Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi plac ff mult lacramioarele.

Azi ma uitam la cateva imagini postate de fata draga mie, si mi-au ramas in suflet, mi-au adus aminte de mirosul lor specific si am cautat cateva informatii despre ele.

Asa ca…vi le ofer si voua, cu tot cu sursa

Incepem cu Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/L%C4%83cr%C4%83mioar%C4%83

Lăcrămioara (lat. Convallaria majalis) este o specie de plante erbacee, perene prin rizom, încadrate în genul Convallaria, familia Ruscaceae. Anterior, planta se afla în familia Liliaceae sau Convallariaceae. Mai este denumită și mărgăritar, dumbrăvioară, clopoțele sau iarba Sfântului Gheorghe.

 

Am aflat ca exista si o legenda a Lacramioarei, voi stiati? Eu una nu 😉

La multe popoare din Europa de Vest există tradiţia ca în luna mai să se sărbătorească „duminica lăcrămioarelor“. În Franţa, Belgia şi Elveţia, această sărbătoare are loc în prima duminică a lunii, când natura îşi îmbracă mantia multicoloră cu cele mai frumoase flori, ce încarcă aerul cu parfum, culoare şi sănătate. În vechime , băieții și fetele culegeau buchete de lăcrămioare pentru că exista credința că aceste flori au darul de a aduce noroc în dragoste.

Legenda spune că trăiau odinioară, în mijlocul unui castel din basme doi copii de rege: un băiat și o fată. La naștere, cei doi copii primiseră de la zâna lor cea bună cele mai minunate daruri: frumusețe, înțelepciune, cumințenie. Cei doi copii crescuseră împreună și își petreceau majoritatea timpului împreună, jucându-se în grădinile castelului, grădini pline cu flori.

Din păcate, atunci când copiii au împlinit 10 ani, o boală nemiloasă a cuprins ținutul în care locuiau și întregul lor regat a fost cuprins de jale. Printre cei atinși de boala aceasta nemiloasă s-a numărat și fata regelui, care devine din ce în ce mai slabă și până la urmă moare.

Băiatul regelui care ținea foarte mult la sora lui de care era nedespărțit, a început atunci să plângă și nu s-a mai putut opri. Atunci lacrimile sale s-au transformat în niște flori albe, micuțe, care s-au așternut peste toate văile și grădinile unde se jucau până atunci cei doi prinți. Prințul a fugit de la castel și s-a ascuns în lume, pentru a nu mai fi văzut de ceilalți că își plânge sora. Florile născute din lacrimile sale au căpătat numele de lăcrămioare.

Sursa: http://legendeleromanilor.ro/2012/03/legenda-lacramioarei/

 

Si are si un anumit simbol

 

Florile potrivite pentru a fi oferite in luna mai sunt lacramioarele Chiar daca nu sunt pretioase ca tradafirii, sunt elegante si au un simbolism care le recomanda.

Cu toata infatisarea lor fragila si delicata, lacramioarele au fost dintotdeauna un simbol al tariei si al rezistentei. Aceasta floare aminteste oamenilor ca dupa rau vin intotdeuna zile senine, reprezentand, deci, speranta.

Totodata are rolul de a transmite un mesaj de incurajare celor carora le este daruita, si asta in cele mai diverse ocazii: examene, incercari mai mult sau mai putin dureroase, probe, etc.

Daca in Japonia este un simbol al reinnoirii, pentru crestini semnifica purificarea prin suferinta. Legenda spune ca lacramioarele au aparut din lacrimile Evei atunci cand aceasta si Adam au fost izgoniti din Gradina Eden. Pe de alta parte, o alta legenda spune ca lacramioarele ar fi aparut in urma lacrimilor fecioarei Maria in momentul crucificarii lui Iisus.

Tot pentru crestinism este un dar divin, fiind promisiunea ca binele si dreptatea vor triumfa. De aceea este considerata floarea care cunoaste oamenii buni, care poate „sa vada” virtutile lor. Lacramioara mai este si emblema dragostei pure, a fericirii indragostitilor, floarea-simbol a logodnei. La celti, ea era floarea de nunta, pentru ca in luna mai se tineau casatoriile considerate norocoase si fericite.

Lacramioara, numita in Biblie „Crinul din vale„, transmite un mesaj de bucurie atunci cand este daruita prietenilor, iubitei sau mamei. Ca floare a iubirii, poarta mesaje destul de variate. Poate fi o promisiune a fericirii in doi, un semn de atasament, de respect si de solidaritate.

O legenda vorbeste despre faptul ca lacramioara nu infloreste niciodata inainte de sosirea privighetorii, pentru ca inflorirea ei este un cadou facut pasarii cu glas ingeresc.

Lacramioara este considerata, traditional, o floare norocoasa pentru profesori, scriitori si jurnalisti, asociata lui Mercur, printre altele si zeu al comunicarii.

Sursa: http://www.gradinamea.ro/Lacramioara___simbolismul_8638_536_1.html

 

Si…am gasit si cateva melodii cu imagini si versuri despre Lacramioare. O sa atasez doar un link si sper saascultati cu placere

https://www.youtube.com/watch?v=QG3qtjPTRdI aici sunt versurile scrise pe muzica LACRAMIOARE – MOZART- Piano Concerto No.21- Andante HD 1080

Daca mai aveti si alte informatii despre lacramioare si nu numai, va astept cu idei si sugestii, sa mai impartasim informatii

Va doresc o duminica linistita alaturi de cei dragi

Anunțuri