Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 2 decembrie de-a lungul timpului.

 

2 decembrie

 

514 î.H. – Prima atestare documentară a geto-dacilor, de către istoricul grec Herodot  din Halicarnas, părintele istoriei care-i descria pe geto-daci „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”, singurii care „luaseră hotărârea îndrăzneaţă” de a-l înfrunta pe temutul rege persan Darius I

1409 – Este fondata Universitatea din Leipzig, una dintre cele mai vechi instituții academice din Germania și din lume.

1492 – Descoperirea Insulelor Haiti de catre Cristofor Columb.

1535 – Încetează din viaţă THOMAS MORUS (n.1478), savant umanist, britanic, beatificat în 1886. Papa Pius al XI-lea i-a atribuit în anul 1939, prin canonizare, titlul de Sfânt.

1547 – A murit conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cuceritorul Mexicului. In cadrul campaniei sale pe continentul american, (1519-1521) Cortés s-a intalnit cu Montezuma, unul dintre ultimii imparați azteci, care a murit in timpul revoltei aztecilor impotriva spaniolilor in capitala Tenochtitlan. Cortés a cucerit capitala azteca și a construit Ciudad de México deasupra ruinelor. Coloniști au fost aduși din Spania, iar orașul a devenit cel mai important oraș european din Lumea Noua.

1697 – A fost deschisa catedrala „Sf. Paul„din Londra, al doilea edificiu religios ca mărime din Marea Britanie, după Catedrala din Liverpool, ea fiind una dintre cele mai vizitate obiective turistice din capitala britanică.

1723 – A murit Filip al II-lea, Duce de Orléans, Regent al Franței (n. 1674)

1786 – In Franta, la Versaliiles. are loc premiera tragediei lirice Les Horaces, de Antonio Salieri

1802 – Anglia vinde Suriname olandezilor

1804 – La Notre-Dame de ParisCatedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost incoronat Imparat al Frantei (1804-1814 si 1815) de catre Papa Pius al VII-lea. Napoleon se autoproclamă „Imperatorul Napoleon I al Franţei ” în biserica catolică Notre Damme de Paris, după care o încoronează pe Josefina în calitate de soţie a imperatorului.

1805 – Batalia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, in inferioritate numerica, a invins o armata ruso-austriaca comandata de tarul Alexandru I, desfasurata in estul Cehiei de astazi, langa actualul oras Brno.

La 2 decembrie 1805 a avut loc Bătălia de la Austerlitz, cunoscută şi ca Bătălia celor trei împăraţi, a fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon. Această victorie a determinat destrămarea celei de a treia Coaliţii formată împotriva Imperiului Francez. Pe 2 decembrie 1805 (20 noiembrie pe stil vechi), o armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de ţarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverşunată. Batalia a avut loc la Austerlitz la aproape 20 km (12 mile) est de Brno în Moravia. Bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică.

Pe 26 decembrie 1805, Austria şi Franţa au semnat Tratatul de la Pressburg, care a îndepărtat-o pe prima din război, a întărit tratatele iniţiale de la Campo Formio şi Luneville, a obligat Austria să cedeze pământuri aliaţilor germani ai lui Napoleon şi a impus o indemnizaţie de 40 de milioane de franci asupra Habsburgilor învinşi. Trupelor ruse li s-a permis sa se retragă în ţara natală. Victoria de la Austerlitz a permis de asemenea crearea Confederaţiei Rinului, compusă dintr-o multitudine de state germane, intenţionată sa fie o zonă-tampon între Franţa şi restul Europei. În 1806, Sfântul Imperiu Roman a încetat să mai existe, atunci când Împăratul Roman Francisc al II-lea a ales să păstreze numai Francisc I al Austriei drept singurul său titlu oficial. Totuşi, aceste realizări nu au adus o pace durabilă pe continent. Îngrijorările prusacilor cu privire la influenţa crescândă Franţei în Europa Centrală au declanşat războiul celei de-a patra Coaliţii în 1806.

1814 – A murit Marchizul de Sade (DONATIEN  ALPHONSE FRANCOIS), scriitor, filosof , aristocrat francez care a devenit celebru prin activitatea sa sexuala libertina, perversa și excepțional de violenta precum și prin scrierile sale apologetice despre acest subiect. Sadismul ca perversiune sexuala și-a primit numele de la activitațile sale criminale, pentru care Marchizul de Sade a fost incarcerat in total 32 de ani din viața, in mai multe inchisori și intr-un azil.

1815 – A încetat din viaţă scriitorul Jan Potocki, autorul romanului „Manuscrisul găsit la Saragosa” (n. 8 martie 1761) , scriitor de limbă franceză, călător, istoric, om politic și primul arheolog polonez.

1817 – S-a nascut Georg Daniel Teutsch episcop evanghelic sas din Transilvania

1823 – „Doctrina Monroe„. Presedintele SUA, James Monroe, prezinta in fata Congresului aceasta linie politica, potrivit careia, SUA nu au nici o pretentie de amestec in afacerile interne ale statelor europene, opunandu–se in acelasi timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.

1825 – S-a nascut Pedro al II-lea al Braziliei (d. 1891)

1839 – S-a născut profesorul de teologie Barbu Constantinescu; primul decan (1881-1882) al noii Facultăţi de Teologie din Bucureşti, înfiinţate la 1/13.XI.1881; profesor de istorie bisericească la această facultate până la sfârşitul vieţii (m. 1891)

1841 – Se naşte PETRU PONI (m.1925), chimist, preşedinte (1898-1901; 1916-1920) al Academiei Române.

1841 – Mihail Kogalniceanu este ales membru al Societatii de istorie si antichitati din Odesa, pentru care pregatise un discurs

1845 – A luat fiinta, la Paris, „Societatea studentilor romani”, in frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti si Scarlat Varnav. Societatea a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române. (2/14.12). Acest fapt istoric a stat şi la baza înfiinţării Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) în ianuarie 2009, organizaţie care întruneşte astăzi peste 4.000 de tineri români din întreaga lume

1848 – Incoronarea lui Franz Joseph I de Habsurg, imparat al Austriei (1848-1916) si rege al Ungariei din 1867. Franz Joseph este încoronat, la vârsta de 18 ani, ca împărat al Imperiului Habsburgic (foto – coroana și sceptrul Casei de Habsburg), începând astfel una dintre cele mai lungi domnii din centrul și vestul Europei, care avea să dureze 68 de ani, până în anul 1916. NOTĂ: În timpul domniei sale, Franz Joseph I a înăbuşit Revoluţia de la 1848-1849 din Ungaria şi Transilvania şi a reprimat mişcările naţionale din Imperiul Habsburgic, restabilind absolutismul; în timpul său s-a creat statul dualist Austro-Ungaria (1867); a participat la înfăptuirea Triplei Alianţe (bloc politic şi militar constituit, în 1882, prin aderarea Italiei la Alianţa dintre Germania şi Austro-Ungaria, încheiată în 1879) şi a dus o politică expansionistă în sud-estul Europei

1849 – Este constituita, la Paris, „Asociatia romana pentru emigratie”, condusă de un comitet format din Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, C.A.Rosseti şi Dumitru C.Brătianu.

1849 – Se stinge din viaţă Costache Conachi (n.1778 Ţigăneşti, jud.Galaţi), poet român.

1849 – A murit Adelaide de Saxa-Meiningen, regină consort a Regatului Unit (n. 1792)

1851 – In Franta, are loc o lovitura de stat prin care noul presedinte ales al Frantei, Charles Louis Bonaparte rastoarna a Doua Republica

1852 – Napoleon al III-lea devine Imparat al Frantei.

1853 – Valsul „Schnee-Glöcken op.143” de Johann Strauss are premiera in Sperl Ballroom din Viena

1854 – Are loc semnarea la Viena, Austria, a unui tratat de alianţă anglo-franco-austriac împotriva Rusiei care prevedea, printre altele, obligaţia Austriei de a apăra Principatele (care fuseseră ocupate de austrieci din aprilie) împotriva unei eventuale invazii a trupelor ruseşti, etc.

1854 – Incepe construcţia liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu-Rusciuk (Ruse), Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Braşov şi Timişoara-Lugoj-Orşova, făcîndu-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1854 – Se stinge din viaţă Anton Pann (n.c.1796 Sliven, Bulgaria), scriitor, folclorist şi muzician român. Anton Pann a fost cîntăreţ de strană, profesor de muzică, editor.

1855 – In Franta, Théâtre des Jeunes Elèves este inmanat lui Jacques Offenbach si este redenumit Théâtre des Bouffes-Parisiens

1857 – S-a născut Nicolae Popovici, compozitor şi dirijor de cor (m. 7 septembrie 1897)

1859 – S-a născut pictorul francez Georges Seurat (m. 25 martie 1891), cel care a influenţat pictura fovistă şi cubismul ; creator și teoretician, împreună cu Paul Signac, al tehnicii divizioniste în pictură.

1859 – „Begräbnisgesang op.13” pentru cor, suflatori si timpan si un aranjament muzical al „Ave Maria op.12” pentru cor feminin si orchestra de Johannes Brahms au premiera in Wörmerscher Saal din Hamburg, sub bagheta compozitorului

1861 – Poarta otomană a admis unirea administrativă şi politică a Principatelor române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

1864 – Al. I. Cuza promulgă Codul penal, alcătuit după modelul celui francez (din 1810) şi al celui prusian (din 1851), având la bază şi unele legi penale autohtone (intră în vigoare la 1 mai 1865).

1867 – In SUA, la New York, scriitorul britanic Charles Dickens, sustine prima sa lectura publica in SUA

1872 – S-a nascut Gheorghe Patrascu, pictor roman, membru al Academeii Romane

1877 – Opera „Samson et Dalila” de Camille Saint-Saëns are premiera in Weimar Hoftheater, sub bagheta lui Franz Liszt. Gabriel Fauré se afla in oras pentru premiera

1885 – S-a născut scriitorul Nikos Kazantzakis, autorul romanului „Alexis Zorbas”, ecranizat în 1964 (în rolul principal Anthony Quinn, regizor Michael Cacoyannis) (m. 26 octombrie 1957)

1885 – S-a nascut George Richards Minot, fizician american, laureat cu premiul Nobel.

1888 – A murit Carl Zeiss, mecanic german, inventatorul renumitei sticle Zeiss, fondatorul întreprinderii de microscoape “Carl Zeiss” din Jena, respectiv “Jenaoptik” (n.11.10.1816).

1888 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premierea Kaiser Jubiläum, op. 434, de Johann Strauss

1890 – Este deschisă cea de-a cincea şcoală parohială din Chişinău, Gubernia Basarabia. Tot în această zi este sfinţită clădirea cu două niveluri a acestei şcoli, înălţată pe un teren învecinat cu cimitirul ortodox, la colţul străzilor Sadovaia (astăzi A.Mateevici) şi drumul de duce spre Hînceşti (astăzi str. V.Alecsandri).

1891 – S-a născut Otto Dix, pictor şi grafician expresionist german. (m. 25 iulie 1969) ; considerat ca unul dintre cei mai importanți artiști plastici germani ai secolului al XX-lea.

1892 – S-a nascut Leo Ornstein, compozitor si pianist rus.

1896 – S-a născut Ana Jiquidi, artist decorator, soţia pictorului Aurel Jiquidi. Au colaborat, printre altele, la realizarea compoziţiei în frescă de la Institutul Politehnic din Bucureşti

1896 – Inaugurarea clădirii Teatrului Naţional din Iaşi; deschiderea stagiunii s-a făcut a doua zi, 3 decembrie, cu piesa „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri

1899 – S-a născut (într-o familie de origine franco-italiană), la Londra, Sir John Barbirolli (născut Giovanni Battista Barbirolli), compozitor şi dirijor (m. 28 iulie 1970)

1901 – A aparut, la Bucuresti, revista literara saptamanala „Samanatorul” sub conducerea lui George Cosbuc si Al. Vlahuta.

1901 – King Camp Gillette a inventat primul aparat de ras de siguranta cu lama care ii poarta numele.

1904 – A murit Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mic al regelui Carol I al României (n. 1843)

1904 – In Finlanda, la Helsinki, are loc premiera lucrarii Veljeni vierailla mailla (Fratele meu este peste hotare), pentru cor masculin de Jean Sibelius

1906 – S-a nascut Peter Carl Goldmark, inventatorul LP-ului.

1908 – Imparatul copil Pu Yi accede la tronul Chinei la varsta de doi ani.

1908 – S-a născut Cecilia Mantta, profesoară de pian, întemeietoare a învăţământului muzical preuniversitar din România (m. 3 iunie 1999)

1911 – Se  naşte IERONIM ŞERBU (m. 1973) prozator, memorialist, publicist, eseist.

1912 – S-a născut Gheorghe Chivu, pictor (m. 18 octombrie 1986)

1912 – S-a născut juristul şi profesorul Tudor Drăganu; membru de onoare al Academiei Române din 2003 (m. 2010)

1913 – In Germania, la Berlin, are loc premiera lucrarii Deutsche Motette op. 62, pentru cor acappella, de Richard Strauss

1915 – Albert Einstein publica teoria relativitatii generalizata.

1915 – In Franta, la Paris, are loc premiera lucrarii En blanc et noir, pentru 2 paine de Claude Debussy

1916 – Se naşte, la Galaţi, LUCIA-ECATERINA COSMESCU (m. 1969), pictoriţă, grafician.

1916 – A murit Sir Paolo Tosti, compozitor şi profesor britanic de origine italiană (n. 1846)

1917 – Sfatul Ţării din fosta Gubernie Basarabia proclamă Republica Democratică Moldovenească.

1918 – A murit Edmond Rostand, poet si dramaturg francez (“Romanţioşii”, “Prinţesa îndepărtată”, “Cyrano de Bergerac”) (n.01.04.1868).

1918 – Are loc întrunirea Marelui Sfat Naţional în sala Tribunalului din Alba Iulia, Transilvania. Comisia de candidare propune ca preşedinte al Marelui Sfat Naţional pe Gheorghe Pop de Băseşti, pe episcopii Miron Cristea, Teodor Mihail şi Andrei Bîrsanu ca vicepreşedinţi, pe Silviu Dragomir, Caius Brediceanu, Mihai Popovici, Gheorghe Crişan, Ghiţă Pop şi socialistul Traian Novac ca notari. Comisia propune guvernul provizoriu, care se va numi Consiliul Deligent, alcătuit din 15 membri (10 membri ai PNR, 2 ai PSD şi 3 independenţi), numiţi şefi de resort: Iuliu Maniu (preşedinte şi ministru de interne), Vasile Lucaciu (fără portofoliu, cu misiuni de străinătate), Vasile Goldiş (culte şi instrucţiune publică), Alexandru Vaida-Voievod (externe şi presă), Ştefan Cicio-Pop (război şi siguranţă politică), Ion Suciu (organizarea şi pregătirea Constituantei), Aurel Vlad (finanţe), Emil Haţeganu (codificare), Valeriu Branişte (fără portofoliu), Victor Bontescu (agricultură şi comerţ), Aurel Lazăr (justiţie), Octavian Goga (fără portofoliu), Romul Boilă (comunicaţii), Ion Flueraş (sănătate şi ocrotiri sociale), Iosif Jumanca (industrie). Marele Sfat Naţional şi Consiliul Dirigent îşi stabilesc sediul la Sibiu.

1923 – S-a născut Maria Callas (Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulos), soprană americană de origine greacă. A fost denumită „La Divina” sau „Regina della lirica”. (m. 16 septembrie 1977) A fost considerata de unii drept cea mai mare cantareața de muzica de opera din a doua jumatate a secolului al XX-lea

1927 – A fost înfiinţată Asociaţia Presei Sportive din România, membră, chiar de la înfiinţare, a Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive , care avea ca „scop intensificarea propagandei sportive şi legarea de cât mai strânse raporturi profesionale”; primul preşedinte a fost Gr. Caracostea.

1927 – In SUA, este lansat primul Ford Model A, care se vinde pentru 385$

1930 – S-a nascut Gary Becker, economist american, laureat cu Nobel pentru Economie în 1992, pentru lucrările sale privind aplicarea principiilor economiei la o gamă largă de comportamente umane (m. 2014).

1931 – A murit pedagogul si compozitorul francez Vincent d’Indy (n.27.03.1851).

1932 – In SUA, la Philadelphia, are loc premiera comediei muzicala Pardon My English, pe versuri de Ira Gershwin si muzica de George Gershwin

1933 – S-a nascut Michael Larrabee, atlet american.

1933 – Lansarea primului film al lui Fred Astaire, „Dancing Lady”

1934 – La Chişinău, România, este sfinţit noul local al Prefecturii judeţului Lăpuşna, fosta clădire a „Casei noastre” din strada Kogălniceanu 58.

1934 – S-a nascut Tarcisio Bertone, cardinal secretar de stat al Vaticanului

1935 – S-a născut Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion „buzduganul unei generaţii” (volumele „Primele iubiri”, „Moartea căprioarei”, „Sunt spiritul adâncurilor”) (m. 22 decembrie 1956)

1936 – Se naşte MITICĂ POPESCU, actor de teatru şi film, laureat cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. (din filmografie: “Moromeţii”, “Lumini şi umbre”, serial TV).

1937 – Se naşte DONE STAN, grafician.

1938 – Ridicarea legatiei romane de la Vatican la nivel de ambasada (relatiile vor fi intrerupte in 1950)

1938 – S–a născut Emilia Jivanov, artist plastic, scenograf (în anul 2000, UNITER i–a acordat Premiul pentru întreaga activitate).

1940 – Se naşte CORNEL FUGARU (m. 2011) compozitor de muzică uşoară, solist vocal, instrumentist, laureat cu mai multe premii. A fost lider al formației Sincron, a participat la numeroase turnee in strainatate, a facut parte din jurii naționale de concursuri de muzica ușoara si a susținut numeroase concerte și recitaluri la televiziune. Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numara „Dau viața mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tau” si „Eu nu mai sunt cel de ieri”.

1940 – S–a născut poetul George Iarin – pseudonim pentru Gheorghe Ionescu (volume de versuri: “Scrisori din Andromeda”, “Ziar de seară”).

1941 – S-a născut Tom McGuinness, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Manfred Mann, McGuiness Flint).

1941 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, amiralul japonez Isoroku Yamamoto ordona flotei japoneze, sa porneasca spre Pearl Harbor

1942 – La Universitatea din Chicago (SUA), a fost efectuata prima explozie nucleara in lant controlata.

1942 – S–a născut Marcela Rădulescu, grafician.

1943 – S-a născut David Munden, baterist britanic (Tremeloes).

1944 – Ca protest fata de incercarile de acaparare a puterii de catre comunisti, ministrii PNT si PNL din guvernul Sanatescu isi prezinta demisia. Este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Radescu.

1944 – A murit Filippo Tommaso Marinetti, prozator, poet şi dramaturg italian; fondatorul mişcării futuriste („Manifestul futurist”, publicat la 20.II.1909, în ziarul francez „Le Figaro”) (n. 1876)

1946 – S-a născut Gianni Versace, unul dintre cei mai apreciaţi creatori de modă (asasinat la 14 iulie 1997, împuşcat în faţa casei sale din South Beach, Miami, Florida, SUA), celebru stilist italian, laureat cu Premiul „American Fashion Oscar” (Oscarul Modei Americane), cu alte premii naţionale şi internaţionale. Fondatorul casei de moda Gianni Versace S.p.A., care producea accesorii, parfumuri și cosmetice, mobila și accesorii, precum și imbracaminte. A creat costume și accesorii pentru teatre și filme. Versace a fost asasinat pe data de 15 iulie 1997, pe scarile propriei case din Miami Beach, de Andrew Cunanan, un travestit și un serial-killer.

1950 – A încetat din viaţă Dinu Lipatti, pianist şi compozitor de reputaţie internaţională; a compus muzică simfonică, muzică de cameră şi vocală, fiind distins cu numeroase premii internaţionale (n. 19 martie 1917); ; ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în Elveţia; membru post-mortem al Academiei Române din 1997; pianist, pedagog, compozitor,  unul dintre străluciţii interpreţi contemporani. Inregistrarile pe discuri, cu toate imperfecțiunile tehnice de atunci, au ramas documente vii asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti, interpretari pline de caldura umana și inalta desavarșire stilistica, de finețe și noblețe spirituala, de poezie și grație.

Nascut in Bucuresti, pe 19 martie 1917, Lipatti a crescut intr-o familie cu traditie muzicala, parintii sai cantand la vioara si pian. In plus, Dinu Lipatti l-a avut ca nas de botez pe celebrul violonist George Enescu. A studiat pianul inca din copilarie cu profesoara Florica Muzicescu, dupa care a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti. A plecat apoi la Paris unde si-a continuat pregatirea la Scoala Nationala de Muzica, pentru ca in 1936 sa isi inceapa cariera, iar finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial sa il prinda la Geneva ca profesor de pian la Conservator. A sustinut numeroase recitaluri in Europa, culegand aplauze si aprecieri. Din nefericire, in urma unui control medical s-a depistat ca pianistul suferea de leucemie. In ciuda tratamentelor, starea sanatatii sale s-a inrautatit din zi in zi. Cu toate ca se simtea rau, Dinu Lipatti a avut puterea sa sustina pe 16 septembrie 1950 un concert, ultimul din viata sa, in localitatea franceza Besancon. La doua luni dupa acest eveniment, pianistul a incetat din viata. A avut o cariera scurta dar valoroasa.

1950 – S-a născut muzicologul Carmen Stoianov.

1951 – S–a născut Dumitru Hărădău, tenisman şi antrenor (a câştigat de patru ori titlul de campion de tenis al României.

1951 – S–a născut Alexandru Cistelecan, critic literar, redactor–şef adjunct al revistei „Vatra” (Tg. Mureş).

1952 – S-a născut Peter Kingsbery, basist, vocalist şi compozitor american (Cock Robin).

1952 – S-a nascut Michael McDonald, muzician american

1954 – S-a nascut Dan Butler, actor american.

1956 – Fidel Castro Ruz, aflat în exil în Mexic, revine în Cuba împreună cu un grup de 82 de revoluţionari, printre care fratele său, Raul şi Ernesto Che Guevara. Acesta este începutul revoluţiei cubaneze.

1957 – S–a născut Edi Petroşel, membru al formaţiei “Holograf”.

1958 – Belgia, Olanda si Luxemburg semneaza Tratatul Benelux

1960 – S-a născut Rick Savage, basist britanic (Def Leppard).

1961 – Liderul cubanez Fidel Castro a anuntat trecerea la un regim comunist in tara sa.

1962 – S–a născut Tiberiu Almosnino, prim–balerin la Opera Naţională din Bucureşti („Lacul lebedelor”).

1962 – S-a nascut Tracy Austin, tenisman american.

1964 – S–a născut Leo Iorga, solistul vocal al grupului “Schimbul Trei” , solistul vocal al trupei PACT by Leo Iorga şi Adrian Ordean.

1968 – S-a nascut Ovidiu Ciobanu, fotbalist roman.

1968 – S-a nascut Lucy Liu, actrita americana.

1968 – S-a nascut Nate Mendel, basist american, membru in trupa Foo Fighters.

1968 – S-a născut actorul Popa Ovidiu-Gheorghe

1970 – A încetat din viaţă soprana Elena Drăgulinescu-Stinghe (n. 8 decembrie 1881), membră fondatoare a Operei Române din Bucureşti.

1970 – S-a nascut Dimitri Radcenko, fotbalist rus.

1971 – S-a nascut Francesco Toldo, fotbalist italian.

1971 – Emiratele Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah si Umm al-Qaiwain s-au unit, dand nastere Emiratelor Arabe Unite. Ziua Națională a Emiratelor Arabe Unite (obținerea independenței față de Marea Britanie și unirea celor șase emirate într-un singur stat, în anul 1971).

1972 – Ilie Năstase câştigă, la Barcelona, pentru a doua oară  consecutiv, Turneul Campionilor la tenis [în 1971, câştigase pentru prima oară turneul, la Paris].

1973 – S-a nascut Monica Seles, jucatoare de tenis originara din Serbia.

1973 – S-a nascut Jan Ullrich, ciclist german

1975 – Se naşte, la Galaţi, FLORINA ZAHARIA, poetă, publicistă, laureată cu Premiul Uniunii Scriitorilor, cu alte premii literare la festivaluri naţionale şi internaţionale.

1975 – Ziua Națională a Laosului (se întemeiază Republica Populară Democratică – 1975) A fost infiintata Republica Democrata Populara Laos, dupa ce comunistii au preluat puterea in acest stat.

1976 – In Cuba, in urma adoptarii Constitutiei din 1976, Fidel Castro devine Presedintele Republicii Cuba

1978 Se desfăşoară la Galaţi (2-9 decembrie), ediţia a III-a a Colocviului despre Arta Comediei.

1978 – S-a nascut Nelly Furtado, cantareata si compozitoare nascuta in Canada , producătoare şi actriţă.

1978 – „You Don’t Bring Me Flowers” cantata de Neil Diamond si Barbra Striesand ajunge nr.1 in topuri

1980 – A murit Romain Gary (pe numele său adevărat Roman Kacew), scriitor, regizor şi cineast francez de origine lituaniană; a mai semnat sub psedonimul Émile Ajar (n. 1914)

1981 – S–a născut solista americană de muzică pop Britney Spears. S-a nascut in Kentwood, Louisiana, Statele Unite, fiind fiica unei invatatoare si a unui antreprenor in domeniul constructiilor. Familia a incurajat-o in cariera, astfel incat a inceput sa studieze muzica intr-o scoala de renume. De mica a urcat pe scena, cantand in Clubul Mickey Mouse – o emisiune de televiziune difuzata pe canalul Disney – unde a aparut alaturi de alte vedete in devenire (doi viitori membri ai trupei ‘n Sync, precum si de Keri Russell, actrita de televiziune si film). La varsta de 15 ani a semnat un contract cu o casa de productie, iar doi ani mai tarziu si-a lansat albumul de debut “Baby One More Time” cu care a reusit sa se impuna in topurile de specialitate. Au urmat apoi alte hit-uri care au transformat-o peste noapte in idol al adolescentilor. In septembrie 2004, s-a casatorit cu dansatorul Kevin Federline, iar in 2005 a devenit mamica.

1982 – Are loc, în SUA, prima operaţie de implant a primei inimi artificiale. Dupa o operatie efectuata la centrul medical al Universitatii din Utah, Barney Clark a devenit prima persoana din lume careia i s-a implantat o inima artificiala

1987 – Încetează din viaţă LUIS FEDERICO LELOIR, biochimist argentinian; a stabilit mecanismul sintezei multor oligozaharide şi polizaharide; a studiat şi sinteza glicogenului; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1970 (n. 1906, la Paris, din părinţi argentinieni)

1987 – A murit Iakov Borisovici Zeldovici, fizician rus (n. 1914)

1988 – Cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanta. Naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului. A avut loc una dintre marile catastrofe navale maritime româneşti, tragedie în care a fost implicat cargoul „Sadu“ (pavilion: România, IMO: 7642089, indicativ: YQSC, comandant: căpitanul Sergiu-Lucian Grigorescu), care s-a scufundat în rada exterioară a portului Constanţa, la o adâncime de circa 18 – 24 metri, lovindu-se de stabilopozii Digului de Nord; 15 din cei 22 de membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa

1988 – Benazir Bhutto a fost numita premier in Pakistan, devenind astfel prima femeie care a ajuns in fruntea guvernului intr-o tara majoritar musulmana.

1989 – Incheierea „razboiului rece”. Intalnirea la nivel inalt de la Malta dintre George Bush, presedintele SUA, si Mihail Gorbaciov, presedinte URSS, consacrata “noii ordini mondiale”; cei doi lideri declara ca „razboiul rece” s–a incheiat (2-4 decembrie).

1990 – A murit compozitorul şi dirijorul american Aaron Copland, unul dintre întemeietorii şcolii componistice americane (n. 1900)

1990 – A fost lansată nava cosmică sovietică „Soiuz TM-II”, la bordul căreia s-a aflat şi ziaristul nipon Toyhiro Akiyama – primul ziarist din lume şi primul japonez care a călătorit în Cosmos

1992 – La sedinta Biroului Executiv al PNL, Grupul pentru Reforma Morala si Politica a PNL a fost acuzat de subminarea si scindarea partidului. Au fost exclusi din formatiune Valeriu Stoica si Radu Stroe, care figurau printre cei 20 de membri ai Grupului.

1993 – Lordul columbian al drogurilor Pablo Escobar a fost impuscat mortal in Medelin.

1994 – La Budapesta, la reuniunea Internationalei Socialiste, cererea PDSR de aderare la aceasta organizatie nu a primit aviz favorabil. Reprezentantii Germaniei au pus problema aliantelor PDSR cu formatiuni extremiste si au propus ca acest partid sa fie primit in Internationala doar dupa ce isi va clarifica pozitia si sistemul de aliante.

1995 – A murit Robertson Davies, romancier canadian de limbă engleză, dramaturg, jurnalist, critic și profesor (n. 1913)

1996 – Unitatea 1 de la Centrala Nuclearo-Electrica din Cernavoda a fost data in exploatare comerciala. Cheltuielile pentru punerea in functiune au fost estimate la 2,2 miliarde dolari.

1997 – In SUA, la Los Angeles are loc preimiera filmului Good Will Hunting, dupa un scenariu de Ben Affleck si Mat Damon

1998 – Încetează din viaţă ILIE CLEOPA, arhimandrit, mare teolog, scriitor şi duhovnic la Mănăstirea Sihăstria (Neamţ), considerat unul dintre cei mai apreciaţi duhovnici din întreaga lume ortodoxă (n.10.04.1912).

1998 – Ministerul Apararii Nationale a recunoscut ca institutii producatoare de tehnica militara din Romania au negociat si incheiat contracte cu Irakul, in perioada 1994-1996, folosind ca intermediar o firma iordaniana.

1998 – Parlamentul Românei a ratificat Convenţia împotriva dopajului (Legea 171/1998), adoptată de Consiliul Europei la 16.XI.1989, la Strasbourg

2000 – Conducerea ApR a demisionat in bloc si l-a desemnat pe Teodor Melescanu sa numeasca o conducere interimara.

2003 – La Muzeul Taranului Roman s-a deschis expozitia permanenta „Casa in casa”, in cadrul careia este prezentata locuinta lui Antonie Mogos din Ceauru, jud. Gorj

2006 – In Romania, este gazduit, pentru prima oara, un concurs international de muzica, Eurovision Junior 2006.

2009 – A murit pictorul japonez Ikuo Hirayama, cunoscut pentru diverse acţiuni de protejare a obiectivelor culturale mondiale

2010 – In Israel, langa orasul Haifa, 41 de persoane mor, in urma unui incendiu de padure

2010 – In SUA, in California, o echipa a NASA a descoperit o bacterie care traieste intr-un lac sarat din California, hranindu-se cu arsenic

2010 – Rusia si Qatar vor gazdui Cupele Mondiale din 2018, respectiv 2022

2010 – Belgiana Kim Clijsters a fost votata Jucatoarea Anului de catre fani si presa, in cadrul galei Premiilor WTA

2013 – A murit Octavian Sava, scenarist, dramaturg, autor de texte umoristice; redactor la Radio (1949-1964) şi apoi la Televiziune (n. 1928)

2013 – A murit sculptorul Ştefan Călărăşanu; autorul mai multor lucrări de artă monumentală, între care „Clopotul libertăţii” şi „Compoziţie” în Timişoara, „Martir” şi „Iisus Cristos” în Lugoj, „Monumentul deţinuţilor politici” în Turnu-Severin, „Clopotul de piatră” în Reşiţa, ”Pianul No.1270” la Filamonica Banatul, „Cruce” în Cehia; este creatorul trofeului Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara (n. 1947)

2014 – Pf. Avacum (sarbatoare greco catolica)

2014 – Sf. Bibiana (sarbatoare romano catolica)

2014 – Sf. Prooroc Avacum, Cuviosul Ioan si Sf. Mc. Miropa (sarbatori ortodoxe)

2015 – Ziua nationala – Emiratele Arabe Unite

2015 – Ziua Internationala pentru abolirea sclaviei

Sarbatori:

  • Ziua Națională a Emiratelor Arabe Unite (obținerea independenței față de Marea Britanie și unirea celor șase emirate într-un singur stat, în anul 1971).
  • Ziua Națională a Laosului (se întemeiază Republica Populară Democratică – 1975)
  • Calendar crestin romano-catolic: Sfanta Bibiana
  • Calendar greco-catolic: Sfatul profet Avacum (sec VIII iCr)
  • Calendar crestin ortodox: Sfantul Prooroc Avacum; Sfanta Mucenica Miropia; Sfantul Ierarh Solomon, Arhiepiscopul Efesului
  • „Ziua Internaţională pentru Abolirea Sclaviei”; marchează adoptarea de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 317/8 din 2.XII.1949 ( – 65 de ani), a Convenţiei internaţionale pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării omului de către om

Va doresc o zi superba alaturi de cei dragi.

Anunțuri