Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 12 decembrie de-a lungul timpului.

 

12 decembrie

 

687 – Sergiu I devine Papa

1112 – A murit Tancred de Taranto, conducător normand din dinastia Hauteville al primei Cruciade, devenit principe de Galileea (n. 1075)

1241 – Termenul „parlament” a fost utilizat pentru prima data

1401 – Se naste Tommaso Masaccio, pictor italian

1574 – S-a nascut Ana a Danemarcei, soția lui Iacob I al Angliei (d. 1619)

1701 – Un edict imperial lăsa românilor din Transilvania libertatea de a îmbrăţişa una din cele patru religii recepte (catolică, calvină, luterană şi unitariană) sau de a păstra credinţa ortodoxă

1711 – Încetează din viaţă GHEORGHE BRANCOVICI (n. 1645), cronicar,  autorul unei cronici în limba română şi al alteia în limba sârbă – care cuprinde şi date despre români.

1763 – Încetează din viaţă PIERRE CARLET de CHAMBAIN de MARIVAUX (n. 1688), scriitor francez.

1771 – Dupa ce isi arata interesul de a-l angaja pe Wolfgang Amadeus Mozart, Arhiducele Ferdinand, Guvernator si Capitan-General al Lombardiei in Milano este atentionat intr-o scrisoare primita de la mama sa, Imparateasa Maria Theresa, sa nu angajeze „oameni inutili”

1787 – Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituția SUA

1791 – S-a nascut Arhiducesa Marie Louise a Austriei, a doua soție a lui Napoleon (d. 1847)

1792 – S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (m.01.08.1828); şef suprem al Eteriei; a condus lupta de eliberare de sub dominaţia otomană.

1795 – A murit András Adányi, scriitor, poet și călugăr iezuit maghiar (n. 1715)

1800 – Washington D.C. devine capitala SUA

1801 – S-a nascut Ioan, rege al Saxoniei (d. 1873)

1803 – A murit Prințul Frederick Adolf al Suediei, Duce de Östergötland (n. 1750)

1806 – Tarul Alexandru I adresa un manifest plin de promisiuni divanurilor principatelor românești. El asigura divanurile că la va păzi „de toate relele care ameninţă pământul lor” şi că le va apăra „sloboda lucrare a credinţei, desfăşurarea tuturor privilegiilor şi obiceiurilor lor.” Manifestul împăratului rus venea în momentul în care Principatul Moldovei era deja ocupat iar luptele se duceau pe teritoriul Valahiei, operațiuni militare din cadrul războiului ruso-turc de la 1806-1812. Acest război a fost purtat în întregime pe teritoriul principatelor românești.

1821 – A murit Scarlat Callimachi, domn al Țării Românești și al Moldovei (n. 1773)

1821 – Se naşte GUSTAVE FLAUBERT, scriitor francez, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a cărui operă a reprezentat un moment de răscruce în evoluţia romanului modern, nu doar prin fineţea observaţiilor psihologice, ci şi prin importanţa acordată muzicalităţii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului său roman, “Doamna Bovary”, a dat numele unei stări sufleteşti  – “bovarism” (m. 8 mai 1880).

1822 – Mexico este recunoscut oficial ca natiune independenta de catre SUA

1823 – Franz Liszt insotit de tatal sau il cauta pe directorul Paris Conservatoire, Luigi Cherubini, pentru a solicita ca Liszt sa fie admis. Directorul, italian, explica ca admiterea se face doar pentru cetatenii francezi

1826 – Doctorul Andreas Wawruch este extrem de ingrijorat de sanatatea lui Ludwig van Beethoven si ordona eliminarea prin operatie a fluidelor din abdomenul compozitorului

1827 – Weigl publica 4 cantece de Franz Schubert ca op.88: „Abendlied für die Entfernte”, „Thekla: eine Geisterstimme”, „An die Musik” si „Um Mitternacht”

1833 – Se naşte PETRE S. AURELIAN (m. 1909), economist, agronom, om politic, preşedinte (1901-1904) al Academiei Române.

1836 – Teatro La Fenice din Venetia este distrus aproape in intregime de un incendiu

1843 – A murit Regele William I al Olandei (n. 1772)

1847 – A murit Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen, prințesă Paul de Württemberg (n. 1787)

1850 – Cancelaria imperială de la Viena ridica Episcopia Unită de la Blaj la rangul de Mitropolie (hotărâre confirmată de Cancelaria papală la 26.XI.1853) şi înfiinţa, pe lângă Episcopia de la Oradea, încă două episcopii, la Gherla şi la Lugoj; primul mitropolit greco-catolic a fost Alexandru Sterca-Şuluţiu

1852 – Georges Bizet, 14 ani, primeste Premiul I pentru Pian la Paris Conservatoire

1863 – S–a născut pictorul norvegian Edvard Munch, ale cărui lucrări au prefigurat programul artei expresioniste („Strigătul”) (m.23.01.1944); cel mai renumit pictor norvegian şi unul dintre cei mai puternici şi mai originali artişti europeni ai epocii, într-o zonă rurală din sudul Norvegiei. A fost al doilea dintre cei cinci copii ai lui Christian Munch (doctor militar) şi al soţiei acestuia, Laura. La scurt timp după naşterea lui Edvard, familia s-a mutat la Oslo, unde doctorul Munch a trăit şi muncit în zonele nevoiaşe ale oraşului. În anul 1868 mama lui Edvard a murit de tuberculoză, iar câţiva ani mai târziu aceeaşi soartă a fost împărtăşită şi de una dintre surori, Sophie. Cele două decese l-au marcat profund pe viitorul pictor, influenţându-i viaţa şi drumul pe care acesta îl va urma în arta sa. În toată această tragedie, Karen (sora mai mică a mamei sale) a preluat toate treburile familiei şi a fost ca o rază de lumină pentru Edvard Munch, pe care l-a încurajat să deseneze.

În 1879 Munch a abandonat şcoala, hotărând să studieze ingineria, profitând de talentul său de desenator într-o meserie sigură. A frecventat cursurile într-un mod neregulat, atât din cauza problemelor de sănătate cât şi din cauza deciziei de a deveni pictor. Astfel, între 1881 – 1883 Edvard Munch s-a înscris la Şcoala de Stat de Arte şi Meserii din Christiania. Mentorul său a devenit Christian Krogh, pictor şi scriitor norvegian renumit pentru acea perioadă. Prin intermediul lui Krogh, Munch a intrat în lumea artiştilor şi scriitorilor boemi. Multe din ideile acestora erau preluate de la Paris, unde Edvard Munch a ajuns în 1885. A stat puţin în capitala Franţei, exact cât să fie marcat de lucrările impresioniştilor şi postimpresioniştilor. La scurt timp după vizita sa la Paris, Munch a realizat prima sa pictură („Copilul bolnav”), care i-a pus în evidenţă caracterul distinct. Pictura a fost expusă şi atacată de aproape toţi criticii. Cu toate acestea, câţiva ani mai târziu opera lui Munch a fost apreciată favorabil, în cadrul unei expoziţii personale. A fost un pas foarte îndrăzneţ, deoarece astfel de expoziţii ale unui singur pictor, erau practic ceva nemaiîntâlnit în Norvegia. Aceasta expoziţie l-a ajutat totodată pe pictor să câştige o bursă de studii oferită de guvern, la Paris, unde şi-a petrecut trei ani.

În anul 1892 Edvard Munch a fost invitat să-şi expusă tablourile la „Uniunea Artiştilor” din Berlin, iar acest eveniment s-a dovedit a fi un punct de cotitură în cariera artistului. Pentru început el a decis să rămână pentru o perioadă în Germania, unde a creat o serie de picturi pe care le-a numit „Friza vieţii”. Tablourile aveau diferite dimensiuni, iar tema lor comună era poezia vieţii, a iubirii şi a morţii. În 1889 Galeria Naţională din Norvegia a cumpărat una din picturile lui Edvard Munch, semn că numele său devenise deja cunoscut şi respectat în lumea artei. În anul 1908 el a fost învestit Cavaler al Ordinului Regal Sfântul Olaf, ca o recunoaştere oficială a contribuţiei sale la dezvoltarea culturii norvegiene. Mai mult chiar, în anul 1933, la cea de-a şaptezecea aniversare, Edvard Munch a fost omagiat şi internaţional, guvernul francez numindu-l Comandor al Legiunii de Onoare.

În 1909 artistul a revenit în Norvegia, unde îşi dorea să ducă un trai liniştit şi sănătos. Primind o comandă pentru realizarea unor fresce în Sala Mare a Universităţii din Christiania, Munch a avut ocazia să-şi pună în practică proiectele. Subiectele frescelor au fost alese în funcţie de ceea ce Munch nume „marile forţe eterne”. Picturile au fost expuse în 1916. În acelaşi an artistul şi-a cumpărat o casă în afara oraşului Christiania, proprietate în care a locuit până la sfârşitul vieţii.

Invadarea Norvegiei de către Germania i-au creat o serie de probleme lui Edvard Munch. Naziştii au încercat să-l folosească pe artist în scopul propagandistice, însă acesta a refuzat. La 19 decembrie 1943 un depozit de muniţie german a explodat în apropierea casei artistului, explozia puternică spărgându-i geamurile. Intrând în contact cu frigul de afară, pictorul a răcit şi a făcut bronşită. A murit la 23 ianuarie 1944.

1864 – Episcopia ortodoxă de la Sibiu, Transilvania, este ridicată la rang de mitropolie, avînd în subordine episcopiile de Arad şi de Caransebeş. Andrei Şaguna este numit mitropolit.

1866 – Se naşte ALFRED WERNER (m. 1919), chimist elveţian, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie (1913).

1868 – A fost înfiinţată agenţia diplomatică română la Viena, avînd misiunea de a reprezenta interesele României în Austria.

1872 – In momentul in care soseste la Teatrul din Praga pentru a sustine un spectacol, Bedrich Smetana este intampinat cu 10 minute de ovatii din partea artistilor, orchestrei si audientei ca raspuns la incercarea de a fi dat la o parte din post

1874 – 2 cantece de Gabriel Fauré, „Rêve d’amour op.5/2” si „Ici bas! op.8/3”, au premiera la Société National de Musique din Paris

1875 – S–a născut Victor Păcală, folclorist, autorul primei monografii ştiinţifice etnofolclorice româneşti dedicate unei localităţi rurale: “Monografia comunei Răşinari”– Sibiu, 1915– lucrare premiată de Academia Română.

1877 – A murit José de Alencar, scriitor, jurnalist, om politic şi avocat brazilian (n. 1829)

1878 – Joseph Pulitzer incepe sa publice „St. Louis Dispatch”

1880 – „Gavotte der Königin op.391” de Johann Strauss are premiera in Musikverein din Viena

1880 – „Marche funèbre” de Georges Bizet, decedat de 5 ani, are premiera in Théâtre du Châtelet din Paris

1891 – 2 lucrari de camera, „Trio pentru clarinet, violoncel si pian op.114” si „Cvintet pentru clarinet si corzi op.115”, de Johannes Brahms au premiera in Saal der Singakademie din Berlin. Brahms interpreteaza Trio la pian

1892 – A murit poetul englez Robert Browning; alături de Alfred Tennyson, a fost cea mai importantă personalitate a poeziei victoriene (n. 1812)

1892 – “Der Schildwache Nachtlied” si “Verlor’ne Müh” din „Des knaben Wunderhorn” pentru voce si orchestra de Gustav Mahler are premiera in Berlin

1893 – „Fantasia” pentru 2 piane op.5 de Sergei Rahmaninov are premiera in Moscova

1893 – S-a născut actorul american de origine română Edward G. Robinson [EMMANUEL GOLDENBERG]. A realizat numeroase filme sub bagheta unor regizori ca John Ford, John Huston, Frank Capra (m.26.01.1973). Nascut la Bucuresti, Robinson a fost declarat de Instititul American de Film ca unul dintre cei mai mari actori americani ai secolului al XX-lea. Din filmografia lui fac parte pelicule Little Caesar (1931), Confesiunile unui spion nazist (1939), Asigurare de moarte (1944) sau Key Largo (1948).

1895 – S-a nascut Ilie Lazăr, jurist și politician român (d. 1976)

1896 – Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstraţie publică a radioului.

1896 – „Cantec pentru Lemminkäinen” pentru cor masculin si orchestra de Jean Sibelius are premiera in Helsinki, sub bagheta compozitorului

1900 – In Transilvania, Consiliul Dirigent, adopta mai multe decrete legi, privind votul universal si egal si reforma agrara

1901 – A fost transmis primul semnal radio transatlantic. Din Anglia (de la Poldhu din Cornwall) au fost emise către Canada (Terra Nova), cele trei puncte ale literei „S” în limbajul morse. Această primă radiocomunicaţie transatlantică a fost realizată de fizicianul italian Guglielmo Marconi (1874-1937), după ce tentativa din ziua anterioară eşuase

1903 – S-a născut Yasujirō Ozu, regizor japonez de film (m. 1963)

1905 – S-a născut poetul Virgil Huzum (m. 1987)

1907 – „Sur l’herbe”, un cantec de Maurice Ravel are premiera in Salle de la Société Française de Photographie din Paris (compozitorul se afla la pian)

1907 – S-a născut botanistul Nicolae Sălăgeanu; cercetări în domeniul fotosintezei, nutriţiei şi respiraţiei plantelor; membru titular al Academiei Române din 1963 (m. 1988)

1908 – Încetează din viaţă EDUARD WACHMANN, compozitor, dirijor; fondator, dirijor şi director al Societăţii Filarmonice Române din Bucureşti (1868-1906), prima orchestră simfonică românească având caracter permanent (n. 1836)

1908 – S-a născut regizorul portughez Manoel de Oliveira („Cutia”, „Valea lui Abraham”, „Divina comedie”).

1909 – A murit Karl Krumbacher, istoric si filolog german; este considerat întemeietorul studiilor de istorie bizantina, fiind titularului primei catedre de filologie bizantina din lume (n.23.09.1856); profesor de filologie greacă la Universitatea din München; în 1892 a pus bazele primei reviste de studii bizantine; membru de onoare străin al Academiei Române din 1906.

1911 – S-a nascut Infanta Maria Cristina a Spaniei, contesă de Marone (d. 1996)

1911 – Regele George al V-lea și regina Mary de Teck sunt încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1912 – A murit Luitpold, Prinț Regent al Bavariei (n. 1821)

1913 – Celebrul tablou „Mona Lisa” al pictorului Leonardo Da Vinci, furat din colecţia Muzeului Luvru la 21.08.1911, a fost găsit la Florenţa. În 1913, pictura „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci, care fusese furată cu doi ani înainte din Muzeul Luvru din Paris, a fost recuperată în Florența.Potrivit publicației The Guardian, hoțul a fost nimeni altul decât italianul Vincenzo Peruggia, un fost angajat al Luvrului, care a reușit, pe 21 august 1911, alături de mai mulți complici, să scoată tabloul din muzeu în timp ce acesta era închis pentru curățenie.Tabloul a fost găsit în Florența, în camera de hotel în care Peruggia era cazat. După recuperarea capodoperei lui Da Vinci, italianul a fost condamnat pentru hoție și a petrecut 14 luni în închisoare.În prezent, celebra Mona Lisa se află expusă la Luvru, fiind protejată prin numeroase sisteme de securitate. Gioconda se află într-o cutie realizată dintr-un material anti-glonț, care le permite specialiștilor de la Luvru să țină pânza în condiții optime de temperatură și umiditate.

1913 – A murit Menelik al II-lea, al 80-lea împărat al Etiopiei (n. 1844)

1915 – S–a născut celebrul actor şi cântăreţ american Frank Sinatra (Francis Albert) (a primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul “From here to Eternity”, a jucat în 58 de filme şi a vândut peste 600 de milione de discuri) (m.14.05.1998); laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul „From Here to Eternity”. Între anii 1951-1957 a fost căsătorit cu Ava Gardner. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: „Strangers in the Night”, „My Way”, „I’ve Got You Under My Skin”.

1915 – In Germania, la Dessau, a fsot testat, primul avion realizat in intregime numai din metal, Junkers J-1

1917 – Un tren in care se aflau trupe ale armatei franceze deraiaza in Alpi ucigand 543 de persoane

1918 – S–a născut cântăreţul american de jazz Joe Williams (m.29.03.1999).

1918 – Are loc demisia guvernului Constantin Coandă în România şi formarea unui cabinet liberal prezidat de Ionel I.C.Brătianu.

1918 – Ion I.Brătianu a creat un nou guvern în România, care a decis ca problemele specifice ale Basarabiei să fie soluţionate de Directorate.

1924 – In Austria a intrat in folosinta silingul drept noua moneda nationala, inlocuind astfel vechea coroana austro-ungara.

1925 – Din motive personale, speculate de conducerea Partidului Naţional Liberal, pentru care nu prezenta suficiente garanţii, prinţul Carol al II-lea renunţă, pentru a treia oară, la tron, hotărându-se să rămână în străinătate sub numele de Carol Caraiman. La data de 31.XII.1925 Consiliul de Coroană va ratifica renunţarea prinţului Carol al II-lea la tron, în favoarea fiului său, Mihai

1927 – S-a înfiinţat Asociaţia Presei Sportive din România.

1927 – Se naşte ROBERT NOYCE (m. 1990),  inventator american. A realizat circuitul electronic integrat.

1928 – S-a născut scriitorul kârgâz Cinghiz Aitmatov (m. 2008, în Germania)

1928 – Au loc alegeri parlamentare în România, încheiate cu victoria Partidului Naţional-Ţărănesc (78% din voturi).

1929 – Se naşte JOHN OSBORNE, scriitor britanic, producător de film, dramaturg; piesa sa “Priveşte înapoi cu mânie” –1957– a marcat momentul apariţiei generaţiei “tinerii furioşi” (m.24.12.1994).

1929 – S-a născut Marin Bucur, critic si istoric literar, scriitor, eseist, prozator, ziarist (m.05.02.1994).

1932 – URSS si China reiau relatiile diplomatice

1933 – Se naşte VIOREL MĂRGINEAN, pictor, laureat cu premii şi medalii; ministru al culturii în perioada 1995-1996; membru de onoare al Academiei Române din 2006

1934 – A murit pictorul George Demetrescu Mirea (n. 1852)

1936 – Se naşte IOLANDA BALAŞ SOTER, atletă, campioană naţională, mondială şi olimpică la săritura în înălţime; a corectat, în perioada 1957-1961, de 14 ori recordul mondial la săritura în înălţime, ridicându-l de la 1,75 m la 1,91 m; a deţinut recordul mondial (1,91 metri) între 1961 şi 1971; campioană olimpică (Roma, 1960, şi Tokyo, 1964); a intrat în Guiness Book pentru cele 142 de victorii consecutive; de 16 ori campioană naţională a României; preşedinte al Federaţiei Române de Atletism (FRA) (1990-2005); preşedinte de onoare al FRA, preşedinte al Fundaţiei Atletismului Românesc (prima fundaţie sportivă din ţară, înfiinţată în anul 1993)

1937 – S-a născut Roberto Benzi, dirijor francez de origine italiană

1938 – S-a născut Connie Francis (Concetta Rosa Maria Franconera), cântăreaţă americană.

1939 – Se naşte TUDOR OCTAVIAN, prozator, critic de artă, publicist, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România („Oameni normali”, „Pictori români uitaţi”).

1939 – A decedat Douglas Fairbanks, actor american

1940 – S-a născut Dionne Warwick, cântăreaţă americană.

1941 – Se naşte SMARANDA OŢEANU-BUNEA, muzicolog şi critic muzical; director fondator al Operei Comice pentru Copii, compozitor, publicist.

1941 – A murit matematicianul francez Émile Picard, specializat în analiza matematică (n. 1856)

1941 – România declara război Statelor Unite ale Americii la insistenţele Germaniei şi Italiei (în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale) Între cele două țări nu au loc operații militare directe, momentul marcând ruperea relațiilor diplomatice

1942 – S-a născut Mike Heron, vocalist multi-instrumentist şi compozitor britanic (Incredible String Band).

1942 – S-a născut Declan Clusky, chitarist şi vocalist britanic (The Bachelors).

1943 – S-a născut Mike Smith, vocalist şi clăpar britanic (Dave Clark Five).

1943 – S-a născut Grover Washington Jr., saxofonist şi compozitor american de jazz.

1943 – S-a născut Dicky Betts, chitarist şi compozitor american (Allman Brothers).

1944 – Bunurile Teatrului National din Bucuresti au fost cedate rusilor, in contul despagubirilor de razboi reglementate de Conventia de Armistitiu semnata la Moscova, la 12 sept. 1944.

1945 – S-a născut Allan Ward, chitarist şi pianist britanic (The Honeycombs).

1945 – S-a născut Tony Williams, baterist şi compozitor jazz-rock american (Lifetime).

1946 – S-a născut Clive Bunker, baterist britanic (Jethro Tull, Jude, Blodwin Pig).

1947 – S-a născut Ralph Scala, vocalist şi compozitor american (Blue Magoos).

1948 – S-a născut Ray Jackson, violonist şi muzicuţist britanic (Lindisfarne).

1950 – S-a născut Blue Barry (Barry Ian Green), compozitor şi cântăreţ britanic.

1953 – Se naşte DAN C. MIHĂILESCU, critic şi istoric literar, eseist, publicist, traducător, laureat cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Traducere; cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”, cronicar literar („Bucureşti, carte de bucăţi”, „Literatura română în postceauşism”).

1955 – Se naşte SORIN ILIEŞIU, operator, regizor de film, laureat cu premii naţionale şi internaţionale. (regizor şi operator al filmelor: “Vom muri şi vom fi liberi”, “Aurolac” – în colaborare, “Apocalipsa după Cioran” – în colaborare).

1955 – S-a născut ÎPS Teodosie (numele laic: Teodosie Petrescu), arhiepiscop al Tomisului (din 2001)

1955 – Cea mai mare donatie din lume. In aceasta zi a anului 1955, Ford Foundation a facut cea mai mare donatie din istoria omenirii: 500.000.000 de dolari catre spitale, scolile pentru medicina si colegiilor. Ford Foundation a mai facut multe alte acte de caritate si este activa si in zilele noastre.
Fundatia Ford a fost infiintata pe 5 Ianuarie 1936, cu o suma de 25.000$, primita de la Edsel Ford, fiul lui Henry Ford, fondatorul marcii cu acelasi nume. Dupa moartea lui Edsel Ford, in 1943 si a lui Henry Ford in 1947, fundatia a devenit cea mai mare organizatie filantropica din lume.

1957 – S-a născut Cy Curnin, vocalist, pianist şi compozitor britanic (Fixx).

1958 – Guineea devine membră a ONU.

1959 – S-a născut Sheila E. (Escovedo), cântăreaţă şi compozitoare americană.

1961 – Martin Luther King Jr. impreuna cu alti 700 demonstranti sunt arestati in Albany, Georgia

1962 – Încetează din viaţă FELIX ADERCA, poet, prozator, publicist, dramaturg, traducător, eseist, estetician (n.13.03.1891) român de origine evreiască.

1962 – S-a nascut Ovidiu Ioan Silaghi, politician român

1963 – Încetează din viaţă GEORGE CONSTANTINESCU (n. 1880), inginer, membru de onoare al Academiei Române. Este creatorul ştiinţei sonicităţii. Din anul 1912, stabilit în Anglia.

1963 – A murit Yasujirō Ozu, regizor japonez de film (n. 1903)

1963 – Frank Sinatra Jr. este eliberat dupa ce fusese rapit

1963 – Kenya își proclamă independența față de Marea Britanie.

1964 – Incep filmarile la episodul pilot al „Star Trek” („The Cage”)

1964 – S-a născut Jeff Aaron Brown, vocalist şi dansator britanic (Pasadenas).

1965 – In Marea Britanie, la Capitl Theatre din Cardiff, Wales, are loc ultimul concert al formatiei The Beatles, in Marea Britanie

1967 – Premiera filmului „Ghici cine vine la cina” ce ii are in rolurile principale pe Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Sidney Poitier si Katharine Houghton

1969 – Filmul „The Magic Christian” cu Ringo Starr si Peter Sellers are premiera in Londra

1969 – Premiera „Hello Dolly” cu Barbra Striesand in rolul principal

1970 – S-a născut compozitorul, pianistul şi profesorul scoţian David Horne

1971 – Jules Janssen descopera linii negre in coroana spectrului solar

1978 – S-a născut Monica Bârlădeanu, prezentatoare de televiziune, interpretă în filmul „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) regizat de Cristi Puiu.

1980 – S-a nascut Dorin Goian, fotbalist roman

1980 – Magnatul american, Armand Hammer, cumpara la o licitatie un carnet cu notitele lui Leonardo da Vinci pentru suma de 5.126.000 $

1983 – A murit actorul Amza Pellea, vedetă de prim-plan a teatrului şi filmului în anii 1960 -1980, laureat cu premii ACIN; unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, creatorul lui „Nea Mărin”, personajul de sorginte populară ce i–a pus în evidenţă disponibilităţile artistice pentru comedie. Amza Pellea a interpretat, pe scenă şi în filme personaje istorice şi contemporane, roluri dramatice şi de comedie prin care s–a impus ca unul dintre cei mai dăruiţi actori români (din filmografie: “Osânda”,“Columna”, “Mihai Viteazul”) (n.07.04.1931). Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti. Activitatea artistică a fost completată de cea pedagogică (profesor IATC) şi de cea administrativă. Creatorul lui ”Nea Mărin”, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i-a relevat atît de bine disponibilităţile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atît personaje istorice (Vlădica Hariton din ”Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, ”Voievodul Basarab din ”Croitorii cei mari din Valahia” de Al. Popescu, rolurile din ”Tudor”, ”Răscoala”, ”Haiducii”, ”Dacii”, ”Columna”, ”Mihai Viteazul”), cît şi personaje contemporane (Ailinicii din ”Secunda 58” de Dorel Dorian, Manole din ”Somnoroasa aventură” de T.Mazilu), dar şi personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din ”Fîntîna turmelor” de Calderon, Horaţiu din ”Hamlet”, Platonov din ”Un Hamlet de provincie” de Cehov).

1985 – Încetează din viaţă ANNE BAXTER (n. 1923), actriţă americană de teatru şi film, laureată cu Premiul Oscar.

1989 – A murit chimistul Ion Zugrăvescu; lucrări în domeniul chimiei organice; membru corespondent al Academiei Române (n. 1910)

1990 – A murit chimistul Gheorghe Claudiu Suciu; contribuţii în dezvoltarea, proiectarea şi testarea proceselor din industria petrolului; membru titular al Academiei Române din 1990 (n. 1905)

1991 – Federaţia Rusă şi-a câştigat independenţa de URSS

1991 – Curtea Suprema de Justitie, Sectia militara, i–a declarat nevinovati pe fostii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.

1991 – Richard Gere, actor american, se casatoreste cu supermodelul Cindy Crawford

1991 – Cutremur de 7,5 grade loveste Insula Flores. Tsunami ucide 3.000 de oameni

1991 – Este semnat Tratatul de la Maastricht pentru formarea Comunitatii Europene

1992 – A luat fiinţă formaţia de muzică folk–pop “Pasărea Colibri” avându–i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Vladi Cnejevici. Potrivit Wikipedia.org, grupul s-a format la un festival unde Baniciu și Vintilă, doi dintre cei mai respectați cantautori folk din România, cântau împreună. Prezentatorul Pittiș a rămas pe scenă după ce i-a introdus pe cei doi, în culise cooptându-l si pe clăparul Cnejevici, care se afla acolo cu trupa Compact.

1992 – Printul mostenitor al Japoniei, Naruhito, anunta logodna cu Masaka Owada

1993 – A murit Alexandru Drăghici, comunist român, președinte al MAN, viceprim-ministru (n. 1913)

1994 – A murit Victor V. Martinescu, poet şi prozator; condamnat la închisoare, între anii 1947 şi 1952, pentru tentativa de a părăsi ilegal ţara; este deţinut din nou, între anii 1958 şi 1964, datorită unor texte anticomuniste – poeme şi însemnări considerate antiguvernamentale, trimise spre publicare în Franţa (vor apărea în 1956, prezentate de Virgil Ierunca, în revista „Caiete de dor”, sub pseudonimul Haiduc) (n. 1910)

1996 – Încetează din viaţă ILEANA PREDESCU, actriţă de teatru şi film; timp de peste patru decenii, sub îndrumarea  unor mari regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, a întruchipat pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra personaje memorabile, atât în dramă cât şi în comedie („Profesiunea doamnei Warren”, „Arsenic şi dantelă veche”, „Woyzeck”)   (n. 24 iunie 1927).

1996 – A decedat Jean-Pierre Guerlain, pionier in domeniul cosmeticii

1997 – In Franta, la Paris incepe procesul lui Carlos Sacalul

1999 – A murit romancierul american Joseph Heller (n. 1923)

1999 – In urma unor puternice furtuni ce au avut loc în Europa de Vest (totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro), petrolierul Erika a naufragiat în largul coastelor Bretania. Mai multe sute de kilometri de plajă de pe coasta Atlanticului au fost invadate de „mareea neagră” provenită de pe petrolier

2001 – Încetează din viaţă JEAN RICHARD, actor francez ce a interpretat rolul comisarului Maigret, în 96 de episoade ale celebrului serial de televiziune (n.18.04.1921).

2002 – Uniunea Europeană a invitat zece ţări candidate la aderare – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta – să i se alăture începând cu data de 1.05.2004. Numărul membrilor UE creşte astfel de la 15 la 25. Pentru România şi Bulgaria a fost fixat un termen al aderării anul 2007.

2002 – A fost înfiinţat Muzeul Hărţilor şi CărţilorVechi, prin H.G. nr. 1438/2002.

2002 – A murit juristul Ion P. Filipescu; contribuţii în domeniul dreptului civil, al dreptului internaţional privat şi al dreptului comercial internaţional; membru titular al Academiei Române din 1993 (n. 1927)

2004 – S-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, câştigat de către Traian Băsescu, candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A) cu 51,23%, în defavoarea lui Adrian Năstase, candidatul PSD, care a obţinut 48,77% din voturi

2007 – Încetează din viaţă IKE TURNER (n.1931), cântăreţ american, laureat cu două premii Grammy, fostul sot al cantaretei Tina Turner.

2008 – A murit sculptorul Vasile Gorduz (n. 1931). NOTĂ: Dicţionarul artiştilor români contemporani de Octavian Barbosa dă ca an al naşterii 1933

2010 – Actrita americana Carrie Fisher, cunoscuta pentru rolul printesei Lia din „Razboiul stelelor”, a declarat ca bunul ei prieten John Travolta este homosexual si ca regreta faptul ca actorul american nu se simte confortabil cu acest lucru

2011 – A murit cântăreaţa Mălina Olinescu (n. 1974) A murit la 37 de ani cantareata de muzica usoara, Malina Olinescu. Fiica actorului Borin Olinescu si a cantaretei Doina Spataru, Malina a reprezentat Romania la finala Eurovision 1998 cu piesa “Eu cred”, dar a ocupat doar locul 22, cu sase puncte. Si-a pus capat zilelor aruncandu-se de la balconul blocului in care locuia. Motivele au ramas inca neclare.

2012 – Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră Kwangmyŏngsŏng-3-2, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale

2012 – La Bruxelles, miniştrii de finanţe din blocul comunitar au găsit o formulă finală pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară, primul pas pentru înfiinţarea unei uniuni bancare pentru blocul comunitar. Instituţia de supraveghere avea să funcţioneze începând cu 1 martie 2014, în cadrul Băncii Centrale Europene fiind condusă de câte un reprezentant al celor 17 state din zona euro, patru oficiali din cadrul BCE, un preşedinte şi un vicepreşedinte

2013 – A murit actorul american Tom Laughlin (nume real: Thomas Robert Laughlin) (n. 1931)

2013 – A murit actriţa americană Audrey Totter, celebră pentru interpretarea unor roluri negative în filmele anilor 40 ai secolului trecut (n. 1917)

2015 – Cuv. Spiridon (sarbatoare ortodoxa)

2015 – Ss. Fc. Maria de la Guadalupe (sarbatoare ortodoxa)

2015 – Spiridon al Trimitundei Taumaturgul (sarbatoare greco catolica)

2015 – Ziua nationala – Republica Kenya

Sarbatori:

  • Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei (Calendarul Creştin-Ortodox 2014; Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2015)
  • Ierarh Spiridon al Trimitundei; Sf. Alexandru (calendar creștin-ortodox)
  • Duminica a 3-a din Advent; Sf. Fecioara Maria de la Guadalupe; Ss. Conrad; Vincelin (calendar romano-catolic)
  • Duminica stramoșilor Domnului. S Spiridon Taumaturgul (calendar greco-catolic)
  • Ziua Naţională a Republicii Kenya; aniversarea proclamării independenţei – 1963
  • „Ziua Constituţiei” Federaţiei Ruse – stabilită prin decret prezidenţial (la 12.XII.1993 a avut loc referendumul pentru adoptarea noii Constituţii, care a intrat în vigoare la 24.XII.1993). Sărbătoare de stat

Va doresc o seara minunata alaturi de cei dragi.

Reclame