Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 21 noiembrie de-a lungul timpului.

 

21 noiembrie

 

164 î.d. Hr. – Iuda Macabeul, fiul lui Matatia din seminţia Hasmoneilor, a restaurat Templul din Ierusalim. Acest eveniment este comemorat în fiecare an cu ocazia festivalului Hanukkah

235 – Anteriu, devine Papa

1056 – In Franta, la Clermont, Papa Urban al II-lea, anunta pornirea primei Cruciade, cu ocazia Conciliului de la Clermont

1272 – Dupa moartea lui Henric III al Angliei, fiul sau Printul Eduard devine rege al Angliei

1394 – In Korea, Hanyang, astazi Seoul, devine capitala statului

1555 – Încetează din viaţă GEORGIUS AGRICOLA [la naştere GEORG BAUER]  ( n. 1494), savant german, supranumit „părintele mineralogiei”.

1615 – Batalia de la Tatareni. Alexandru Movila, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki si Samuel Koreki, il invinge pe Stefan Tomsa si se inscauneaza domn al Moldovei.

1689 – S-a nascut Jacques I, Prinț de Monaco (d. 1751)

1691 – Este semnată Diploma leopoldiană prin care principele Transilvaniei este subordonat direct împăratului şi beneficiază de un statut separat care confirmă privilegiile celor trei naţiuni politice – maghiari, saşi şi secui – şi drepturile celor patru religii recepte (catolică, calvină, luterană şi unitariană). Legislaţia principatului Transilvania rămîne în vigoare, abolit fiind însă, dreptul la rezistenţa faţă de coroană al nobilimii. Transilvania este obligată să achite o contribuţie de 50 000 taleri în timp de pace şi 400 000 florini renani în timp de război.

1694 – Se naşte VOLTAIRE (FRANCOIS MARIE AROUET), filosof şi scriitor iluminist francez, creator al aşa numitului “voltairianism” – respingerea fanatismului, a prejudecăţilor, a intoleranţei şi a abuzurilor de orice fel şi afirmarea raţiunii umane; spirit polemic, atent la realităţile sociale, Voltaire a întruchipat “noul tip al scriitorului reprezentant al conştiinţei publice şi luptător pentru idealurile cele mai înalte ale vremii” (T. Vianu) şi a pregătit, ideologic, Revoluţia Franceză (m.30.05.1778).

Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris – d. 30 mai 1778 la Paris), a fost un scriitor și filozof al Iluminismului francez.

La rugămintea tatălui său, în 1711 a început Dreptul, pe care nu avea să-l termine, interesat fiind mai mult de discuțiile intelectualilor, scriitorilor și aristocraților, ce se desfășurau în palatele sau în cafenelele din Paris. Din pricina viziunilor sale critice, pe care le reda în batjocură, a fost întemnițat în 1717pentru unsprezece luni la Bastilia. Fiind amenințat de o nouă arestare în Franța, a petrecut un timp (din 1726 până în 1729) în Anglia. Acolo, el a fost influențat de empirismul lui John Locke Empirismus și de nou-apărutul deism. În ale sale Lettres philosophiques, a detaliat liberalismul englez (1731). Ca deist și francmason, Voltaire a practicat criticismul în fiecare formă a religiei instituționale, dar și în neînțelegerile politice.

Voiltaire reprezintă spiritul cel mai înalt al epocii sale, doctrina sa fiind unul din fundamentele Revoluției din 1789. Voltaire a fost împreună cu Jean-Jacques Rousseau un inițiator al Revoluției franceze. Mari realizări îi sunt atribuite și ca istoric iluminist. În Dictionnaire philosophique (1764) și-a imaginat Senzualismul.

1695 – Încetează din viaţă HENRY PURCELL, compozitor englez, considerat creatorul operei naţionale engleze (opera „Dido and Aeneas”) (n.1659).

1740 – Incepe construirea monumentului Sfanta Treime de la Timisoara; monumentul a fost ridicat in amintirea epidemiei care a devastat intregul Banat in jurul anului 1739

1768 – S-a nascut Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher, teolog protestant german și filozof (d. 1834)

1769 – In Moldova, are loc Atacul de la Galati, prin care detasamente rusesti au atacat Moldova, in timpul Razboiului Ruso-Otoman

1783 – In Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta intr-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maxima atinsa a fost de 900 de metri

1784 – Imparatul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea. Rascoala din 1784, numita si „Rascoala lui Horea, Closca si Crisan”, a fost o importanta actiune de revolta a taranimii iobage din Transilvania impotriva constrangerilor feudale la care era supusa. La ea au participat iobagi romani, maghiari, sasi de pe domeniile nobililor si statului, mineri din Muntii Apuseni si ocnele din Maramures, mestesugari, preoti. Rascoala a pus in discutie statutul de tolerati ai romanilor, ceea ce i-a conferit si un caracter national. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, in satul Curechiu, Hunedoara, si s-a incheiat la sfarsitul lui decembrie 1784, cand au fost capturati Horea si Closca de catre autoritati.

1789 – Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american

Statul Carolina de Nord, este un stat situat în sud-estul Statelor Unite ale Americii. A fost unul dintre cele treisprezece colonii originare, devenind cel de-douăsprezecelea stat care a ratificat constituția Uniunii la 21 noiembrie 1789. Primii colonisti englezi permanenti in Carolina de Nord au fost imigranti veniti din S-E Virginiei care s-au stabilit in jurul lui 1650 in partea de N-E a statului. A fost de asemenea locul unde a avut loc primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, când „mașina zburătoare” a fraților Wright, Orville și Wilbur, a decolat de pe o plajă de lângă Kitty Hawk în 1903. Astăzi, este un stat a cărui economie și populație cresc la cote înalte de circa două decenii.

1789 – Dramma per musica „I zingari in fiera” de Giovanni Paisiello are premiera in Teatro Fondo din Neapole

1791 – Napoleon Bonaparte a fost promovat de la gradul de colonel la cel de general, fiind insarcinat sa prea conducerea armatei Frantei.

1794 – Descoperierea portului Honolulu

1796 – „Ah! Perfido” pentru soprana si orchestra de Ludwig van Beethoven are premiera in Leipzig

1806 – Decretul de la Berlin prin care Imparatul Napoleon I interzice comertul cu Anglia

1811  – A încetat din viaţă scriitorul Heinrich von Kleist; a introdus în literatura germană nuvela („Michael Kohlhaas”) şi comedia („Ulciorul sfărâmat”) ca specii literare (n. 18 octombrie 1777)

1822 – Hector Berlioz, isi intrerupe studiile de medicina, de la Universitatea din Paris

1824 – S-a nascut Theodor Richter, chimist german

1827 – In Italia, la Neapole, la Teatro Nuovo, are loc premierea farsei Le convenienze teatrali, de Gaetano Donizetti

1840 – S-a nascut Prințesa Victoria a Marii Britanii, împărăteasa Germaniei, fiica reginei Victoria (d. 1901)

1844 – A murit Ivan Andreevici Krîlov, fabulist rus (n. 1769)

1853 – Se naşte ALEXANDRU M. VITZU (m. 1902), zoolog, membru al Academiei Român.

1854 – S-a născut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile susţinute pentru menţinerea păcii (m.22.01.1922).

1868 – In Franta, la Paris, 4.000 de persoane participa a inmormantarea compozitorului Gioachino Rossini

1868 – S-a nascut Peter von Oldenburg, cumnat cu ultimul țar Nicolae al II-lea (d. 1924)

1874 – Richard Wagner scrie ultima nota din „Götterdämmerung” la casa sa din Bayreuth, finalizand „Der Ring des Nibelungen”

1877 – Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate inregistra si reda sunete, cea mai importantă invenţie a savantului american.

Edison a realizat aparatul în timp ce incerca să înregistreze convorbirile telefonice. Experimentele făcute în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey, l-au condus spre o descoperire care l-a facut celebru.

El a reusit nu doar sa inregistreze pe cilindrul aparatului sau melodia “Mary had a little lamb” (“Mary avea un miluşel”) ci şi să o reproducă. La scurtă vreme şi-a prezentat în public invenţia, americanii numindu-l “Vrajitorul din Menlo Park”. Edison s-a inspirat pentru realizarea fonografului din ideile americanului Charles Tainter.

Popularitatea aparatului minune a crescut rapid, din 1906 fiind puse în vânzare, prin compania fondată de Edison, mai multe înregistrări cu piese din musicaluri. Inventatorul american a continuat sa perfectioneze fonograful, pâna la apariţia radioului acesta fiind principala sursă de divertisment.

Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1903 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul. În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie. Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte și Știință îi acordă în anul 1895 „Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricității și în anul 1915 „Medalia Franklin” pentru contribuția sa pentru binele umanității.Edison s-a născut în Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii și și-a petrecut copilăria în Michigan. A fost parțial surd din adolescență, ceea ce nu l-a împiedicat să devină operator de telegraf în anii 1860. Primele lui invenții au fost legate de telegraf. Primul său brevet de invenție a fost obținut pentru mașina electromagnetică de înregistrat voturi în 28 octombrie 1868.

1877  – Războiul de Independenţă: reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.

1880 – Printr-un act semnat la Sigmaringen, printul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I este desemnat print mostenitor al coroanei Romaniei

1887 – A încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Aleodor Împărat”, „Greuceanu”, Înşir-te mărgăritari” (n.1830), unul dintre cei mai pricepuţi culegători de folclor (“Legende şi basmele românilor. ”).

1892 – „Vier Zigeunerlieder op.112/3-6” pentru cvartet vocal si pian de Johannes Brahms are premiera in Hamburg

1895 – Debutul „Adventure of Bruce Partington Plans” ce il au ca protagonist principal pe Sherlock Holmes

1895 – Se naşte TRAIAN GROZĂVESCU (m. 1927), tenor [presa de specialitate îi alătură numele de cel al lui Caruso].

A urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde începe în 1914 și cursurile Academiei de Muzică. Debutează la Cluj în1919 unde obține succes după succes. Pleacă la Viena în martie 1923 și cu vocea sa excepțională este pe rând angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin. Câștigă stima unor muzicieni celebri precum Richard Strauss,Arturo Toscanini, Pietro Mascagni, Franz Schalk. Pe 14 februarie 1927 tenorul cântă pentru ultima dată pe scena operei din Viena, în Rigoletto. Peste numai 5 zile, pe 19 februarie, într-un acces de gelozie, este ucis cu un glonte de revolver de către soția sa, Nelly. Grozăvescu urma să cânte peste o lună la Metropolitan Opera din New York. Este înmormântat în cimitirul ortodox din Lugoj.

Teatrul Municipal din Lugoj poartă numele tenorului, aici organizându-se și Concursul Internațional de canto „Traian Grozăvescu”.

1896 – Se formează în România un nou guvern liberal prezidat de Petre S.Aurelian.

1898 – S-a născut pictorul francez René Magritte (m.15.08.1967).

1901 – Opera „Feuersnot” de Richard Strauss are premiera in Opera din Dresda

1902 – Se naşte ISAC BASHEVIS SINGER (m. 1991), scriitor american [de limbă idiş şi engleză], laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1978).

1904 – S-a nascut Coleman Hawkins, saxofonist american

1906 – China interzice comertul cu opium

1910 – Se naşte THEODOR CONSTANTIN (m. 1975), poet, prozator, unul dintre cei mai cunoscuţi cultivatori ai literaturii poliţiste şi de aventuri din ţara noastră.

1912 – S-a nascut Eleanor Powell, actrita si dansatoare americanca.

1913 – S-a nascut Roy Boulting, regizor si producator de film englez.

1916  – A încetat din viaţă  Franz Iosef I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei (n. 18 aug. 1830)

1916 – In timpul Primului Razboi Mondial, armatele Puterilor Centrale, cuceresc orasul Craiova

1917, stil vechi (4 decembrie, stil nou)  – A avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării – organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă. În cadrul acestei prime ședințe Ion Inculeț a fost ales preşedinte. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare). Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune, a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.

1918 – Se naşte EUGEN TODORAN, istoric literar, pedagog, laureat cu Premiul Academiei Române, cu alte premii, autor al unor studii critice dedicate poetului Mihai Eminescu (m. 9 august 1997)

1918 – Se naşte CONSTANTIN GALERIU, preot, pedagog, scriitor, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m. 10 august 2003).

S-a nascut in comuna Racatau din judetul Bacau, intr-o familie de tarani. A urmat Seminarul Teologic din Roman, iar in 1942 a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti, pentru ca in 1973 sa devina doctor in teologie. A fost preot in parohii din judetul Prahova, pentru ca apoi sa ajunga profesor la Institutul Teologic din Bucuresti. Parintele Galeriu a fost detinut politic, fiind retinut in doua randuri (1950 si 1952-1953) pentru convingerile sale religioase. A fost membru in Comisia Nationala UNESCO, precum si al unor fundatii umanitare si a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de ofiter. A scris numeroase studii cu caracter religios. S-a stins din viata in 10 august 2003, fiind inmormantat cu onoruri militare in cimitirul lacasului de cult in care a slujit 30 de ani.

1921 – Are loc Congresul I General al Partidului Ţărănesc, care şi-a desfăşurat lucrările la Bucureşti, România interbelică. Partidul a aprobat fuziunea cu succesorul de drept al Partidul Ţărănesc din fosta Basarabie ţaristă, uniune ce a fost realizată la 18 iulie 1821 precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

1922 – Rebecca Felton a devenit prima femeie senator din Senatul american

1923 – Se naşte NICOLAE CORNEANU, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române.

1927 – In localul Liceului Nr.3 de băieţi din Chişinău, Româna interbelică, şi-a ţinut lucrările Congresul Foştilor Deputaţi din Sfatul Ţării, în cadrul căruia s-a sărbătorit un deceniu de la deschiderea şedinţelor Sfatului Ţării.

1928 – A murit Heinrich al XXVII-lea, Prinț Reuss (n. 1858)

1930 – Se naşte LAZĂR DRAGOŞ (m. 2009), matematician, membru al Academiei Române.

1930 – S-a nascut Ion Gheție, prozator român (d. 2004)

1931 – S-a nascut Malcolm Williamson, compozitor australian.

1933 – Se naşte ANGHEL DUMBRĂVEANU, poet, prozator, traducător, laureat al Premiul „M. Eminescu” al Academiei Române, cu alte premii.

1933 – Ion Mihalache devine presedinte al Partidului National Taranesc in urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat in 1947 si condamnat la inchisoare de comunisti, unde va si muri, in 1963

1933 – S-a născut Jean Shepard, cântăreaţă şi basistă country americană.

1933 – S-a nascut Joseph Campanella, actor american.

1935 Se inaugurează oficială Muzeul de Arheologie şi Ştiinţele NaturiiMihail Dimitriudin Tecuci.

1939 – Se naşte CONSTANTIN CRIŞAN (m. 1996), critic şi istoric literar, traducător, şef al redacţiei literare a TVR între 1967–1970.

1939 – Încetează din viaţă AGATA BÂRSESCU (n. 1859), actriţă.

1940 – S-a născut Dr. John (Malcolm John Rebennack), pianist, chitarist, baterist vocalist şi compozitor american.

1940 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, ocupantii germani interzic constructia de scoli in Olanda

1941 – S-a nascut Juliet Mills, actrita britanica.

1942 – In SUA, personajul animat Tweety Bird (canarul Tweety), debuteaza in Tale of Two Kitties

1942 – In timpiul celui de al Doilea Razboi Mondial, Adolf Hitler il numeste pe field maresalul Erich von Manstein comandant al Heeresgruppe Don

1943 – S–a născut Nicolae Cabel, scriitor, publicist, regizor de film documentar.

1943 – S-a nascut Jacques Laffite, pilot de Formula 1

1944 – Al doilea razboi mondial: Armatele romane duc lupte grele in nordul Ungariei pentru cucerirea Muntilor Bukk

 1944 – S-a nascut Valer Dorneanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, membru al PDSR, ulterior PSD.

1944 – S-a nascut Ladislau Satmareanu I, fotbalist roman.

 1945 – S–a născut actriţa americană Goldie Hawn (“Floarea de cactus”, “Toată lumea spune: te iubesc”) , cunoscuta mai ales pentru rolurile din comedii.

1947 – Conventia cu privire la privilegiile si imunitatile institutiilor specializate, adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. A fost instituita Comisia de Drept International, organ subsidiar al Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, cu sediul la Geneva.

1947 – S-a nascu Klaus Esser, manager german

1948 – S-a născut Lonnie (Leroy) Jordan, pianist, vocalist şi compozitor american (War).

1948 – S-a născut Alphonse Mouzon, baterist, clăpar, vocalist si compozitor american de jazz.

1948 – S-a nascut Constantin Tămagă, politician român

1949 – S-a născut Randy Zehringer, baterist american, fratele lui Rick Derringer.

1950 – S-a născut Livingston Taylor, cântăreţ şi compozitor american.

1950 – S-a nascut Alberto Juantorena, atlet cubanez.

1951 – S–a născut Doru Dumitrescu, realizator TVR.

1953 – S–a născut pictorul Ion Isaila, stabilit în Germania din 1975.

1953 – S-a nascut Gerd Grabhner, fotbalist austriac.

1954 – Se naşte, la Galaţi, ADRIANA ŞCHIOPU, actriţă de teatru şi film. (roluri în filmele “Craii de Curtea Veche”, “Croaziera”).

1954 – S–a născut Ion Octavian Frencea, artist plastic, animator, autor de filme şi seriale de animaţie.

1955 – S-a nascut Aurel Dumitrașcu, poet român (d. 1990)

1957 – Se naşte GEORGE ALEXANDRU, actor de teatru şi film. (roluri în filmele “Mircea”, “E pericoloso sporgersi”).

1957 – S-a nascut Gheorghe Moise, fotbalist roman

1961 – S-a nascut Martin Andermatt, antrenor de fotbal elvețian

1963 – S-a nascut Nicolette Sheridan, actrita britanica.

1963 – In SUA, Presedinte John F. Kennedy zboara catre Texas, unde va fi asasinat

1965 – S-a nascut Bjork, solista, compozitoare si actrita originara din Islanda.

1965 – S-a născut Fiachna O’Braonain, chitarist şi vocalist britanic (Hothouse Flowers).

1968 – S-a nascut Georgica Vamesu, fotbalist roman.

1969 – A fost realizata prima legatura a retelei ARPANET.

1970 – S-a nascut Joao Santos, fotbalist portughez.

1970 – Încetează din viaţă CHANDRASHEKHARA VENKATA RAMAN (n. 1888), fizician indian, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1930).

1974 – Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei obţine statutul de observator în cadrul ONU.

1976 – S-a nascut Martin Meichelbeck, fotbalist german

1984 – S-a nascut Alvaro Bautista, motociclist spaniol

1985 – In SUA, analistul de securitate al US Navy, Jonathan Pollard, este descoperit ca a spionat in favoarea Israel, livrand informatii secrete refeitoare la tarile arabe. Este condamnat la inchisoare pe viata

1987 – Actrita americana Demi Moore se casatoreste cu Bruce Willis

1990 – A fost adoptată „Carta de la Paris pentru o nouă Europă”. Documentul includea un set de principii şi măsuri vizând instaurarea „unei noi ere, de democraţie, pace şi unitate”, punând astfel capăt „Războiului rece”. Prin semnarea acestui document era practic instituţionalizată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, viitoarea OSCE. Documentul a fost semnat şi de România.

1990 – România a aderat la Mişcarea Francofonă.

1991 – Adunarea constituantă [Parlamentul României] votează proiectul noii Constituţii a României, aprobată prin referendum naţional la 8 decembrie, acelaşi an.

1995 – Este parafat, la Dayton (SUA), Acordul de pace global asupra Bosniei, de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman şi sârb, Slobodan Miloşevici, semnat la 14.12.1995, la Paris. Acordul punea capăt celor trei ani şi jumătate de război civil. Anexa 4 a documentului cuprindea noua constituţie a Bosniei şi Herţegovinei.

1996 – Ion Pacepa, fost sef al serviciilor romane de informatii, a afirmat ca fostul ministru francez al Apararii, Charles Hernu, nu a facut niciodata spionaj in favoarea Romaniei.

1996 – A decedat Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel (n. 1916)

1998 – Încetează din viaţă VASILE VEDEŞ (n. 1915), sculptor, membru al UAP, Filiala Galaţi.

1999 – Încetează din viaţă IOAN CHIRILĂ, gazetar sportiv, autor al unor volume dedicate unor sportivi sau evenimente sportive, autor al cărţilor: „Nadia” – 1977, „Lucescu şi dragul său fotbal” – 1999 (n. 25 octombrie 1925).

2000 – Încetează din viaţă EMIL ZATOPEK (n. 1922), atlet ceh, de 18 ori campion mondial în probele de 5.000 şi 10.000 de metri, supranumit “locomotiva cehă”.

2001 – Încetează din viaţă ION CRISTINOIU, compozitor, orchestrator, dirijor, instrumentist; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, muzică de film şi corală (n. 26 ianuarie 1942).

2001 – Se desfăşoară, la Galaţi, ediţia a IX-a a FestivaluluiGulliver” (21-25 noiembrie).

2002 – NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia sa devina membre.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) este oalianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 state din Europa și America de Nord.

Alianța s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independențe prinsolidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Inițial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia,Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membra NATO.

2005 – In Romania, la Bucuresti, Presedintele FRF, Mircea Sandu câstiga cel de al 5-lea mandat de presedinte al Federatiei Române de Fotbal în fata lui Gica Popescu

2006 – A murit Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot și dizident român.

2007  – Fernando Fernan-Gomez, unul dintre cei mai faimoşi actori şi regizori ai Spaniei, a murit. („Belle Epoque” – premiu Oscar, „El viaje a ninguna parte”, „Lázaro de Tormes”) (n. august 1921).

2007 – Romania se califica la Euro 2008, dupa 8 ani

2009 – A murit Konstantin Feoktistov, cosmonaut sovietic (n. 1926)

2011 -Ziua internationala a filosofiei

2011 – Ziua mondiala a salutului (World Hello Day)

2012 – Încetează din viaţă ŞERBAN IONESCU (n.1950), actor de teatru şi film, laureat cu Premiul UCIN.

2014 – Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria (sarbatoare romano catolica)

2015 – Intrarea in Templu a Maicii Domnului (sarbatoare ortodoxa)

2015 – Intrarea in Templu a Maicii Domnului (sarbatoare greco catolica)

Sarbatori:

  • Ziua internationala a filosofiei,
  • Ziua mondiala a televiziunii (instituită de ONU pe 17 decembrie 1996 prin Rezoluția nr. 51/205)
  • Ziua mondiala a salutului (World Hello Day), sărbătorită în 180 de ţări din întreaga lume. Obiectivul celor care sărbătoresc această zi este să salute cel puţin alţi 10 oameni.
  • Calendar crestin ortodox: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)
  • Calendar greco-catolic: Intrarea in biserica a Maicii Domnului
  • Calendar crestin romano-catolic: Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria
  • Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier (1993)

Va doresc o zi minunata alaturi de cei dragi.

Reclame