Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 5 decembrie de-a lungul timpului.

 

5 decembrie

 

63 I Hr – Cicero tine ultimul sau discurs indreptat impotriva lui Lucius Sergius Catilina.

1360 – Este creat francul francez

1443 – S-a nascut Papa Iulius al II-lea (d. 1513)

1458 – Atestarea documentara a municipiului Onesti, printr-un act de danie emis de cancelaria lui Stefan cel Mare

1476 – In Moldova, are loc lupta de la Baia dintre oastea lui Stefan cel Mare si oastea maghiara a lui Matias Corvin

1484 – Papa Inocențiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei și vrăjitoriei.

1492 – Cristofor Columb descoperă insula Haiti (El Espanola), astazi un stat din America Centrala, in Marea Caraibelor, situat pe treimea de vest a insulei Hispaniola (din grupul de insule Antilele Mari). Are granita cu Republica Dominicana la est, iar capitala este orasul Port-au-Prince. Intemeiază prima colonie spaniolă în America; partea de vest a insulei revine, în 1657, Franţei, care o numeşte Saint-Domingue; partea de est devine şi ea, un secol mai târziu (1795) posesiune franceză (actuala R. Dominicană)

1560 – În Franța regele Francisc al II-lea moare și este succedat de Carol al IX-lea

1590 – Niccolò Sfondrati devine Papa Grigore al XIV-lea

1687 – S-a născut Francesco Geminiani, violonist, compozitor şi teoretician italian (m. 1762)

1757 – Prusacii condusi de Frederick cel Mare au invins o armata austriaca in batalia de la Leuthen, in cadrul Razboiului de Sapte Ani.

1766 – In Marea Britanie, la Londra, este fondata casa de licitatii Christie’s

1782 – S-a nascut Martin Van Buren, cel de-al 8-lea președinte al SUA (d. 1862 )

1791 – A murit Wolfgang Amadeus Mozart, genial compozitor, pianist, violonist şi dirijor austriac (n.27.01.1756). In martie 1790 daduse ultimul sau concert public. Pana la moartea sa a mai compus opera Flautul fermecat, cu care a obtinut un succes enorm. Incepand din luna noiembrie 1791, sanatatea lui Mozart s-a degradat progresiv. Cauza decesului nu este clara. Diagnosticul medicului constatator era: hitziges Frieselfieber („febra cu eczema”). Alte cauze pomenite erau: reumatism, febra reumatica (infectie streptococica), sifilis, trichineloza, Purpura Schönlein-Henoch („hiperemie generalizata”), congestie renala, insuficienta cardiaca si venisectie. Speculatiile nu au lipsit, suspectandu-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. La 4 decembrie starea lui s-a ameliorat trecator, drept pentru care a mai lucrat in acea zi la compozitia Requiem-lui, pe care nu va reusi sa-l termine. Exista marturii ca Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoana necunoscuta, care i-a venit in vizita fiind imbracata in straie de culoare neagra. Persoana a fost mai tirziu identificata-acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele avea intentia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia incetarii din viata a sotiei sale, reclamand creatia drept compozitie proprie. Mozart era convins ca muzica si-o scrie pentru propria sa moarte.

La 5 decembrie 1791, la Viena, Sfîntul Imperiu Roman de Natiune Germană, s-a stins din viată celebrul compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg). Mozart a decedat la doar 35 de ani. După un scurt serviciu divin la catedrala Sfîntul Ștefan (Stefansdom) din Viena, trupul neînsuflețit al marelui compozitor este dus fără un cortegiu de însoțitori, la cimitirul Sankt Marx. Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator fiind febră cu eczemă. Medicina modernă apreciază boala muzicianului ca o infecție cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat, și ca urmare s-a produs o insuficiență cardiacă, care a antrenat și afectarea altor organe. Speculațiile în jurul mortii sale nu au lipsit, suspectîndu-se chiar o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri.

Numele de naștere a marelui muzician e Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart. Numele de „Amadeus” și-l ia mai tîrziu în Italia, fiind traducerea latină a lui „Theophilus” (Iubitorul de Dumnezeu). Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vîrsta de 5 ani, înainte de a ști să scrie, compune cîteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său, talentat violonist în orchestra de la curtea prințului arhiepiscop din Salzburg. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de lucrări muzicale, majoritatea neegalate în frumusețe sau profunzime. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter. A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade. În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc. Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat. A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul „Die Schuldigkeit des ersten Gebots” și, în fine, „Requiem„-ul în re minor.

Mottoul lui Mozart a fost „Mă simt cuprins de muzică. Muzica este in mine„.

1796 – A decedat Domnul Tarii Romanesti, Constantin Mavrocordat

1848 – A încetat din viaţă compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind „Stille Nacht, heillige Nacht” (n. 11 decembrie 1792)

1848 – Preşedintele american James Knox Plok a declanşat celebra „goană dupa aur”, după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California

1854 – Aaron Allen din Boston patenteaza scaunul pliant pentru teatru

1857 – A apărut la Bucureşti gazeta politică şi literară „Naţionalul” sub conducerea lui Vasile Boerescu. Ziarul va apărea pînă pe 7 mai 1861.

1859 – S-a născut Nicolae Petraşcu, critic si istoric literar, memorialist şi prozator (m. 24 mai 1944), critic de artă, publicist; fratele pictorului Gheorghe Petraşcu.

1864 – Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani. Legea intră în vigoare din septembrie 1865.

1867 – S-a născut Józef Klemens Pilsudski, om politic, şef al statului în perioada 1918-1922, considerat întemeietorul statului polonez independent (m. 12 mai 1935)

1868 – La New York se deschidea prima scoala pentru biciclisti, care anunta cursuri pentru cei care vroiau sa invete sa mearga pe velociped.

1868 – S-a născut fizicianul german Arnold Sommerfeld; contribuţii în spectroscopie; a perfecţionat modelul atomic imaginat de Niels Bohr (m. 1951)

1870 – A murit scriitorul francez Alexandre Dumas (tatăl), autorul celebrelor romane istorice “Cei trei muschetari”, “Regina Margot”, “Contele de Monte–Cristo” (n.24.07.1802).

1870 – S-a născut Vitĕzslav Novák, compozitor şi pedagog ceh (m. 1949)

1872 – Brigatina „Mary Celeste”, aflată sub pavilion american, a fost găsită acostată pe costele Portugaliei, toți membrii echipajului fiind dați dispăruți

1872 – S-a nascut Gheorghe Petrașcu, pictor român (d. 1949), membru al Academiei Române. A primit, printre altele, decoraţia “Coroana României”, Premiul Naţional pentru Pictură, “Legiunea de Onoare” – din partea guvernului francez.

1882 – Se naşte, la Buciumeni, jud. Galaţi, NATALIA NEGRU  (m. 1962), poetă, prozatoare, traducătoare, memorialistă.

1883 – S-a născut chimistul Gheorghe Spacu; creator de şcoală în domeniul chimiei anorganice şi analitice; membru titular al Academiei Române din 1936 (m. 1955)

1885 – S-a nascut Ernest Cormier, inginer și arhitect canadian (d. 1980)

1887, 5/17 – Intră în vigoare, în România, Convenţia pentru protecţia operelor literare şi artistice (adoptată la Berna, la 9/21.IX.1886)

1890 – S–a născut regizorul austriac de film Fritz Lang, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai cinematografului expresionist din anii 20 (“Strada Roşie”, “Testamentul doctorului Mabuse”) (m.02.08.1976).

1891 – A murit Pedro al II-lea al Braziliei (n. 1825)

1894 – Se naşte CARL FERDINAND CORI (m. 1984), biochimist american de origine cehă, laureat cu Premiul Nobel pentru Medicină (1947).

1896 – In Germania, la Leipzig, are loc premiera piesei Imparatul si Galienii (Kejsor og Galileer), de Henrik Ibsen

1901 – S–a născut (Walter Elias) Walt Disney, desenator, regizor şi producător american al filmelor de desene animate „Mickey Mouse”, „Bambi”, fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii „Disneyland”, inaugurat în 1955 (lăngă Los Angeles); ultimul parc de distracţii „Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992 (m.15.12.1966).

Walt Disney, desenator, regizor și producător de film animat american (d. 1966). Walter Elias Disney (n. 5 decembrie,1901 – d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori alpremiilor Oscar. Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor. El a fost fiul Florei și al lui Elias Disney și a avut trei frați și o surioară. Fiind co-fondator (alături de fratele său, Roy O. Disney) al studioului Walt Disney Productions, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari. Walt Disney este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. Disney și echipa sa a creat unele din cele mai celebre filme din lume și unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl consideră alter-ego-ul său, Mickey Mouse. Walt Disney a murit de cancer pulmonar la 15 decembrie, 1966, cu cinci ani inaintea deschiderii megaproiectului Walt Disney World din Florida

1901 – S-a născut Werner Heisenberg, fizician german, unul dintre întemeietorii fizicii cuantice; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1932; membru de onoare străin al Academiei Române din 1938 (m. 1976)

1903 – S-a născut fizicianul britanic Cecil Frank Powell (m.09.08.1969).

1903 – S-a nascut Johannes Heesters, actor și interpret de operetă olandez activ, stabilit în Germania

1905 – Apare săptămînal, bilunar sau lunar la Craiova, România, revista literară „Ramuri„. Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, cînd se uneşte cu revista „Drum drept„. Apare (până în 1947), la Craiova, Iaşi şi apoi la Bucureşti, revista literară „Ramuri”, din iniţiativa lui C. Făgeţel-Şaban şi D.Tomescu (între 1.I.1915-15.VII.1917 a apărut sub titlul „Drum drept”, sub conducerea lui Nicolae Iorga; de la 1.VIII.1964 apare, lunar, la Craiova, o nouă serie)

1906 – S-a nascut Nicolae Herescu, poet, traducător, eseist român (d. 1961)

1906 – S-a nascut Otto Preminger, regizor de film de origine austriacă (d. 1986), laureat al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin (1954).

1912, 5/18 – A murit Eugen Brote, agronom, publicist şi om politic (vicepreşedinte al Partidului Naţional Român între anii 1890 şi 1912; rol important în stabilirea activismului ca tactică politică); istoriografia l-a reţinut pentru lucrarea consacrată situaţiei românilor din monarhia austro-ungară („Chestiunea română în Transilvania şi Ungaria. Un memoriu politic cu 67 anexe şi o chartă”) (n. 1850). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii doar stilul nou – 18 decembrie 1912, iar altele, 20 decembrie 1912

1914 – In timpul Primului Razboi Mondial, Parlamentul Italian, declara neutralitatea tarii

1916 – A murit Prințesa Augusta de Cambridge (n. 1822)

1919 – S-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

1920 – A avut loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet al cărui preşedinte devine D.Ciugureanu.

1922 – S-a născut Don Robertson, pianist şi compozitor american.

1925 – A încetat din viaţă scriitorul polonez Wladyslaw Stanislaw Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1924 (trilogia istorică „1794”, „Ultima dietă a republicii”, „Insurecţia”) (n. 7 mai 1867)

1925 – In URSS, are loc premiera filmului Crucisatorul Potemkin, de Sergei Eisenstein

1926 – A murit pictorul francez Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840)

1927 – S-a nascut Bhumibol Adulyadej, actualul rege al Thailandei

1930 – S–a născut părintele Andrei Scrima, unul dintre cei care au alcătuit “Grupul de la Antim” – “şcoală” literară ortodoxă – grup care a făcut obiectul unui proces politic cunoscut sub numele de “Rugul Aprins” (în anul 1996 a publicat cartea “Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană”) (m.2000).

1932 – S-a născut Little Richard (Richard Wayne Penniman)legendă a muzicii rock, vocalist, pianist şi compozitor american.

1932 – S-a nascut Sheldon Lee Glashow, fizician american

1933 – Este abrogat amendamentul la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiţiei”), în vigoare de la 16.01.1920. In Statele Unite se incheia astfel prohibitia, care nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.

1934 – S-a născut scriitoarea americană Joan Didion, autoare de romane, eseuri, scenarii de film, documentare

1936 – Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituţie

1938 – S-a născutJ.J. (Jean Jacques) Cale, chitarist, vocalist şi compozitor american. (John Weldon Cale), unul dintre pionierii stilului muzical „Tulsa Sound” (m. 2013)

1938 – S–a născut muzicologul Grigore Constantinescu şi profesor; preşedinte al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România „Mihail Jora” (din 1990).

1938 – Apare Legea pentru înfiinţarea Băncii pentru industrializarea şi valorificarea produselor agricole (se acordau credite pentru producţia şi valorificarea produselor pe proprietăţile agricole mai mari de 5 ha.)

1940 – Intr–o scrisoare adresata lui Ion Antonescu, C.I.C.Bratianu ii cerea generalului sa puna capat dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninta chiar independenta tarii.

1940 – A murit Jan Kubelik, compozitor şi violonist ceh (n. 1880)

1941 – Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei și României.

1941 – Se naşte LIVIU TUDOR SAMOILĂ (m.2013), jurnalist, prozator.

1943 – S-a născut Nicolae Văcăroiu, economist şi om politic social-democrat; preşedintele Curţii de Conturi a României; preşedinte al Senatului (2000-2004 şi 2004-2008); preşedinte interimar al României (aprilie-mai 2007); prim-ministru al României în perioada 19.XI.1992-11.XII.1996

1944 – S-a născut Lucas Sideras, baterist grec (Aphrodite’s Child).

1944 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, orasul italian Ravena, este ocupat de trupele aliate

1946 – S-a născut Andy Kim (Andrew Joachim), cântăreţ şi compozitor canadian.

1946 – S–a născut celebrul tenor spaniol Jose Carreras. (pe numele său adevărat Josep Carreras i Coll)

1947 – S-a născut Jim Messina, chitarist, vocalist şi compozitor american (Buffalo Springfield, Poco, Loggins & Messina).

1950 – Încetează din viaţă GHEORGHE NICOLAE (n. 1886), inginer, membru şi secretar general al Academiei Române.

1951 – Prima oarcare automata. In aceasta zi Parking Services Inc. a deschis prima parcare automata, Park-O-Mat garage, in Washington, DC, o constructie cu 16 etaje si inca doua niveluri la subsol; nu era nevoie de marcaje, locuri de parcare, totul facandu-se automat, folosindu-se un „vehicle parking apparatus”, masina putand fi parcata sau scoasa din parcare in mai putin de un minut, cu ajutorul a doua lifturi.

1957 – S–a născut Gheorghe (Ghighi) Bejan, membru al grupului “Divertis”.

1957 – In URSS, este lansat primul spargator de gheata atomic, din luma, botezat Lenin

1959 – S-a nascut Gheorghe Adrian Miuțescu, politician român

1960 – S-a născut Jack Russell, vocalist şi compozitor american (Dante Fox, Graet White).

1961 – S–a născut Bogdan Dumitrescu, artist plastic, membru al UAP.

1963 – A murit compozitorul german Karl Hartmann (n. 1905)

1965 – A murit medicul american Joseph Erlanger, (n.05.01.1874), medic şi fiziolog american; lucrări asupra manifestărilor electrice caracteristice activităţii nervoase, privind presiunea sangvină şi patologia cordului; Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1944, împreună cu conaţionalul său Herbert S. Gasser.

1965 – S-a nascut Vasile Baghiu, scriitor român

1965 – Încetează din viaţă JOSEPH ERLANGELL (n. 1874), medic american, laureat cu Premiul Nobel pentru Medicină (1944).

1966 – S-a născut Patricia Kaas, cântăreaţă şi actriţă franceză

1967 – S–a născut Bogdan Stelea, fost portar al echipei naţionale de fotbal a României si antrenor.

1967 – In Marea Britanie, la Londra, se deschide magazinul de haine al The Beatles, denumit Apple

1968 – Rolling Stones lanseaza „Beggar’s Banquet”

1972 – A murit baritonul Alexandru Enăceanu (n. 1912)

1973 – S-a născut Ciprian Vălcan, eseist şi filosof; doctor în filosofie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2002), doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara (2005) şi doctor în istorie culturală al „École pratique des hautes études” din Paris (2006)

1973 – A murit fizicianul britanic Robert Alexander Watson-Watt, inventatorul aparatului radar (n.13.04.1892).

1973 – Paul McCartney lanseaza albumul „Band on the Run”

1974 – A murit poetul, prozatorul şi ziaristul Zaharia Stancu (“Desculţ”, „Pădurea nebună”, “Ce mult te–am iubit”, “Şatra”, “Poeme cu lună”) (n.05.10.1902); poet; distins cu Premiul Herder în anul 1971, membru al Academiei Române din 1955.

1974 – S-a nascut Sorin Leoveanu, actor român de teatru și film

1975 – A murit Dinu Pillat, prozator, critic si istoric literar, fiul marelui poet Ion Pillat; a fost detinut politic între anii 1959–1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali români în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej (studii de literatura “Dostoievski în constiinta literara româneasca”, “Romanul de senzatie în literatura româna din a doua jumatate a secolului al XIX–lea”) (n.20.11.1921).

1975 – S-a năsut Ronnie O’Sullivan, jucător englez de snooker

1975 – Încetează din viaţă RALUCA RIPAN (n. 1894), chimistă, membră a Academiei Române

1977 – Egipt rupe legaturile diplomatice cu Siria, Libia, Algeria, Iraq si Yemen

1977 – Se naşte, la Galaţi, LILIANA TOFAN, pictoriţă, membră a UAPR.

1985 – Încetează din viaţă MIHAIL CELARIANU (n. 1893), poet prozator, laureat cu Premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române, cu alte premii.

1987 – A murit poetul Leonid Dimov (n.11.01.1926), traducător, laureat cu Premiul Uniunii Scriitorilor, cu alte premii.

1990 – A apărut primul număr din cotidianul „Curierul Naţional”.

1990 – Iranul il condamna la moarte pe Salman Rushdi, autorul Versetelor satanice, pentru blasfemie. Autorul va mai aparea in public abia dupa doi ani de la condamnare

1994 – A intrat oficial în vigoare Tratatul START I privind reducerea arsenalelor strategice, semnat la 31.07.1991, la Moscova, de URSS şi SUA. Tratatul a fost ratificat de cele patru state nucleare formate după dezmembrarea URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan).

1995 – Încetează din viaţă CLAIR CAMERON PATTERSON (n. 1922), chimist, geolog american. [În anul 1953 a realizat prima măsurătoare a vârstei Pământului: 4,55 miliarde de ani].

2001 – A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

2001 – Facţiunile afgane reunite în cadrul conferinţei de la Bonn (vestul Germaniei) au semnat, un acord istoric referitor la tranziţie politică la Kabul.

2004 – A fost castigata Cupa Davis 2004 de catre Spania care a invins SUA cu scorul de 3-2

2005 – In Marea Britanie, sunt legalizate relatiile cu persoane de acelasi sex, sub forma parteneriatului civil

2007 – A murit Karlheinz Stockhausen, compozitor german (n. 1928)

2007 – A murit Iosif Dan, politician român (n. 1950)

2008 – A murit Constantin Ticu Dumitrescu, (n.27.05.1928), om politic creştin-democrat; fost preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (1990-1998); fost deţinut politic (din 1949 până în 1964, anul graţierii deţinuţilor politici din România); senator în două legislaturi (1992-2000); autor al Legii 187/1999, referitoare la liberul acces la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică (Legea Ticu Dumitrescu); membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (2006-2008).

2008 – A încetat din viaţă Anca Parghel, cântăreaţă şi profesoară de jazz din România (n.16.09.1957). Din 1977 stabilită la Bruxelles, Belgia.

2008 – Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea, a încetat din viaţă. (n. 1929)

2008 – A murit Paul Niculescu-Mizil, om politic şi ministru de finanţe al României în perioada comunistă (n. 1923)

2008 – Ramasitele pamantesti descoperite in 1991, in Siberia, Rusia, sunt identificate de catre savanti rusi si americani ca apartinand Tarului Nicolae al-II-lea al Rusiei

2009 – A murit Valeriu Sârbu, poet, prozator, dramaturg şi eseist; autor de scenarii radiofonice (n. 1931)

2010 – O turista germana a fost ucisa de un rechin in timp ce innota in Marea Rosie langa Sharm el-Sheikh din Egipt

2010 – Vehiculul spatial solar japonez Ikaros, trece pe langa planeta Venus

2012 – A murit pianistul de jazz şi compozitorul american Dave Brubeck (numele real: David Warren Brubeck) (n. 1920)

2012 – A murit Preafericitul Părinte Ignatie al IV-lea (numele laic: Habib Hazim), Patriarh al Antiohiei şi Întregului Orient (din 1979)(n. 1921, în Siria, într-o familie de creştini orodocşi arabi). NOTĂ: http://www.antiochian.org/Patriarch_Ignatius_IV_Memorial dă moartea la 4.XII.2012

2012 – A murit arhitectul brazilian Oscar Niemeyer (Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho); considerat unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai arhitecturii moderniste; a fost arhitectul principal al construirii de la zero a capitalei Braziliei, Brasília (oraş aflat pe lista de locuri şi bunuri care aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO) (n. 1907)

2013 – A murit Nelson Mandela, om politic sud-african, una dintre personalităţile politice marcante ale secolului al XX-lea; lider al Congresului Naţional African şi al luptei împotriva apartheid-ului, a fost închis timp de 27 de ani (1962-1990); primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, după primele alegeri multirasiale din aprilie 1994 (1994-1999), a devenit unul dintre promotorii procesului de reconciliere naţională; Premiul Nobel pentru pace pe 1993, împreună cu Frederik de Klerk (preşedinte al R. Africa de Sud între anii 1989 şi 1994); s-a retras din viaţa politică în 2004 (n. 1918) – 1 an. NOTĂ: ”Ziua Mandela” (Mandela Day) este marcată din 2010, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, anual, pe 18 iulie, în ziua de naştere a lui Nelson Mandela; ONU a lansat un apel mondial ca, în această zi, fiecare să consacre 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alţii, în semn de omagiu faţă de valorile apărate de fostul preşedinte sud-african; cele 67 de minute reprezintă anii consacraţi luptei politice de către Mandela

2013 – Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituției, care folosește denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.

2014 – Cuv. Sava cel Sfintit (sarbatoare greco catolica)

2014 – A decedat Nelson Mandela, om politic sud african, Presedinte al Africii de Sud

2014 – Cuv. Sava cel sfintit (sarbatoare ortodoxa)

2014 – Sf. Sava (sarbatoare romano catolica)

2015 – Ziua nationala – Regatul Thailandei

Sărbători:

  • Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Atanasie; Cuv. Nectarie (calendar creștin-ortodox)
  • Sava (calendar romano-catolic)
  • Ioan Damaschinul, Sf. Sava cel Sfințit (calendar greco-catolic)
  • Ziua internaţională a voluntarilor Naţiunilor Unite în slujba dezvoltării economice şi sociale
  • „Ziua Internaţională a Voluntarilor” („Ziua Internaţională a Voluntariatului”); marcată la iniţiativa Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 40/212 din 17.XII.1985; rezoluţia recomandă mediatizarea importanţei muncii voluntare, pentru a stimula, în acest mod, tot mai mulţi oameni să muncească voluntar, atât în ţara lor, cât şi în străinătate
  • „Ziua Mondială a Solurilor”; propusă de IUSS (International Union of Soil Scientists), această zi se sărbătorește din anul 2010 în onoarea Regelui Thailandei, Bhumibol Adulyadej, un mare susținător al științei solurilor, ziua de 5 decembrie fiind data de naștere a acestuia. În data de 20 decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare generală a ONU a declarat anul 2015 ca Anul Internaţional al Solurilor. Ziua Solurilor s-a adoptat în scopul promovării importanței solurilor ca resursă și suport al vieții, fiind esențial pentru supraviețuirea rasei umane și nu numai
  • Sărbătoarea Naţională a Regatului Thailandei (ziua de naştere a regelui Bhumibol Adulyadej-Rama al IX-lea: 5.XII.1927)

Va doresc o zi superba alaturi de cei dragi.

Reclame