Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 17 noiembrie de-a lungul timpului.

 

17 noiembrie

 

9 – S-a nascut Vespasian, împărat roman (d. 79)

284 – Diocletian este proclamat imparat de soldatii sai.

326 – In Imperiul Roman, este sfintita Basilica Sf. Petru

474 – Imparatul Leon al II-lea moare dupa o domnie de 10 luni. Este succedat de tatal sau Zenon.

1476 »- In Tara Romaneasca, Vlad Tepes, sau Vlad al-III-lea, il infrange pe Domnul Basarab Laiota, cu ajutorul lui Stefan cel Mare si al lui Stefan al-V-lea Bathory, devenind pentru a-3-a oara Domnul Tarii Romanesti

1494 – A încetat din viaţă umanistul italian de expresie latină Giovani Pico della Mirandola, membru în Academia Platoniciană din Florenţa („Despre demnitatea omului”) (n. 24 februarie 1463); prefaţa culegerii sale filosofice publicate în 1486, prefaţă intitulată „Elogiu demnităţii umane”, a devenit o lucrare de bază a umanismului renascentist.

1503 – S-a nascut Agnolo Bronzino, pictor manierist italian.

1538 – Prima atestare documentară a aşezării Caracal, conţinută în actul emis de cancelaria lui Radu Vodă Paisie.

1558 – A încetat din viaţă regina Maria Tudor, cunoscută ca „Maria cea sângeroasă – „Bloody Mary” – pentru persecuţiile la care i-a supus pe protestanţi (n. 18 februarie 1516).

Elisabeta I (în engleză, Elizabeth I) (7 septembrie 1533–24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din17 noiembrie 1558 până la moartea sa. Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana. S-a înconjurat de un grup de consilieri de încredere, conduși de William Cecil, I Baron Burghley. În politică a fost mai moderată decât tatăl său, fratele și sora sa. Unul din mottourile sale era Video ed taceo (Văd și nu spun nimic). A adoptat o diplomație prudentă față de marile puteri ale Europei din acea vreme, Franța și Spania. Era elisabetană sau epoca de aur, așa cum a fost numită perioada în care Elisabeta I a fost regină, a fost marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. În timpul domniei reginei Elisabeta, au fost ridicate la rang nobiliar doar opt persoane: un conte și șapte baroni. Elisabeta a redus de asemenea numărul consilierilor săi privați de la treizeci și nouă la nouăsprezece și ulterior la paisprezece. După scurtele domnii ale fraților săi vitregi, cei 44 de ani de domnie ai Elisabetei au dat stabilitate regatului și au ajutat la crearea identității naționale.

1558 – Regina Elisabeta I urca pe tronul Marii Britanii.

1561 – Are loc lupta de la Verbia în care Despot-Vodă Iacob Heraclide, sprijinit de Habsburgi şi de nobilimea protestantă polonă, îl înfrînge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. După ocuparea Sucevei, Despot este uns domn şi obţine recunoaşterea Porţii (martie 1562).

1582 – S-a nascut Georg, Duce de Brunswick-Lüneburg (d. 1641)

1603 – Incepe procesul lui sir Walter Raleigh, faimosul explorator si om de stat englez.

1624 – A murit Jakob Böhme, filosof german (n. 1575) ; important reprezentant al filosofiei mistice germane după Meister Eckhart.

1681 – A murit Tito Livio Burattini, arhitect, matematician și om de știință italian (n. 1617)

1681 – S-a nascut Pierre Francois le Courayer, teolog francez.

1711 – In Moldova, Nicolae Mavrocordat, devine primul Domn fanaroit al Moldovei

1717 – S–a nascut Jean Le Rond d`Alembert, matematician, filosof si scriitor francez, coautor si editor al faimoasei „Enciclopedii franceze”, alaturi de Diderot (m.29.10.1783).

1729 – S-a nascut Maria Antonia a Spaniei, regină a Sardiniei (d. 1785)

1747 – Încetează  din  viaţă  ALAIN-RENE LESAGE (n. 1668), scriitor francez, cel mai reprezentativ autor de comedii al epocii.

1749 – Se naşte NICOLAS APPERT (m. 1841) , bucătar şi cofetar francez; a inventat procedeul de conservare a alimentelor prin tratare termică în recipiente ermetic închise, inventator francez. A inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj.

1755 – S-a nascut Regele Ludovic al XVIII-lea al Frantei.

1757 – A murit Maria Josepha de Austria, soția regelui Augustus al III-lea al Poloniei (n. 1699)

1785 – „Muzica masonica funerara K.477” pentru suflatori si corzi de Wolfgang Amadeus Mozart este interpretata pentru prima data, probabil, in memoria Ducelui Georg August zu Mecklenburg-Strelitz si a contelui Franz Esterházy von Galántha in Viena

1789 – A murit Charlotte Stuart, Ducesă de Albany (n. 1753)

1790 – Se naşte FERDINAND MŐBIUS (m. 1868), matematician, astrolog german; unul dintre precursorii topologiei (a inventat modelul unei suprafeţe cu o singură faţă – „banda lui M”); contribuţii în domeniile teoriei numerelor, a mecanicii cereşti şi a opticii; a iniţiat geometria conformă şi a dezvoltat grafica statică.

1791 – Cantata masonica „Laut verkünde unsre Freude K.623” de Wolfgang Amadeus Mozart are premiera in cadrul Lojei “zur neugekrönten Hoffnung” in Viena. Este ultima sa lucrare completa

1793 – S-a nascut S-a nascut Sir Charles Lock Eastlake, pictor englez.

1796 – Imparateasa Rusiei Ecaterina cea Mare, sotie a tarului Petru al III-lea pe care l-a inlaturat de pe tron in 1762, a incetat din viata.

1800 – John Adams devine primul presedinte al SUA care se muta in Casa Alba

1816 – S-a nascut August Wilhelm Ambros, compozitor austriac.

1818 – A murit Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, soția regelui George al III-lea al Regatului Unit (n. 1744)

1820 – Nathaniel Palmer a fost primul american care a ajuns in Antarctica.

1825 – Cvartetul vocal „Der Gondelfahrer D.809” de Franz Schubert are premiera in Musikverein din Viena

1839 – Prima opera a compozitorului italian Giuseppe Verdi, “Oberto, conte di San Bonifacio”, a avut premiera la Milano, in teatrul “La Scala”

1844 – S-a născut Constantin Căpităneanu, astronom şi geodez; a determinat coordonatele geografice a numeroase localităţi şi a contribuit la realizarea triangulaţiei generale a României (m. 1893). NOTĂ: Unele surse dau moartea la 13/25.IV.1893

1846 – In Germania, la Jena, Karl Zeiss, isi deschide primul atelier de optica si mecanica fina

1855 – Exploratorul britanic David Livingstone a descoperit cascada Victoria din Africa, una dintre cele mai mari cascade din lume, aflata la granita actuala dintre Zambia si Zimbabwe, a devenit primul european care a vazut-o.

1857 – S-a nascut Joseph Babiński, neurolog francez (d. 1932)

1858 – A murit Robert Owen, reformator social şi filantrop englez; a încercat să înfiinţeze în Marea Britanie şi apoi în SUA comunităţi cooperatiste, dar acestea au eşuat (n. 1771)

1864 – Prin Decret-domnesc semnat de Al. I. Cuza, se înfiinţează Episcopia Dunării de Jos, cu sediu la Ismail [din 1897, cu sediu la Galaţi], având jurisdicţie asupra judeţelor Ismail, Bolgrad, Covurlui şi Brăila. Arhiereul Melchisedec Ştefănescu este numit locotenent de episcop al acestei eparhii, ctitor al acestei eparhii, pe care a condus-o vreme de 15 ani. După încheierea Războiului de Independenţă, la 1878, judeţele din sudul Basarabiei vor intra în componenţa Rusiei, sediul Episcopiei mutându-se la Galaţi. Eparhia primea, în schimb, judeţele Tulcea şi Constanţa (1879). Pentru o scurtă perioadă de timp, Episcopia va administra şi judeţele Durostor şi Caliacra din Cadrilater. Odată cu înfiinţarea Episcopiei Constanţei, în 1923, teritoriul canonic se reducea la zonele Galaţi şi Tulcea. După 1950, jurisdicţia eparhiei se va întinde din nou asupra judeţelor Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Din 1990, episcopia cuprinde judeţele Galaţi şi Brăila. În anul 2009, eparhia a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

1867 – Hector Berlioz ajunge in St. Petersburg pentru a sustine o serie de concerte

1868 – Giuseppe Verdi scrie de la casa sa Sant’Agata editorului sau , sugerandu-i ca cei mai importanti compozitori ai Italiei sa scrie un Recviem pentru comemorarea decesului lui Rossini

1869 – A fost inaugurat Canalul Suez, dupa 10 ani de constructie, cale navigabila ce traverseaza istmul Suez, unind Marea Mediterana cu Marea Rosie. Ceremonia de inaugurare a fost fastuoasa, la ea luand parte inalti demnitari, iar invitat special a fost sotia imparatului Frantei, Napoleon al III-lea.

Constructia canalului, care are acum lungimea de 161 de kilometri si latimea de 70-125 de metri, a durat 10 ani.

Ideea deschiderii canalului in istmul cu acelasi nume a fost avansata de catre Ferdinand de Lesseps, consulul francez din Cairo, care a incheiat un document in acest sens cu guvernatorul otoman al Egiptului.

O echipa de ingineri a inceput sa realizeze proiectul, iar in 1856 a fost infiintata o companie care a primit dreptul sa exploateze canalul vreme de 99 de ani dupa deschiderea lui. In aprilie 1859 a inceput si constructia, dar din cauza uneltelor rudimentare a avansat foarte incet. Impasul a fost depasit abia dupa ce au fost aduse instalatii moderne din Europa. Cu toate acestea lucrarea nu a putut fi predata la timp, o epidemie de holera izbucnita in zona a dat peste cap planurile initiale.

Inaugurarea canalului s-a facut cu o intarziere de patru ani, in primul an de exploatare 500 de nave traversand Suezul. In 1876 s-au efectuat lucrari de modernizare pentru largirea lui, iar din 1887 prin calea de navigatie s-a putut circula si noaptea. Marea Britanie a preluat pachetul majoritar de actiuni al companei care exploata Canalul Suez in 1875, iar sapte ani mai tarziu englezii au invadat si ocupat Egiptul.

Desi statul arab a obtinut independenta in 1936, Canalul Suez a ramas in exploatarea britanicilor pana in 1956 cand compania de administrare a acestuia a fost nationalizata de guvernul egiptean. Un an mai tarziu, calea de navigatie a fost blocata in urma conflictului militar cu Israelul, a fost redeschisa, pentru ca peste alti zece ani sa fie din nou inchisa. Canalul Suez a fost din nou deschis in 1975, cand a fost initiat si un nou plan de extindere.

1870 – S-a născut Enrico Mezzetti, pianist, compozitor, dirijor şi pedagog român de origine italiană; se numără printre marii animatori ai vieţii muzicale ieşene de la începutul secolului al XX-lea (m. 1930)

1871 – In SUA, la New York, este fondata National Riffle Association (Asociatia Nationala a proprietarilor de arme de foc)

1872 – Este infiintata Academia Navala Mircea cel Batran, din Constanta.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” își are sorgintea în Școala Flotilei, înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galați. Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituție s-au pregătit ofițeri și subofițeri care au îndeplinit diferite funcții de la bordul navelor Marinei Militare, dar și ale Flotei Comerciale Române. Ulterior, învățământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri, conform organizărilor și reorganizărilor învățământului militar. La 29 august 1973, Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituții de învățământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”. Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie și nr. 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecințelor Revoluției din decembrie 1989, înființându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, instituție militară de învățământ superior de specialitate.

1873 – Antonin Dvorák se casatoreste cu Anna Cermáková, fiica unui bijutier si eleva a sa. Anna este deja insarcinata

1878 – S-a nascut Lise Meitner, fiziciană austriacă-suedeză (d. 1968)

1887 – S-a nascut Bernard Law Montgomery, mareșal britanic (d. 1876)

1888 – A murit Dora D’Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoată a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintâi domn pământean al Țării Românești după un secol de domnii fanariote; ultimii 20 de ani din viaţă şi i-a petrecut în Italia (n. 1828)

1891 – Emile Berliner primeste patent pentru o combinatie de telegraf si telefon

1895 – S-a nascut Gregorio Lopez y Fuentes, scriitor mexican.

1899 – Se naşte ŞTEFAN VENCOV (m. 1955), fizician, membru al Academiei Române; contribuţii la dezvoltarea cercetărilor de optică şi spectroscopie.

1902 – Se naşte CONSTANTIN BARASCHI (m. 1966), sculptor, membru corespondent al Academiei Române. A publicat un “Tratat de sculptură”. Este şi autorul sculpturii în bronz „Fata pe valuri” – fântână arteziană din Galaţi. Despre Constantin Baraschi se știa că înainte de Lovitura de stat de la 23 august 1944 ar fi început să modeleze Monumentul ostașului sovietic eliberator, care apoi a fost dezvelit în Piața Victoriei în anul 1946, în prezența regelui Mihai al României. Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcului de Triumf, statuia „Nicolae Bălcescu”, dezvelită în 1969 la Pitești, și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală. A contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Cașin, este autorul busturilor lui Nicolae Bălcescu, Alexandru Sahia și George Coșbuc din parcul Carol I. Este singurul sculptor român care a scris un tratat de sculptură („Tratat de sculptură”, 2 vol., Editura Meridiane, 1962. Ediția a II-a în 1964). Constantin Baraschi a fost și rector la Institutul de Arte Plastice din București. Pictorul Vasile Celmare, care a studiat acolo, își amintea că Baraschi „era un tip mai aspru, deși cu suflet bun”. În orașul său natal se găsește Casa memorială Constantin Baraschi. Este construită în stilul artei țărănești în sec. al XIX-lea. Pe peretele casei se află o placă memorială care amintește că aici s-a născut și a creat sculptorul Constantin Baraschi (1902–1966)

1902 – S-a nascut Eugene Wigner, fizician maghiar, laureat al premiului Nobel.

1903 – Se naşte NICOLAE DELEANU (m. 1970), poet, prozator, publicist.

1903 – In Rusia, Partidul Muncitoresc Social Democrat se divide in doua fractiuni bolsevica (in rusa termenul pentru majoritate) si mensevici (in rusa termenul pentru minoritate)

1905 – S-a nascut Regina Astrid a Belgiei (d. 1935)

1906 – S-a născut Soichiro Honda, inginer, fondatorul firmei de motociclete „Honda” (m. 5 august 1991)

1907 – S-a născut istoricul de naţionalitate maghiară Ladislau Banyai; şi-a orientat cercetarea îndeosebi asupra unor momente ale istoriei moderne şi contemporane, precum şi asupra istoriei minorităţilor din România; membru corespondent al Academiei Române din 1974 (m. 1981)

1909 – Încetează din viaţă GR. C. TOCILESCU (n. 1850), folclorist.

1909 – S-a născut baritonul Şerban Tassian (m. 1983)

1917 – Încetează din viaţă AUGUSTE RODIN (n. 1840), sculptor, grafician francez.

1918 – Consfatuirea fruntasilor politici, membri ai Partidului National si ai Partidului Social-Democrat, sub presedintia lui Stefan Cicio-Pop, la care se discuta proiectul in opt puncte intocmit de Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu, proiect ce continea hotararea de unire cu Romania.

1918 – Apare la Bucuresti, saptamanal sau bisaptamanal Socialismul, organul Partidului Socialist si al Uniunii sindicale.

1918 – Liderii Partidului National si Partidului Social Democrat din Romania au dezbatut proiectul de unire cu Romania pe care l-au intocmit fruntasii unionisti Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu.

1919 – S-a născut actriţa Corina Constantinescu; mama actriţei Ioana Pavelescu (m. 2008)

1920 – Madrid. Romania a semnat Conventia Postala Universala.

1922 – Fostul sultan otoman Mehmed al VI-lea pleaca in exil in Italia.

1922 – S-a născut artista decoratoare Florica Vasilescu (m. 2002)

1923 – S-a născut cântăreaţa de operă austro-suedeză Margareta Sjöstedt (m. 2012)

1925 – Se naşte ROCK HUDSON (m. 1985), actor american, laureat cu patru premii „Globul de Aur”.

1925 – S-a născut Sir Charles Mackerras, dirijor de origine australiană (m. 2010)

1926 – Se naşte ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, unul dintre marii ecumenişti contemporani, prozator şi eseist (romanul „Trei ceasuri în iad”) (m. 29 august 2005). În anul 2000 a primit Ordinul „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer.

1928 – S-a născut soprana Teodora Lucaciu (m. 1986)

1929 – A murit statisticianul american de origine germană Herman Hollerith; în 1889 a realizat prima maşină de calculat (un tabulator mecanic bazat pe carduri perforate, gândit pentru a-l ajuta în munca sa de centralizare rapidă a statisticilor) (n. 1860)

1932 – Se naşte GEORGE MUNTEAN (m. 2004), folclorist, editor, jurnalist, critic şi istoric literar, laureat cu Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, cu alte premii.

1933 – Statele Unite recunosc Uniunea Sovietica si reia relatiile comerciale cu aceasta.

1934 – Lyndon B. Johnson se casatoreste cu Claudia Alta Taylor

1935Se dezveleşte, la Tecuci, bustul lui Spiru Haret, operă a sculptorului Ion Jalea.

1938 – S-a nascut Gordon Lightfood, vocalist, chitarist si compozitor canadian

1939 – Încetează din viaţă GEORGE FOLESCU (n. 1884), bas, unul dintre membrii fondatori ai Operei din Bucureşti.

1941 – S-a nascut Gene Clark, chitarist, vocalist si compozitor american (The Byrds).

1941 – S-a nascut George Littera, critic si istoric de film, cunoscută personalitate a învăţământului cinematografic românesc (m.03.04.2000).

1941 – Ambasadorul american in Japonia, Joseph Grew, a informat Departamentul de Stat al SUA ca niponii intentioneaza sa lanseze un atac impotriva bazei Pearl Harbor din Hawaii.

1942 – S-a nascut Bob Gaudio, clapar si compozitor american (Four Seasons).

1942 – Se naşte MARTIN SCORSESE, regizor american, producator de film, scenograf si actor, laureat cu Premiul Oscar, cu alte premii. (“Taxi”, “Casino”). S-a nascut in Flushing, New York. In adolescenta a dorit sa devina preot, insa dupa ce a inceput cursurile seminarului si-a dat seama ca ar dori sa faca film.
A absolvit Universitatea New York in 1964 si nu i-a luat prea mult timp sa se impuna ca unul dintre cei mai buni regizori ai tinerei generatii. Din 1973 a inceput sa isi contureze stilul cu productia “Mean Streets” (“Crimele din «Mica Italie»”), cu Robert De Niro si Harvey Keitel in rolurile principale. Au urmat apoi filme de referinta, ca “Alice Doesn’t Live Here Anymore” (Alice nu mai locuieste aici”), care i-a adus actritei Ellen Burstyn un Oscar pentru interpretare, “Taxi Driver” (“Soferul de taxi”) – pentru care a primit cea mai inalta distinctie la Festivalul de la Cannes, in 1976, “New York, New York”. In 1980, “Raging Bull” (“Taurul furios”) i-a adus indirect un Oscar, actorul Robert de Niro fiind recompensat cu un premiu pentru interpretare. A inceput sa fie recompensat pentru meritele sale regizorale in 1990, cand „Goodfellas” („Baieti buni”) a luat premiul BAFTA pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor, apoi in 2002 cu „Gangs of New York” („Bandele din New York”) – Globul de Aur pentru regie. Nu a reusit insa sa isi treaca Oscarul in CV, productia „The Aviator” („Aviatorul”), pe care a realizat-o in 2004, desi a avut 11 nominalizari si a plecat ca favorita la Oscaruri nu a reusit sa ii aduca premiul.

1944 – Încetează din viaţă MAGDA ISANOS (n. 1916), poetă, laureată, post – mortem, cu Premiul Fundaţiilor Regale, exponenta a liricii feminine romanesti.

1944 – Se naşte DANNY DE VITO, regizor, actor, producator american. (“Gravidul”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”).

1946 – S-a nascut Martin Barre, chitarist britanic (Jethro Tull).

1947 – S-a nascut Rod Clements, basist, violonist si vocalist britanic (Lindisfarne)

1947 – A murit Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii (n. 1868) ; explorator a numeroase peşteri din Franţa, Spania, Algeria, Italia şi Slovenia; a participat la expediţia antarctică a navei „Belgica” (1897-1899); membru titular al Academiei Române din 1920, preşedinte al acestui for (1926-1929)

1948 – S-a nascut Ian Sutherland, chitarist, vocalist si compozitor britanic.

1950 – Organizatia Natiunilor Unite decide acordarea independentei Libiei.

1955 – S-a nascut Peter Cox, vocalist, chitarist, pianist si compozitor britanic (Go West).

1957 – Încetează din viaţă GEORGE MURNU, poet, traducător, istoric, membru al Academiei Române, scriitor, (îi revine meritul de a fi transpus în limba română epopeile homerice „Iliada” şi „Odiseea”) şi istoric (preocupări pentru arheologie şi istorie veche). (“Romanii din Bulgaria medievala”, “Studiu asupra elementului grec ante-fanariot in limba romana” (n.01.01.1868).

1958 – S-a nascut Mary Elizabeth Mastrantonio, actrita de origine americana.

1959 – A murit Heitor Villa-Lobos, compozitor, dirijor si folclorist brazilian (n. 1887)

1960 – S-a nascut RuPaul, pe numele intreg Andre Charles Rupaul, travestit celebru, actor si cintaret american.

1962 – A murit ieroschimonahul Daniil Teodorescu („Sandu Tudor”), gazetar, poet, teolog; a fost iniţiatorul grupului Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim, martir în temniţele comuniste (n. 1896)

1963 – Încetează din viaţă EMIL MAUR (n. 1884, la Galaţi), scriitor, ziarist, traducător.

1964 – Încetează din viaţă DIMITRIE IURAŞCU (n. 1890, la Galaţi), diplomat, cu activitate în cadrul Ministerului Afacerilor Străine şi ca reprezentant în misiunile României în străinătate

1964 – S-a nascut Josip Weber, fotbalist belgian.

1966 – S-a nascut Jeff Buckley, muzician american.

1966 – S–a nascut actrita Sophie Marceau (Sophie Maupu) (“Braveheart”).

1966 – S-a nascut Daisy Fuentes, actrita si model cubanez.

1967 – S-a nascut Roland De Voe, vocalist american (New Edition).

1969 – Reprezentantii Statelor Unite si ai Uniunii Sovietice, intr–o intalnire ce a avut loc la Helsinki, au inceput seria Convorbirilor privind Limitarea Armelor Strategice, convorbiri ce au avut ca rezultat semnarea tratatului numit „SALT I”.

1970 – S-a anscut Paul Allender, chitarist britanic (Cradle of Filth)

1970 – Elton John participa la un concert la A&R Studios in New York, care mai tarziu va deveni albumul 11-17-70.

1970 – Douglas Engelbart primeste patentul pentru primul maus de calculator. Denumit iniţial ca „Poziţia indicator X-Y pentru un sistem de afişare”, acesta a fost folosit prima dată la sistemul calculatorului Xerox Alto în 1973. Cu toate acestea, din cauza lipsei sale de succes, prima utilizare pe scară largă a mouse-ului aparţine companiei Apple

1972 – Juan Peron, fostul Presedinte al Argentinei se intoarce din exil in Argentina

1980 – In Marea Britanie este lansat a albumului Double Fantasy, a lui John Lennon

1980 – S-a nascut Isaac Hanson, muzician american (Hanson)

1981 – S-a nascut Sarah Harding, cantareata britanica (Girls Aloud)

1984 – Încetează din viaţă CONSTANTIN RAUŢCHI, actor de teatru şi film, (filmele „Bădăranii”, „Ciprian Porumbescu”) (n. 22 mai 1934)

 1985 – Era ucis, prin tortură, în arestul securităţii, disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. A fost denunţat la Securitate că ţine un jurnal de către două tinere îndoctrinate. I se face o percheziţie la domiciliu şi i se ridică 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice pe perioada 1949-1984 şi alte manuscrise.

1987 – S-a nascut Kat DeLuna, cântăreață din S.U.A., cu origini dominicane

1989 – Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea în Cehoslovacia; data a coincis cu ziua în care, în urmă cu 50 de ani (la 17.XI.1939), ocupanţii fascişti înăbuşiseră în sânge o manifestaţie a studenţilor patrioţi cehoslovaci. NOTĂ: A se vedea articolul de mai sus referitor la „Ziua Internaţională a Studenţilor”.

1990 – A murit Robert Hofstadter, fizician american (n. 1915) laureat al Premiului Nobel

1990 – Conducerea MApN a hotarat trecerea in rezerva, in bloc, a unui important numar de militari, membri ai Comitetului de Actiune pentru Democratizarea Armatei (CADA).

1992 – La Bruxelles este parafat un acord prin care Romania obtine statutul de asociat al Comunitatii Economice Europene. România a fost a patra ţară din Europa de Est, după Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia, care a obţinut statutul de asociat la CEE.

1993 – A fost instalat la Haga (Olanda) Tribunalul Penal Internaţional (constituit, pe baza Rezoluţiei 808 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată, în unanimitate, la 22.II.1993) pentru judecarea persoanelor considerate vinovate de grave încălcări ale dreptului umanitar internaţional în fosta Iugoslavie (comise începând din anul 1991). NOTĂ: A nu se confunda cu o altă instanţă cu sediul tot la Haga, Curtea Penală Internaţională

1995 – A intrat definitiv în vigoare Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa (Tratatul CFE); documentul, care a marcat oficial sfârşitul „războiului rece”, a fost semnat, la Paris, la 19.XI.1990, de cele 22 ţări membre, la acel moment, ale NATO (16) şi ale Tratatului de la Varşovia (6)

1996 – Încetează din viaţă ROMAN MOLDOVAN (n. 1911), economist, sociolog, membru al Academiei Române.

1996 – Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania. Emil Constantinescu, presedintele Conventiei Democrate Romane, obtine 54,41% din voturi, devenind noul presedinte al Romaniei.

Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României. Este politician și om de știință român. Constantinescu a fost președinte al României între anii 1996 și 2000. Din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București. Președintele Constantinescu a reprezentat țara la principalele reuniuni la vârf care au avut ca rezultate nominalizarea României pe primul loc al celui de al doilea val de extindere a NATO (Madrid, 1997; Washington, 1999); începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (Helsinki, 1999); obținerea președinției OSCE pentru anul 2001 și intrarea în troica OSCE începând cu 2000. Acesta a lansat mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii „România la Răscruce”, a promovat sistemul de transport al petrolului și gazelor din Asia Centrală în Europa Centrală (conducta Constanța–Trieste). În perioada mandatului de președinte a lui Emil Constantinescu au fost substanțial îmbunătățite relațiile bilaterale de colaborare cu alte state, precum și cooperarea trilaterală cu țări învecinate din Europa Centrală și de Sud-Est.

1997 – A fost adoptată Legea 199/1997 privind ratificarea de către Parlamentul României a Cartei europene a autonomiei locale (Carta a fost adoptată la 15.X.1985, la Strasbourg)

1997 – Inaugurarea Zonei Libere Giurgiu (înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 788/1996)

2000 – Romania a ratificat Conventia Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind combaterea celor mai grave forme de munca a copiilor, devenind astfel prima tara din Europa Centrala si de Est in care s-a introdus Programul international pentru eliminarea muncii copilului.

2000 – Alberto Fujimori este indepartat din functia de presedinte al Peru.

2000 – Vizita presedintelui SUA, la acea data Bill Clinton, in R.S.Vietnam, prima vizita a unui sef de stat american de la unificarea Vietnamului, in urma cu un sfert de secol (16-19).

2000 – A murit Louis Néel, fizician francez, Premiul nobel pentru Fizică 1970 (n. 1904)

2002 – A murit Abba Eban, diplomat și om politic israelian (n. 1915)

2002 – In Italia, fostul Prim Ministru Giulio Andreoti, este condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru implicarea sa intr-o crima politica

2003 – Arnold Schwarzenegger devine Guvernatorul Californiei. Arnold Alois Schwarzenegger este un fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. A fost ales la 7 octombrie 2003 guvernator al statului California într-un scrutin special, numit recall election, menit să-l înlocuiască pe fostul guvernator al statului California, Gray Davis. Arnold Schwarzenegger și-a depus jurământul ca guvernator la 17 noiembrie 2003, pentru a servi restul mandatului lui Gray Davis până la data de 8 ianuarie 2007. La 16 septembrie 2006 a anunțat că va candida din nou pentru un mandat complet în alegerile pentru funcția de guvernator, pe care, de altfel, le-a câștigat. În mai 2004 și 2007, Schwarzenegger a fost numit unul din cele 100 de persoane cele mai influente în acel an. Al doilea mandat s-a încheiat în 2010, el nemaifiind eligibil pentru un al treilea.

2003 – A murit cântăreţul american de muzică country Don (Donald Eugene) Gibson, supranumit şi „poetul trist” (n. 1928)

2004 Se desfăşoară la Galaţi (17-21 noiembrie) ediţia a XII-a a  Festivalului Gulliver„.

2005 – Încetează din viaţă VALERIU (DORU) POPESCU (n. 1938), actor.

2005 – Încetează din viaţă VASILE BLENDEA (n. 1937), artist fotograf.

2005 – Ziua internațională fără fumat (a treia zi de joi a lunii noiembrie, începând din 1977)

2006 – A murit fotbalistul maghiar de renume mondial Ferenc Puskas, antrenor (n. 2 aprilie 1927)

2006 – Prima vizită a lui George W. Bush în Vietnam.

2007 – Consiliul Fondator al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) a adoptat la Conferinţa de la Madrid, noul Cod Mondial Antidoping.

2012 – A murit cântăreţul american de R&B Billy Scott (n. 1942)

2013 – Încetează din viaţă DORIS LESSING, scriitoare britanică, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură (2007); (numele la naştere Doris May Tayler), romancieră, poetă, dramaturgă(n. 1919, în Iranul de azi, pe atunci Persia)

2014 – Sf. Grigorie, facatorul de minuni, episcopul Neocezareii (sarbatoare ortodoxa)

2014 – Sf. Elisabeta a Ungariei (sarbatoare romano catolica)

2014 – Sf. ep. Grigore Taumaturgul (sarbatoare greco catolice)

2015 – Ziua internationala a studentilor

Sarbatori:

  • Ziua Internationala a Studentilor; marcată în amintirea zilei de 17.XI.1939, când ocupanţii fascişti au executat nouă studenţi patrioţi cehoslovaci, iar alţi peste 1200 au fost trimişi în lagăre; a fost declarată oficial ca zi internaţională de Consiliul Internaţional al Studenţilor, în anul 1941
  • Ziua Mondiala a Filosofiei
  • „Ziua Mondială a Prematurităţii”, marcată din 2011, la iniţiativa mai multor fundaţii şi organizaţii internaţionale; la nivel mondial se înregistrează, în fiecare an, 15 milioane de naşteri premature; aceasta (naşterea prematură) este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor, determinând, la nivel mondial, mai mult de un milion de decese anual
  • Grigorie Taumaturgul, Ep. Neocezareei; Cuviosii Lazar Zugravul si Zaharia (calendarul ortodox si greco-catolic)
  • Elisabeta a Ungariei (calendarul romano-catolic)
  • 2005 – Ziua internațională fără fumat (a treia zi de joi a lunii noiembrie, începând din 1977

Va doresc o zi minunata alaturi de cei dragi.

Anunțuri