Azi vom afla ce s-a intampat intr-o zi de 8 noiembrie de-a lungul timpului.

 

8 noiembrie

 

30 – S-a nascut Nerva, imparat roman (m. 98).

794 – Capitala Japoniei devine Kyoto. (numit initial Heiankyo – „Capitala pacii si linistii”). Din anul 1868, Japonia isi va muta capitala la Tokio

1226 – A murit Ludovic al VIII-lea al Frantei

1364 – A decedat Domnul Tarii Romanesti Nicolae Alexandru

1476 – Ştefan cel Mare al Moldovei pune stăpînire pe Tîrgovişte. În locul lui Laioltă Basarab, care fuge spre Dunăre, este instalat Vlad Ţepeş, recucerind tronul.

1496 – Se încheie construirea bisericii cu hramul Sfinţii Arhangheli din Războieni, Moldova, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.

1511 – S-a nascut Paul Eber, teolog, reformator german (d. 1569)

1520 – Regele Danemarcei, Christian al II-lea incepe executia in masa a nobililor suedezi (“Baia de sange de la Stockholm”).

1561 – In Moldova, Despot Voda, devine domn al Moldovei

1572 – S-a nascut Johann Sigismund, Elector de Brandenburg (d. 1619)

1592 – Alexandru al III-lea cel Rau, devine Domn al Tarii Romanesti

1602 – Bodleian Library din Oxford este deschisa publicului

1656 – Se naşte EDMUND HALLEY (m. 1742), astronom britanic. A elaborat primul catalog al stelelor din emisfera australă. A descoperit (în anul 1682) cometa care-i va purta numele – „Cometa Halley”.

1674 – A încetat din viaţă poetul John Milton: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit” (n. 9 decembrie1608)

1676 – S-a nascut Louise Bénédicte de Bourbon, prințesă de sânge a Franței (d. 1753)

1715 – S-a nascut Elisabeth Christine de Brunswick-Wolfenbüttel, soția regelui Prusiei Frederic cel Mare (d. 1797)

1731 – In Coloniile Britanice din America de Nord, in Philadelphia, Benjamin Franklin deschide in prima biblioteca de pe continetnul Nord American

1746 – S-a nascut Elisabeth Christine de Brunswick-Lüneburg, Prințesă Moștenitoare a Prusiei (d. 1840)

1766 – Familia Mozart revine din Munchen la Augsburg din primul lor turneu in Europa

1768 – S-a nascut Prințesa Augusta Sofia a Regatului Unit, a doua fiică a regelui George al III-lea al Marii Britanii (d. 1840)

1769 – În Spania, împăratul Carol al III-lea a ordonat ca toate bunurile Societății lui Isus să fie vândute și a insistat pe lângă recent numitul papă Clemente al XIV-lea pentru suprimarea definitivă a Ordinului iezuit.

1777 – Marchează naşterea Reginei Suediei Bernardine-Eugénie-Désirée Clary (n. în Marsilia, Franța; d. 17 decembrie 1860 în Stockholm, Suedia). După eșecul logodnei sale cu Napoleon Bonaparte, se căsătorește în 1798 cu J.B. Bernadotte, care a devenit ulterior regele Carol al XIV-lea al Suediei. Desirée și Carol au avut un singur copil, Oscar I al Suediei. În urma căsătoriei și după ce soțul ei J.B. Bernadotte a devenit rege, Bernardine-Eugénie-Désirée Clary a fost din 1818 denumită Desideria, regina Suediei și Norvegiei.

1789 – In SUA, Burbon Whiskey este distilat pentru prima data din porumb de catre Elijah Craig

1793 – A fost inaugurat Muzeul Luvru din Paris. În franceză, Musée du Louvre, este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli (franceză Quai de Louvre – Rue Am. de Coligny – Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.

A fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari si faimoase din lume. Cladirea in care se afla muzeul, fost palat regal, se afla in centrul capitalei Frantei si gazduieste celebre opere de arta.

Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat, o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.

A fost deschis in timpul Revolutiei Franceze. Cladirea a fost in secolele XIII-XV resedinta a regelui Francisc I, iar mai apoi inchisoare politica. In secolul XVI, castelul a fost reconstruit de catre arhitectul Pierre Lescot in stilul Renasterii, iar decoratiunile au fost realizate de catre artistul francez Goujon.

In perioada urmatoare, regii Frantei, in special Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea, si-au lasat rand pe rand amprenta asupra cladirii. In secolul XVIII, Percier si Fontaine au primit ordinul sa mareasca palatul cu o noua aripa, care a fost construita in stil Empire. Colectia de arta a crescut in tot acest timp, pentru ca, daca la inceput, in palat se aflau doar picturile stranse de catre Francisc I, ulterior ceilalti regi au adunat o multime de obiecte antice, precum si opere ale artistilor vremii.

Primul care a propus ca palatul sa devina muzeu national in care sa aiba acces publicul larg a fost scriitorul francez Denis Diderot. Dupa deschiderea muzeului, colectia Luvrului a crescut rapid, astfel incat s-a acordat un spatiu mai mare in cladire operelor achizitionate ori donate.

In secolul XX, muzeul a fost imbogatit cu o biblioteca de arta si arheologie, precum si cu un laborator pentru studierea stiintifica a lucrarilor si restaurarea lor. In 1993, la cea de-a 200-a aniversare a Luvrului, intreaga cladire a fost transformata in muzeu.

Ca parte a proiectului “Marele Luvru” initiat de presedintele francez Francois Miitterand, in fata fostului palat a fost ridicata o piramida din sticla de catre arhitectul american de origine chineza I.M. Pei, ce a fost inaugurata 30 martie 1989

1816 – Arhimandridul Chiril, stareţul mănăstirii Curchi, sfinţeşte biserica din satul Mărcăuţi, ţinutul Orhei, Basarabia ţaristă. Biserica a fost înălţată cu cheltuiala lui Toma, proprietarul acestui sat.

1816 – Un aranjament al „Tantum ergo” de Gaetano Donizetti pentru cor masculin si orchestra are premiera

1819 – Protopopul Ioan Dumitriu sfinţeşte biserica Sfinţii Voievozi din satul Lăpuşna, ţinutul Orhei, Basarabia ţaristă. Biserica a cărei zidire fusese aprobată în ianuarie 1814 de mitropolitul Gavriil.

1823 – S-a nascut Joseph Monier, gradinar francez, cel ce a descoperit asfaltul armat

1830 – Clara Wieck, in varsta de 11 ani, isi face debutul oficial la Leipzig Gewandhaus. Canta variatiuni variatiuni pe o tema originala, „Der Traumto” si „Rondo brilliant” pentru pian si orchestra op.101, „Variations Brillantes” op.23 si „Quartet Concertante” pentru 4 piane si orchestra op.230

1830 – A murit Regele Francisc I al celor Două Sicilii (n. 1777)

1838 – Este sfinţită noua biserică din satul Isacova, judeţul Orhei, Basarabia ţaristă.

1838 – Premiera „Ruy Blas”, in Paris, de Victor Hugo

1838 – Frédéric Chopin, in varsta de 28 de ani, impreuna cu George Sand si cei doi copii ai acesteia ajung in Palma de Mallorca, unde compozitorul intentioneaza sa finalizeze „Preludes” op.28

1843 – S-a nascut Moritz Pasch, matematician german d. 1930)

1847 – S-a nascut Bram Stoker (m. 1912), romancier irlandez, cunoscut ca si creator al celebrului personaj Dracula din cartea cu acelasi nume pe care a publicat-o in 1897.

1847 – Trenul funerar cu ramasitele pamantesti ale lui Felix Mendelssohn opreste in mai multe orase unde i se da onorul. Trenul ajunge in Berlin la ora 6:00 a.m. Trupul neinsufletit este dus la Biserica Sfintei Treimi, iar dupa slujba este inmormantat in cimitirul bisericii, langa sora compozitorului, Fanny

1848 – Se naşte GOTTLOB FREGE (m. 1925), matematician, filosof german, fondatorul logicii matematice şi a filosofiei analitice moderne.

1849 – S-a nascut Ioan G. Bibicescu, publicist, om politic și economist român, guvernator al BNR (d. 1924)

1857 – Se naşte ALEXANDRU C. CUZA (m. 1947), pedagog, om politic, membru al Academiei Române.

1860 – Lucrarea orchestrala „Künstlerfestzug zur Schillerfeier 1859” de Franz Liszt are premiera in Weimar

1862 – Tarul Alexandru al-II-lea confera Crucea Ordinului Imperial si Regal a Sf Stanislas lui Giuseppe Verdi

1863 – Se naşte GHEORGHE POPOVICI (m. 1905), istoric, membru al Academiei Române.

1864 – Abraham Lincoln a fost reales presedinte al SUA in favoarea lui George McClellan.

1865 – Dieta Transilvaniei votează încorporarea Transilvaniei la Ungaria. Autonomia principatului este desfiinţată, urmînd ca treburile şi interesele acestui teritoriu locuit de români să fie discutate şi hotărîte de Dieta de la Budapesta.

1866 – S-a nascut Herbert Austin, inginer englez, pionier in domeniul automobilismului.

1867 – S-a născut medicul Mihai Manicatide, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de pediatrie.(m.1954)

1868 – Aflat in Leipzig in vizita la sora sa Ottilie, Richard Wagner intalneste un tanar filozof pe numele lui Friedrich Nietzsche. Cei doi gasesc interese comune in lucrarile lui Schopenhauer

1869 – Se naşte NICOLAE C. PAULESCU (m. 1931), medic, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru, post-mortem, al Academiei Române.

Nicolae Constantin Paulescu (n. 8 noiembrie sau 30 octombrie SV 1869, București; d. 19 iulie 1931, București) a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, ce a contribuit la descoperirea hormonuluiantidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. „Pancreina” brevetată de Paulescu în aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat parțial prin adăugare de acid clorhidric și sodă caustică. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor săi numai sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupraglicemiei.

În 1916 deja, Nicolae Paulescu a izolat substanța pe care a numit-o pancreină (azi considerată a fi insulină), injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. Cu puțin timp după terminarea acestor experiențe, savantul român a fost chemat sub arme.

După război, începând cu iulie 1921, a publicat patru articole în care își descria cercetările, ultimul dintre ele, cel mai detaliat, apărând la finele lui august 1921. În vara lui 1921, un ortoped canadian, ajutat de un student la medicină, au „descoperit” și ei aceeași substanță activă în regularea glicemiei pe care si fiziologul român, posesor al unui doctorat în fiziologie, a unei diplome universitare în medicină și al unui alt doctorat în științe naturale (toate obținute la „Université de Paris”) și co-autor cu deja 18 ani în urmă, alături de președintele Academiei franceze de medicină (Etienne Lancereaux), al unui tratat de medicină și nosologie (1903), le făcuse cunoscute lumii și el, exact în aceeași perioadă (la cinci ani după succesele lui experimentale!), în condițiile în care dascălul savantului român – anume Étienne Lancereaux – a fost primul care a sugerat că diabetul este o maladie care își are originea într-o afectare a pancreasului.

Canadienii citiseră despre cercetările și rezultatele lui Nicolae Paulescu, cum cunoșteau și despre rezultatele similare obținute de Israel Kleiner și, mai înainte, germanul Zuelzer și încă alții, însă cel puțin în cazul articolelor lui Paulescu nu fuseseră capabili să le înțeleagă corect (traducând, pe baza cunoștințelor lor rudimentare de limbă franceză, tipice majorității canadienilor anglofoni, sensul lui „non plus” din textul articolului lui Nicolae Paulescu, prin aproximativul bastardizat (nici engleză, nici franceză) „no bon”; pe de altă parte, canadienii au detectat totuși și neajunsuri reale, obiective, în metoda, protocolul și interpretarea rezultatelor savantului român, și impulsionați de înaltele exigențe ale lui MacLeoad au sfârșit prin a ajunge la utilizarea terapeutică a unui extract purificat la care Paulescu, și din lipsă de fonduri și sprijin multidisciplinar (biochimiști), n-a ajuns.

Insulina a fost purificată suficient pentru uzul clinic, pentru prima oară, de biochimistul canadian James B. Collip în decembrie1921 prin tratarea omogenizatului tisular de pancreas bovin cu alcool, eter și din nou alcool. Acest extract și-a dovedit eficacitatea în mod spectaculos începând din ianuarie 1922, când a fost injectat de Frederick G. Banting bolnavilor de laToronto General Hospital.

1869 – S-a nascut Joseph Franklin Rutherford, judecător american (d. 1942)

1872 – Se naşte D. D. PĂTRĂŞCANU (m. 1937), prozator, dramaturg.

1874 – Este anul în care a fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității). Statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală. Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (n. 1558, Târgul de Floci – d. 9 august 1601, Turda) a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi Domn al Țării Românești și, pentru o perioadă (în 1600), conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Actualmente statuia este mutata in Parcul Izvor din cauza lucrarilor la parcarea subterana desfasurate in Piata Universitatii. La terminarea lucrarilor statuia se va intoarce la locul sau.

 1875 – S-a nascut Qiu Jin, militantă și scriitoare din China (d. 1907)

1876 – A murit Maria Vittoria dal Pozzo, soția regelui Amadeo al Spaniei (n. 1847)

1877 – A murit Prințesa Amalie Auguste de Bavaria, Regină a Saxoniei (n. 1847)

 1880 – Actrita franceza Sharah Bernhardt debuteaza in SUA la Booth Theater din New York

1883 – S-a nascut Arnold Bax, compozitor englez.

1884 –S-a nascut Hermann Rorschach, psihiatru elvețian (d. 1922)

1885 – Se înfiinţează Partidul Liberal-Democrat, Bucureşti, România, avînd ca Preşedinte pe Dumitru C.Brătianu (1885-1890). Partidul Liberal-Democrat din România editează ziarul „Naţiunea” în perioada 1882-189. Din partid a facut parte si Mihail Kogalniceanu impreuna cu grupul liberalilor moldoveni grupati in jurul acestuia. Pe ndata 24 martie 1890, cand s-a unificat cu Partidul National Liberal.

1885 – Nicolae Grigorescu termină marea pînză „Atacul de la Smîrdan„, comandată în 1878 de Primăria Bucureşti, România.

1885 – Are loc dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazăr în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Statuia lui Gheorghe Lazăr este opera sculptorului Ion Georgescu.

1885 – A încetat din viaţă poetul român Grigore Alexandrescu (n.1810, Tîrgovişte).

1889  – Se naşte MIHAIL GAVRILOV (m. 1968), pictor, grafician.

1889 – Montana a devenit cel de-al 41-lea stat american.

1892 – Are loc Congresul Partidului Naţional-Liberal la Iaşi, care adoptă un nou program şi confirmă alegerea din iunie a lui Dimitrie A.Sturdza ca preşedinte al Partidului.

1892 – Presedintele american Grover Cleveland a obtinut singurul mandat neconsecutiv la Casa Alba din istoria SUA

1893 – S-a nascut Rama al VII-lea, rege a Siamului (d. 1941)

1895 – Wilhelm Conrad Röntgen (n. 1845- m. 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizica pe anul 1901), a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen) in timp ce realiza un experiment electric

Premiul i-a fost acordat „in semn de recunoastere a serviciilor exceptionale pe care le-a adus la descoperirea razelor remarcabile care ii poarta numele”. Banii primiti odata cu premiul au fost donati de Rontgen catre Universitatea sa.

Rontgen a refuzat sa faca brevete de inventie legate de descoperirea sa, deoarece a vrut ca intreaga omenire sa beneficieze de aplicatiile practice ale acesteia.

1897 – S-a nascut Dorothy Day, social-activistă americană (d. 1980)

1900 – Se naşte MARGARET MITCHELL (m. 1949), scriitoare americană, [autoarea celebrului roman „Pe aripile vântului”].

1900 – Publicarea nuvelei lui Theodore Dreiser „Sister Carrie”

1901 – Se naşte  GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ (n. 1965), om politic, prim secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (1945-1965, mai puţin 1954-1955), prim-ministru al României (2 iunie 1952 – 2 octombrie 1955), preşedinte al Consiliului de Stat al  Republicii  Populare Române (21 martie 1961-18 martie 1965).

1906 – S-a nascut Georg Donatus, Mare Duce de Hesse, Mare Duce Ereditar de Hesse (d. 1937)

1908 – Se naşte MARTHA GELLHORN (m. 1998), ziaristă americană, prima femeie corespondent de război si a treia sotie a lui Ernest Hemingway.

1914 – S-a nascut George Dantzig, matematician american

1916 – Trupele germane ocupă Craiova în cadrul Primului Război Mondial.

1916 – S-a nascut Alexandru Dragomir, filosof roman (m. 2002).

1916 – A murit Prințul Heinrich de Bavaria, membru al Casei de Wittelsbach (n. 1884)

1916 – S-a născut Peter Weiss, scriitor, grafician şi pictor suedez de origine germană. (m. 10 mai 1982) El se numara printre cei mai importanti dramaturgi de expresie germana din perioada postbelica (“Ancheta”, “Discurs despre Vietnam”, “Noul proces”).

1920 – Baletul de Maurice Ravel „Le tombeau de Couperin” are premiera in Théâtre des Champs-Elysées din Paris

1922 – Se naşte CHRISTIAN BARNARD (m. 2001), medic sud-african. A realizat, la  3 decembrie 1967, primul transplant de inimă.

1923 – Se naşte JACK KILBY (m. 2005), inginer american, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (2000)

1923 – Adolf Hitler a esuat in tentativa sa de a rasturna guvernul german.

1926 – Este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, România.

La 8 noiembrie 1926 este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, la iniţiativa profesorului Ion Petrovici, ministrul Instrucţiunii (1926-1927) în Guvernul Alexandru Averescu din România. Primul decan Irineu (Ioan) Mihălcescu, viitorul mitropolit al Moldovei (1939-1947).

Profesori titulari: Ştefan Ciobanu, Constantin Fedeleş, Gala Galaction, fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, Iuliu Scribian, Ivan Savin. Profesori agregaţi: Toma Bulat, Nichifor Crainic, Petre Constantinescu-Iaşi, Constantin Tomescu, Vasile Radu, N.Popescu-Prahova, Dumitru Popescu Moşoae. Decani: Irineu (Ioan) Mihălcescu (noiembrie 1926 – februarie 1928), Gala Galaction (1 martie 1928 – 1 martie 1930), C.Iordăchescu (1 martie 1930 – 1 martie 1932), N.Popescu-Prahova (1 martie 1932 – 1 martie 1938), Vasile Radu (1 martie 1938 – 1 decembrie 1938), N.Popescu-Prahova (1 decembrie 1938 – 28 iunie 1940).

1926 – Se înfiinţează Institutul Naţional Zootehnic din Bucureşti, România, sub conducerea lui Gheorghe R.Constantinescu.

1926 – A încetat din viaţă Victor Babeş (n.1854, Viena), medic şi bacteriolog român, fiul lui Vicenţiu Babeş, academician (1893), profesor universitar la Bucureşti, România. Victor Babeş este unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, autor al primului tratat din lume de bacteriologie, în colaborare cu Victor Cornil (Paris, 1885). Savantul a avut contrubuţii importante în studiul leprei, turbării, difteriei, tuberculozei. A introdus vaccinarea antirabică şi a pus bazele seroterapiei în România.

1926 – A încetat din viaţă Radu Rosetti (n.1853, Iaşi), scriitor şi istoric român.

1926 – Comedia muzicala „Oh, Kay!” de George Gershwin are premiera in New York, la Imperial Theater. Unul dintre cantece este „Someone to Watch Over Me”. Spectacolul va avea 256 de reprezentatii. Intr-o seara, in timpul unei repretitii, Gershwin este atat de streasat incat ia o carte sa o rasfoiasca. Cartea il captiveaza si o citeste pana la 4 dimineata. Imediat scrie autorului si ii propune realizarea unui muzical. Numele cartii este „Porgy” de DuBose Heyward

1927 – S-a născut Chris Connor, cântăreaţă americană.

1927 – S-a nascut Patti Page(Clara Ann Fowler), cantareata americanca.

1928 – A murit actorul, scenaristul si regizorul suedez Mauritz Stiller. A ramas în istoria cinematografului prin ecranizarile dupa Selma Lagerlöf si ca descoperitor al actritei Greta Garbo (“Comoara lui Arne”, “Zarul ursitei”, “Mama si fiica, “Hotel imperial”) (n.17.07.1883).

1928 – S-a născut scriitorul Dumitru Micu.

1928 – In SUA, la New York, are loc premiera muzicalului, Treasure Girl, de George Gershwin

1929  – Se naşte ION BRAD, poet prozator, dramaturg, traducător, laureat cu Premiul Academiei Române, cu alte premii.

1929 – S-a născut Ken Dodd, actor şi cântăreţ britanic.

1931 – S-a nascut Darla Hood, actrita americanca.

1932 – In SUA, candidatul democrat F. D. Roosevelt castiga primul mandat de Presedinte al SUA

1933 – In plina criza economica, presedintele american Franklin D. Roosevelt a initiat un program care prevedea crearea rapida de locuri de munca pentru cei peste 4 milioane de someri din SUA.

1934 – Din iniţiativa lui Pantelimon Halippa ia fiinţă filiala basarabeană a Institutului Social Român condus de profesorul Dimitrie Gusti.

1935 – Se naşte DUMITRU BĂLĂEŢ (m.2009), poet, eseist.

1935 – Se naşte ALAIN DELON, actor francez, regizor şi producător, laureat cu Premiul „Cesar”, cu Premiul „Ursul de Aur”; Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor (1986) şi Cavaler al Legiunii de Onoare (1990). (“Rocco si fratii sai”, “Ghepardul”, „Eclipsa”, “Zorro”). Fara sa aiba o pregatire de specialitate, si-a facut aparitia pe marile ecrane in 1957. De atunci actorul a aparut in aproape 90 de productii, lucrand cu cei mai mari regizori din lume.

La un an de la debut, Delon a intalnit-o pe actrita Romy Schneider careia i-a dat replica intr-o piesa de teatru. A devenit cu adevarat star de cinema in 1960 dupa ce a avut rolul principal in productia “In plin soare” (“Plein soleil”), o adaptare dupa romanul “Mr. Ripley” de Patricia Highsmith.

Anul urmator a fost distribuit in “Rocco si fratii sai” (“Rocco e i suoi fratelli”), in regia lui Visconti, obtinand un premiu special din partea juriului Festivalului de Film de la Venetia. Au venit apoi alte si alte distinctii pentru actorul francez la Cannes si in SUA.

S-a castorit cu Francine Canovas, cuplul avand un copil, botezat Anthony, in 1964. Patru ani mai tarziu a divortat, dupa care s-a recasatorit cu actrita Mireille Darc, cu care a stat pana in 1984, iar mai apoi cu Rosalie Van Bremen, cu ultima avand inca doi copii.

1937 – Se naşte MIHAIL DIACONESCU, critic şi istoric literar, prozator, laureat cu Premiul Academiei Române

1937 – In Germania, la Munchen este deschisa expozitia Der ewige Jude (Evreul etern)

1939 – A avut loc in Munchen o tentativa esuata pentru asasinarea lui Adolf Hitler. Johann Georg Elser a fost cel care a planificat si a dus la bun sfarsit tentativa. Aceasta a esuat din cauza unor intamplari neprevazute care au facut ca discursul lui Hitler sa se termine inainte ca bomba lui Elser sa explodeze. Asta a fost doar una dintre numeroasele tentative care au fost facute pentru a-l asasina pe Hitler.

1940 – Se naşte, la Priponeşti, judeţul Galaţi, VASILE GHICA, scriitor, poet, autor de aforisme, pedagog.

1940 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial aviatia britanica bombardeaza orasul Munchen

1941 – In Albania, este fondat Partidul Comunist Albanez

1942 – Al doilea razboi mondial: Americanii se alatura britanicilor in razboiul din Africa. Debarcarea trupelor britanice si americane in Maroc si Algeria

1942 – S-a nascut Gerald Alston, vocalist american (Manhattans).

1942 – S-a nascut Alessandro Mazzola, fotbalist italian.

1942 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Furerul Germaniei, Adolf Hitler proclama cadrea Stalingradului

1942 – In cel de al Doilea Razboi Mondial, incepe Operatiunea Torch, debarcarea aliatilor in Africa de Nord

1942 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Guvernul francez de la Vichy rupe legaturile diplomatice cu SUA

1943 – In URSS, este instituit Ordinul militar sovietic Pobeda (Victoria)

1944 – S-a nascut Bonnie Bramlett, vocalista americana (Delaney & Bonnie).

1944 – S-a nascut Robert Nix, baterist american (Atlanta Rhythm Section).

1945 – Manifestație anticomunistă a tineretului PNȚ și PNL, în Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai I

1945 – In Albania, Generalul Enver Hoxha devine lider al Albaniei

1946 – In Franta, la Paris, are loc premira lucarii La Putain Respecteuse, de Jean-Paul Sartre

1946 – S-a nascut Guus Hiddink, fotbalist si manager olandez

1946 – S-a nascut Roy Wood, vocalist, multi-instrumentist si compozitor britanic (Move, ELO).

1948 – A murit Arhiducele Petru Ferdinand, Prinț de Toscana (n. 1874)

1949 – S-a nascut Bonnie Raitt, solista americanca.

1949 – S-a nascut Alan Berger, basist american (Southside Johnny & The Asbury Jukes).

1950 – Se naşte GABRIEL OSECIUC, actor de teatru şi de film. Stabilit în Germania.

1950 – John F. Kennedy l-a invins pe Richard Nixon intr-una dintre cele mai stranse alegeri prezidentiale ale secolului XX si a devenit al 35-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Kennedy (reprezentantul Partidului Democrat) a obtinut cu 0,17% mai multe voturi decat Nixon (reprezentantul Partidului Republican) la nivel national.

1951 – S-a nascut Larry Burnett, chitarist, vocalist si compozitor american (Firefall).

1952 – Se naşte ALFRE WOODARD ETTE, actriţă americană, laureată cu patru premii Emmy, cu Premiul Globul de Aur, cu alte premii.

1953 – Încetează din viaţă IVAN ALEXEIEVICI BUNIN (n.1870), scriitor rus, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1933).

1953 – A murit Stefan Bazilescu, compozitor si folclorist (n.04.03.1864).

1954 – S-a nascut Bill Joy, om de stiinta – software american

1954 – S-a nascut Jeanette McGruder, muzician american, membra in P Funk.

1954 – S-a născut Ricky Lee Jones, cântăreaţă şi compozitoare americană.

1956 – Descoperirea cometei Arend-Roland

1956 – ONU solicita URSS parasirea teritoriului Ungariei

1957 – S-a născut Porl Thompson, chitarist şi clăpar britanic (The Cure).

1958 – S-a născut Terry Lee Miall, baterist britanic (Adam & The Ants).

1959 – S-a născut Alan Graham Frew, vocalis şi compozitor britanic (Glass Tiger).

1960 – John F. Kennedy este ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii dupa ce l-a invins pe contracandidatul sau Richard M. Nixon, devenind cel mai tinar sef de stat din istoria tarii.

1961 – S-a născut Leif Garrett, actor şi cântăreţ american.

1965 – S-a nascut Jahn Ivar „Mini” Jakobsen, fotbalist norvegian.

1965 – „Days of Our Lives” are premiera TV in SUA

1966 – In SUA, Ronald Reagan este ales Guvernator al statului California

1967 – S-a nascut Jose Luis Caminero, fotbalist spaniol.

1967 – S-a nascut Courtney Thorne-Smith, actrita americanca.

1968 – S-a nascut Sergio Porrini, fotbalist italian.

1968 – Cynthia Lennon divorteaza de John Lennon

1971 – Led Zeppelin lanseaza albumul “Led Zeppelin IV”, care include hitul “Stairway to heaven”.

1972 – Încetează din viaţă ATHANASIE JOJA, filosof, logician, membru, vicepreşedinte (1966-1972) şi preşedinte (1953-1963) al Academiei Române, membru fondator si primul presedinte al Asociatiei “România”, vicepresedinte al Comitetului Executiv al UNESCO (n.03.06.1904).

1974 – Debi Kent, victima lui Ted Bundy, dispare in Salt Lake City (Utah)

1975 – S-a nascut Tara Reid, actrita americana. (Van Wilder, American Pie)

1976 – O serie de cutremure induce panica in Tesalonic, Grecia, ducand la evacuarea orasului

1977 – Încetează din viaţă KOVÁCS GYÖRGYI (n. 1910) actor român, de naţionalitate maghiară, de teatru şi film.

1977 – In Grecia, la Vergina, este descoperit mormantul lui Filip al-II-lea al Macedoniei de catre arheologul si profesorul univeristar grec Manolis Andronikos

1978 – A murit Norman Percevel Rockwell, desenator, ilustrator și pictor american (n. 1894)

1980 – Sonda spatiala SUA, Voyager 1 descopera a-15-a luna a planetei Saturn

1982 – S-a nascut Mika Kallio, pilot finlandez

1983 – S-a nascut Pavel Pogrebniak, fotbalist rus.

1983 – A murit James Hayden, actor american

1985 – Adunarea Generală a ONU adoptă, la inițiativa României, rezoluția privind Anul Internațional al Tineretului

1986 – A murit Viaceslav Molotov, politician sovietic și diplomat (n. 1890)

1988 – A încetat din viaţă fizicianul Theodor Ionescu, membru al Academiei Române (n. 1899)

1990 – Ca urmare a Crizei din Iraq, 100.000 de soldati ai SUA sunt trimisi in Golful Persic

1991 – Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

1992 – A murit Alexander Dubcek, om politic, prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia (5.01.1968–17.04.1969), iniţiatorul „Primăverii de la Praga” din 1968 (n.27.11.1921).

1993 – A fost înfiinţată Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei

1994 – S-a deschis Complexul World Trade Center (Hotel Pullman) din Bucuresti.

1994 – A fost inaugurat cel mai mare canal de irigatii din lume. Eufratul varsa 30 de metri cubi pe secunda spre una din cele mai secetoase regiuni ale Turciei, câmpia Harran din sud–estul tarii.

1996 – Încetează din viaţă ION D. LĂUDAT (n. 1909), filolog, istoric literar.

1996 – Curtea Constituţională a validat rezultatele obţinute de candidaţii la funcţia de Preşedinte în urma alegerilor din 3 noiembrie. Astfel, Ion Iliescu, care a obţinut 32,25% din voturi şi Emil Constantinescu, cu 28,21%, au fost cei care au candidat la această funcţie în turul al II-lea de scrutin, care a avut loc la 17 noiembrie 1996.

1996 – Presedintele american Bill Clinton a emis o proclamatie care finaliza, din punct de vedere tehnic, acordarea Clauzei natiunii celei mai favorizate (MFN) pentru Romania.

1998 – Se desfăşoară la Galaţi (8-12 noiembrie) ediţia a VI-a a Festivalului „Gulliver”.

1998 – Încetează din viaţă JEAN MARAIS, actor francez. (“Elena şi bărbaţii”, “Contele de Monte Cristo”, “Fantomas”, “Nopţi albe”; filmele “Nopţi albe”, seria “Fantomas”, “Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”) (n.11.12.1913); (pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez

1998 – In Bucuresti, a avut loc ultimul tur al alegerilor pentru postul de primar general al Capitalei. Viorel Lis a cistigat in fata lui Sorin Oprescu, la numai un procent distanta. Participarea la vot a fost de 37,8%.

2000 – Încetează din viaţă DIONISIE ŞINCAN (n. 1929), ziarist, autor de cărţi de reportaje, laureat cu Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru gazetărie, cu Premiul Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru întreaga activitate.

2001 – Încetează din viaţă GEORGE MUNTEANU (n. 1924), critic şi istoric literar, laureat cu Premiul „B.P. Haşdeu” al Academiei Române.

2002 – Consiliul de Securitate adoptă în unanimitate Rezoluţia 1441 privind dezarmarea Irakului, acceptată de Irak în data de 13.11.2002.

2006 – A încetat din viaţă dirijorul Iosif Conta. Din 1954, Conta a fost dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, ulterior devenind şi director artistic (n. 1924)

2006 – Un proiect de lege care autorizează clonarea umană în scopuri terapeutice a fost adoptat de Senatul australian

2006 – In urma victoriei democratilor in Camera Reprezentantilor, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, si-a anuntat demisia

2009 – Încetează din viaţă VITALI GINZBURG (n. 1916), fizician rus, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (2003).

2009 – In SUA, in timpul administratiei George W. Bush, in urma victoriei democratilor în Camera Reprezentantilor, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, si-a anuntat demisia

2011 – A încetat din viaţă rapperul american Heavy D, celebru în anii 1990 graţie piesei „Now That We Found Love”; a făcut parte din trupa Heavy D & The Boyz cu care a lansat albumele „Mr. Big Stuff” şi „The Overweight Lover’s in the House”; a jucat şi în filme ca „The Cider House Rules”, „Step Up” şi „Big Trouble” (n. 24 mai 1967)

2013 – A murit Lica Nunweiller, fotbalist roman

2014 – Sf. Arhangheli Mihail si Gavril si toate cetele Puterilor ceresti (sarbatoare greco catolice)

2014 – Pomenirea Soborului mai-marilor Arhistrategi (arhangheli) Mihail si Gavriil (si Rafail), si al tuturor cerestilor puteri celor fara de trup (sarbatoare ortodoxa)

2014 – Fer. Elisabeta a Sfintei Treimi (sarbatoare romano catolica)

Sarbatori:

  • Ziua Internationala a Zonelor Urbane
  • Ziua europeana a alimentatiei si bucatariei sanatoase
  • Calendar crestin ortodox: Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil
  • Calendar crestin greco-catolic: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril
  • Calendar crestin romano-catolic: Elisabeta a Sfintei Treimi

Va doresc o duminica superba alaturi de cei dragi.

Anunțuri