Din randurile de mai jos, vom afla, ce s-a intamplat in data de 21 iunie 2015, de-a lungul timpului

 

21 iunie

 

1377 – A murit Regele Eduard III al Angliei (n. 1312)

1498 –  In Bavaria, in Nurenberg, sunt eliminati toti evreii, la ordinul Imparatul Maximillian

1527 – A murit Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic şi istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste (n.03.05.1469).

1607 – Este infiintata prima Parohie Protestant Episcopala din SUA, in Jamestown.

1621 – 27 de nobili cehi au fost executati in Piata Orasului Vechi din Praga, ca urmare a Bataliei de la Muntele Alb.

1633 – Omul de stiinta italian Galileo Galilei era gasit vinovat de catre Inchizitie de „banuita erezie“ pentru apararea opiniei heliocentrice copernicane, in care se crede ca Pamantul si alte planete orbiteaza in jurul Soarelui. Desi a fost fortat in a renega public opinia heliocentrica, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioada nelimitata de arest la domiciliu.

1639 – S-a nascut Increase Mather, teolog american (d. 1723)

1732 – S-a nascut compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach (m.26.01.1795).

1732 – S-a nascut Martha Washington, cea dintâi „Primă doamnă” a Statelor Unite ale Americii (d. 1802)

1734 – O sclava a fost condamnata la moarte la Montreal, fiind acuzata ca a pus foc in casa proprietarilor, foc care mai apoi s-a extins si a distrus o mare parte din oras.

1749 – A fost fondat orasul canadian Halifax, in Noua Scotie.

1774 – S-a nascut Daniel D. Tompkins, al șaselea vicepreședinte american (d. 1825)

1788 – New Hampshire a ratificat Constitutia Statelor Unite ale Americii si a devenit al 9-lea stat admis in SUA.

1791 – Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei si rudele sale apropiate au fugit la Varennes in timpul Revolutiei Franceze.

1821 – S-a nascut Henry W. Baker, compozitor al „Hymns Ancient and Modern„, cântec religios anglican neoficial

1824 – Razboiul de Independenta al grecilor. Forte egiptene au capturat insula Psara din Marea Egee.

1848 – In revista „Foaie pentru minte, inima si literatura” aparea poezia „Un rasunet”, de Andrei Muresanu. Din data de 24 ianuarie 1990, aceasta poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al Romaniei, cunoscut sub titlul „Desteapta-te, romane!”

1850 –  S-a nascut Enrico Cecchetti, balerin italian

1851 – S-a nascut Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetași din Statele Unite ale Americii

1854 – Prima decoratie „Victoria Cross”, cea mai inalta distinctie militara britanica, a fost acordata in timpul Razboiului din Crimeea.

1859 – S-a nascut Henry Tanner, artist

1868 – Avea loc, la Munchen, premiera operei “Maestrii cantareti din Nurenberg” de Richard Wagner.

1872 – Memoriul fruntaşilor politici români din Transilvania, întruniţi la Blaj, prin care se cerea, în principal, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială şi o nouă lege electorală.

1882 – S-a născut Rockwell Kent, pictor şi grafician american (m.13.03.1971).

1884 – S-a nascut Marcel Schlumberger, inginer francez (d. 1953)

1886 – Se naşte HORIA FURTUNĂ (m.1952), poet, dramaturg, prozator.

1888 – S-a născut poetul Horia Furtună (“Balada lunii”, “Făt-Frumos”, “Păcală”) (m.08.03.1952).

1891 – S-a nascut Hermann Scherchen, dirijor (d. 1966)

1892 – S-a nascut Hilding Rosenberg, compozitor

1892 – S-a nascut Reinhold Niebuhr, teolog american

1893 – A incetat din viata politicianul american Amasa Leland Stanford, fondatorul Universitatii Stanford.

1898 – Statele Unite au ocupat insula Guam de la Spania.

1900 – Rascoala Boxerilor. China a declarat formal razboi Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Japoniei.

1900 – Baronul Eduard Toll, conducatorul expeditiei polare rusesti din 1900-1903, a plecat din Sankt Petersburg la bordul navei Zaria. Nu va reusi sa se mai intoarca acasa.

1903 – S-a nascut Al Hirschfeld, caricaturist

1903 – S-a nascut Dorothy Stickney, actriță

1905 – Se naşte JEAN-PAUL SARTRE (m.1980), scriitor si filosof francez, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1964) distinctie pe care insa o refuza; principal reprezentant al curentului existenţialist ( ”Greaţa”, ”Muştele”, ”Diavolul şi bunul Dumnezeu”) (m.15.04.1980).

Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris, d. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică.
Este crescut de mamă (tatăl său moare în 1906, pe când el avea doar un an) și de bunicul matern, într-o familie de burghezi înstăriți care îi oferă o educație conservatoare (v. Les Mots). În 1916 mama sa se recăsătorește și familia trebuie să se mute. Intră la liceul La Rochelle. Între 1924 și 1929 studiază la École Normale Supérieure din Paris, cu accentul pe psihologie, sociologie și filozofie, fiind influențat de opera lui Henri Bergson,; se va adăuga mai apoi interesul fundamental pentru intenționalitatea husserliană și ontologia lui Heidegger.

O cunoaște pe cea care-i va fi alături întreaga viață, Simone de Beauvoir; relațiile lor (despărțite dialectic în „necesare și contingente”) fiind caracterizate de o libertate reciprocă a implicării, pe care amândoi o asumă plenar. Până la izbucnirea celui de al doilea război mondial, Sartre predă filozofia la diferite licee din Le Havre, Laon și Paris, cu o întrerupere în 1933-1934, când are o bursă de studii la Berlin, unde audiază prelegerile lui Edmund Husserl și o seamă de cursuri ale lui Martin Heidegger, a cărui principală operă, Sein und Zeit, îi va inspira interpretări multiple asupra problematicii ființei; ambii filozofi erau, pe atunci, puțin cunoscuți în Franța. În 1940, concentrat, ia parte la așa-numitul „război ciudat”; după deschiderea ostilităților este luat prizonier de germani, dar eliberat din stalag un an mai târziu. La Paris participă la câteva grupuri intelectuale de rezistență împotriva ocupației germane (grupul „Socialisme et liberté” care scotea revista cu același nume), activitate care a rămas necunoscută Gestapo-ului și autorităților de ocupație, astfel că reușește să monteze în acei ani piesa de teatru Les Mouches (Muștele, 1943), cu o tematică antiautoritară. Câțiva- Vladimir Jankélévitch, printre ei – aveau să-i reproșeze mai târziu, cu toate acestea, o „lipsă de angajare politică” în acei ani ai ocupației. În 1943, publică cea mai importantă operă a sa, care a pus bazele existențialismului în Franța, L’Être et le Néant (Ființa și neantul).

În 1945, Sartre inițiază apariția revistei literare și politice Les Temps Modernes, redactând manifestul-program împreună cu prietenul său Maurice Merleau-Ponty. În 1946 ține la Sorbona o celebră conferință intitulată „Existențialismul este un umanism” (vezi “Legături externe”), în care expune filozofia și morala existențialistă, punând capăt unor speculații naive asupra acestei doctrine filozofice. În acei ani Sartre înclină tot mai mult către o ideologie de stânga sau de inspirație marxistă și manifestă – cu deosebire în 1951-54 – o simpatie față de comunism ca societate alternativă, și față de Uniunea Sovietică, simpatie care-l îndepărtează mai apoi de o seamă de prieteni, precum André Gide, Albert Camus, André Malraux. După reprimarea violentă de către armata sovietică a revoltei anti-comuniste din Ungaria (1956), reacția imediată a lui Sartre a fost de condamnare a represiunii; se îndepărtează de partidul comunist francez; continuă să facă vizite private în Uniunea Sovietică, China comunistă și Cuba lui Fidel Castro. Abia după înăbușirea „Socialismului cu față umană” din Cehoslovacia de către forțele Tratatului de la Varșovia în 1968, Sartre se distanțează total, printr-o condamnare fermă și definitivă, de așa-numitul „socialism real”, rămânând doar un militant de stânga, un intelectual împotrivindu-se discursului autorității. În timpul războiului din Algeria este hotărât de partea F.L.N.-ului; ca represalii, armata clandestină O.A.S. pune la cale un atentat cu bombă, aruncându-i în aer locuința pe 7 ianuarie 1952. Din pricina luărilor sale de poziție, așa cum arată documentele epocii, Sartre este sub supravegherea serviciilor secrete franceze vreme de ani de zile, având pe urmele sale zeci de agenți, i se violează corespondența și îi sunt ascultate convorbirile telefonice. În 1964 refuză Premiul Nobel pentru literatură, căci „nici un om nu merită să fie consacrat din timpul vieții”, gest care provoacă scandal. Acceptă în schimb președinția Tribunalului Internațional, curte simbolică inițiată de filozoful și militantul englez Bertrand Russel pentru condamnarea războilului din Vietnam. Susține mișcarea studențească de protest din vara anului 1968, recunoscându-i importanța politică și morală. Sănătatea i se degradează rapid în acei ani. Uzat de o supraactivitate literară și politică, de consumul de tutun, alcool sau amfetamine (după propria-i mărturisire, ajunsese la un tub de 20 de pastile pe zi, pentru a putea să scrie în ritmul propus), într-o zi își pierde cunoștința. Este nevoit apoi să-și diminueze orele și ritmul de muncă. Vederea îi slăbește tot mai mult, iar în plimbările sale nu mai poate face mai mult de un kilometru pe zi.
În toamna lui 1973 devine fondatorul și conducătorul cotidianului de stânga Libération, dar sănătatea șubredă îi limitează activitatea; în special scăderea progresivă a acuității vizuale până aproape de orbire îl împiedică să mai scrie și îl constrânge să-și angajeze un secretar particular. Jean-Paul Sartre moare în 15 aprilie 1980 la spitalul Broussais din Paris, în vârstă de 75 de ani, în urma unei embolii pulmonare. Știrea morții sale provoacă o vie emoție în întreaga lume. Zeci de mii de oameni, veniți de pe toate meridianele, vor însoți cortegiul funerar până la cimitirul Montparnasse din Paris pentru a-i aduce ultimul omagiu. A rămas faimoasă remarca unui tânăr către tatăl său la sfârșitul acelei zile: „Am fost la manifestația împotriva morții lui Sartre”. Considerat „filozoful libertății”, zeci de volume, monografii și studii apar în fiecare an în întreaga lume despre ideile, opera și viața sa.
Premiul Nobel
Domnule Secretar,
După anumite informații de care am luat cunoștință astăzi, aș avea anul acesta unele șanse să obțin premiul Nobel. Deși ar fi prezumțios să mă pronunț asupra unui vot înainte ca el să aibă loc, îmi iau libertatea de a vă scrie pentru a risipi sau a evita o neînțelegere. Vă asigur mai întâi, Domnule secretar, de profunda mea stimă pentru academia suedeză și premiul cu care ea a onorat atâția scriitori. Cu toate acestea, din niște motive care îmi aparțin și din altele care sunt mai obiective, doresc să nu figurez pe lista laureaților posibili, și nu pot și nici nu vreau, nici în 1964, nici mai târziu, să accept această distincție onorifică.
Vă rog, Domnule secretar, să acceptați scuzele mele și să credeți în înalta considerație pe care v-o port,
J.-P. Sartre
Scrisoarea nu e însă deschisă decât după ce votul are loc; pe 22 octombrie 1964, un membru al Academiei anunță oficial: „Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez Jean-Paul Sartre pentru opera sa care, prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre.”
Sartre e deci nevoit să scrie încă o epistolă Academiei, subliniind refuzul. Un extras semnificativ:
Motivele personale sunt următoarele: refuzul meu nu e un act improvizat. Am refuzat întotdeauna distincțiile oficiale. După război, în 1945, când mi s-a propus legiunea de onoare, am refuzat deși aveam prieteni care erau în guvern. La fel, n-am dorit niciodată să intru în Collège de France așa cum mi-au sugerat unii dintre prietenii mei. (…) Nu e același lucru dacă semnez Jean-Paul Sartre sau dacă semnez Jean-Paul Sartre laureat al premiului Nobel. (…) Un scriitor trebuie să refuze să se lase transformat în instituție, chiar dacă acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acum.

1906 – S-a nascut Randolph Edward, jucător de baseball

1908 – Încetează din viaţă NIKOLAI ANDREEVICI RIMSKI-KORSAKOV (n. 1844), compozitor, dirijor, muzicolog rus, personalitate remarcabilă a epocii romantismului.

1912 – S-a nascut Mary McCarthy, scriitor

1912 – Se naşte NICU STEINHARDT (m. 1989), poet, eseist, prozator, traducător. Evreu convertit la ortodoxie, botezat, la 15.03.1960, în timpul detenţiei de la Jilava, a devenit cunoscut în 1991, odată cu publicarea cărţii “Jurnalul fericirii” (m.30.03.1989).

1913 – Georgia Broadwick devenea prima femeie din lume care sarea cu parasuta dintr-un avion, deasupra orasului Los Angeles. Primul salt cu parasuta dintr-un avion (din toate timpurile) fusese realizat de capitanul Berry la St. Louis, Missouri, cu un an inainte, in 1912.

1914 – Se naşte WILLIAM VICKREY (m. 1996), fizician, canadian, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1996).

1914 – Încetează din viaţă BERTHA von SUTTNER (n. 1834), scriitoare austriacă, laureată cu Premiul Nobel pentru Pace (1905)

1915 – Se naşte ALEXANDRU IANCU ŞTEFĂNESCU (m. 1984), prozator, publicist, editor.

1918 – S-a nascut Ed Lopat, jucător de baseball

1919 – Încetează din viaţă PETRE P. CARP (n. 1837), unul dintre întemeietorii Societăţii „Junimea”, om politic marcant (deputat, senator, ministru,  prim-ministru: iulie 1900-februarie 1901; decembrie 1910-martie 1912), diplomat.

1919 – Amiralul Ludwig von Reuter a ordonat scufundarea (sabordarea) intregii flote germane aflata prizoniera la baza Scapa Flow, din Scotia. 52 dintre cele 74 de nave au ajuns pe fundul marii. Cei noua marinari morti sunt considerati ultimele victime ale Primului Razboi Mondial.

1919 – Politia canadiana a tras impotriva unei multimi formata din veterani de razboi, la Winnipeg. Doi oameni au fost ucisi.

1920 – Se naşte PUIU CĂLINESCU (m. 1997), actor de teatru şi film, vedetă a teatrului de revistă şi a divertismentului TV.

1921 – S-a nascut Jane Russell, actriță

1921 – S-a nascut Frank Scott, pianist

1921 – S-a nascut Jean Kent, actriță

1922 – Încetează din viaţă TAKE IONESCU (n. 1858), om politic, ministru în diferite cabinete, ziarist, cu o intensă activitate în ţară şi străinătate (corespondent al ziarului londonez «The Times»)

1922 – Se naşte JUDY HOLLIDAY (m. 1965), actriţă americană, laureată cu Premiul Oscar.

1923 – S-a nascut John Compton, actor

1924 – S-a nascut Wally Fawkes, caricaturist

1925 – S-a nascut Maureen Stapleton, actriță, câștigătoare a Premiului Academiei

1925 – S-a nascut politicianul italian Giovanni Spadolini. A fost prim-ministru al Italiei, ministru si presedinte al Senatului.

1926 – Se naşte, la Galaţi, MARCELA RUSU (m. 2002), actriţă, cu activitate la Teatrul Naţional din Bucureşti.

1926 – Încetează din viaţă CAMILO GOGU (n. 1843), fizician italian, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1906)

1927 – S-a nascut Carl Stokes, comentator TV

1927 – S-a nascut Elena Greculesi, pictoriță română

1927 – S-a nascut Judith Raskin, soprană

1928 –  S-a nascut Veronica Constantinescu, pictorita romanca

1930 – Serviciul militar obligatoriu de un an a intrat in vigoare in Franta.

1930 – S-a nascut Gerald Kaufmann, politician britanic

1932 – S-a nascut Lalo (Boris) Schifrin, pianist, compozitor si dirijor argentinian.

1932 – S-a nascut O.C. (Ocie Lee) Smith, cantaret american (Count Basie Band).

1933 –  In Germania, Partidul Social Democrat, este interzis, de catre regimul National Socialist

1935 – Se naşte FRANCOISE SAGAN (m.2004), scriitoare franceză.

1940 – Al doilea război mondial: Franța capitulează în fața Germaniei.

1941 – Al doilea război mondial: În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.

1942 – S-a nascut Deodato (Eumire Deodato Almeida), pianist, compozitor, aranjor si producator brazilian.

1942 – Al Doilea Razboi Mondial. Dupa un indelungat asediu, portul african Tobruk a fost cucerit de trupele germane si italiene.

1942 – Al Doilea Razboi Mondial. Japonia a atacat pentru prima si singura data SUA pe continent. Un submarin a tras 17 torpile asupra bazei militare Fort Stevens, din Oregon.

1943 – Se naşte ANDREI ŞERBAN, regizor de teatru, laureat cu premii naţionale şi internaţionale.

1944 – S-a nascut Ray (Raymond Douglas) Davies, vocalist, chitarist si compozitor britanic (The Kinks).

1944 – S-a nascut Jon Hiseman, baterist si compozitor britanic (John Mayall, Jack Bruce, Colosseum).

1945 – S-a nascut Chris Britton, chitarist britanic (Troggs).

1946 – S-a nascut Brenda Holloway, cantareata si compozitoare americana.

1947 – Se naşte SHIRIN EBADI, juristă iraniană, laureată cu Premiul Nobel pentru Pace (2003).

1947 – S-a nascut Joey Molland, chitarist britanic (Badfinger, Natural Gas).

1948 –  In Germania, este pusa in cirulatie noua moneda germana Deutsche Mark

1948 – Columbia Records a introdus discul inregistrat long-play (LP).

1950 – S-a nascut Joey Kramer, baterist american (Aerosmith).

1951 – S-a nascut Alan Silson, chitarist si muzicutist britanic (Smokie).

1953 – S-a nascut Nils Lofgren, chitarist, vocalist si compozitor american

1953 – S-a născut Benazir Bhutto, om politic pakistanez, prim-ministru al Pakistanului (1988-1990 şi 1993-1996), prima femeie prim-ministru dintr-o ţară musulmană. Dupa ce s-a intors din exil in octombrie 2007, a devenit liderul opozitiei politice. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigas cu bomba in cursul unei manifestatii electorale. A fost ucisă în urma unui atentat sinucigaş la Rawalpindi, în cursul unei manifestaţii electorale (m.27.12.2007).

1955 – S-a născut fotbalistul Michel Platini, fotbalist si antrenor francez, actualul presedinte al UEFA.

1957 – S-a nascut Mark Brzezicki, baterist britanic (Big Country).

1957 – Încetează din viaţă JOHANNES STARK (n. 1874), fizician german, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1919).

1957 – Ellen Fairclough a devenit prima femeie din Canada numita ministru.

1957 – Se infiinta, la Bucuresti, Muzeul Literaturii Romane. A fost fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius, care a fost si primul director al institutiei.

1961 –  S-a nascut Manu Chao, muzicant francez

1963 –  Paul al VI-lea este ales Papa

1964 – Militantii pentru drepturile civile, Andrew Goodman, James Chaney si Mickey Schwerner, au fost asasinati de Ku Klux Klan in Neshoba County, Mississippi.

1965 –  Trupa „The Byrds” lanseaza albumul Mr. Tambourine Man

1967 – The Beatles lanseaza albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

1968 – S-a nascut Liviu Câmpanu, politician român

1970 – Încetează din viaţă VICTOR VÂLCOVICI (n. 1885), matematician, membru al Academiei Române.

1970 –  In Mexic, Brazilia castiga Campionatul Mondial de Fotbal din Mexico, invingind Italia cu 4-1

1971 – Se naşte, la Galaţi, GEORGE SORIN PURCARU, sculptor, pedagog, membru al U.A.P.R.

1977 – Elvis Presley a sustinut ultimul sau concert in Rapid City, Dakota de Sud.

1978 – A murit Pál Auer , politician, scriitor, memorialist, jurnalist și diplomat maghiar ( n.1885)

1980 – Postul de televiziune american “Cable News Network” (CNN) a efectuat prima transmisie.

1982 – John Warnock Hinckley a fost gasit nevinovat pentru incercarea de asasinare a presedintelui american Ronald Reagan, din 30 martie 1981, deoarece nu era in deplinatatea facultatilor mintale.

1982 – S-a nascut printul William, duce de Cambridge.

1988 – Încetează din viaţă GEORGE IVAŞCU (n. 1911, la Cerţeşti, jud. Galaţi), istoric şi critic literar, eseist, publicist, traducător, editor.

1990 –  In Ungaria, la Budapesta, este redeschisa Bursa din Budapesta

1992 – Canonizarea de către Biserica Ortodoxă Română ca sfinţi a voievozilor Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu.

1994 – Încetează din viaţă AMILCAR P. VASILIU (n. 1900), inginer agronom, membru al Academiei Române.

2001 – Încetează din viaţă JOHN LEE HOOKER (n. 1917), solist, chitarist, compozitor american.

2003 –  In Marea Britanie, la Londra, este lansat al III-lea volum al seriei Harry Potter: Harry Potter si Ordinul Phoenix

2004 –  In SUA, are loc primul zbor privat spatial, al navei SpaceShipOne

2006 – Au fost descoperite doua luni ale lui Pluto, Nix si Hydra.

2009 – Groenlanda a primit dreptul de autoguvernare.

2015 –  Ziua nationala – Groenlanda (Danemarca)

2015 –  Sf. mc. Iulian cel din Cilicia (sarbatoare ortodoxa)

2015 –  Sf. m. Iulian din Tars (sarbatoare greco catolica)

2015 – Sf. Alois de Gonzaga (sarbatoare romano catolica)

Sarbatori:

  • Sf. Mucenici Iulian din Tars și Afrodisie (calendar ortodox)
  • Ziua Muzicii Europene

Va doresc o zi superba alaturi de cei dragi

Reclame