Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 30 ianuarie de-a lungul timpului.

 

30 ianuarie

 

1181 – A murit Împăratul Takakura, al 80-lea împărat al Japoniei (n. 1161)

1405 – S-a nascut Constantin al XI-lea, ultimul Imparat Bizantin

1483 – S-a născut pictorul Raffaelo Sanzio (m.06.04.1520).

1541 – In Moldova, langa Galati, are loc Batalia de la Galati, dintre oastea Domnului Alexandru Cornea si oastea pretendentului Petru Rares

1561 – Diaconul Coresi şi Tudor diacul termină tipărirea, la Braşov, a unui „Tetraevanghel” românesc, tradus din limba slavonă. „Tetraevangheliarul” a fost scris în slavonă, cu 156 de ani înainte, de cuviosul Nicodim de la Tismana, însă Coresi s-a bazat pe vechile traduceri româneşti ale Sfintei Scripturi, cu adaptările făcute de preoţii de la biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului. Primele texte tipărite în limba română au ieşit din tipografia lui Filip Moldoveanu, la Sibiu. Aici s-a tipărit (după Catehismul luteran din 1544) Tetraevanghelul slavo-român (1551-1559)

1592 – Clement al VIII-lea, devine Papa

1621 – S-a nascut Gheorghe Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei (d. 1660)

1648 – Razboiul de Optzeci de Ani – se semneaza Tratatul de la Münster si Osnabrück care duce la sfarsitul conflictului dintre Tarile de Jos si Spania.

1649 – Regele Carol I al Angliei este executat la Whitehall, este decapitat. Anglia devine Republica, sub protectoratul lui Oliver Cromwell.

1652 – A murit pictorul francez Georges de la Tour (n.19.03.1593).

1661 – In Marea Britanie, Oliver Cromwell este executat simbolic la doi ani dupa moartea sa, in aceasi zi in care a avut loc executia Regelului Charles I

1695 – Constantin Brâncoveanu, domnul Ţării Româneşti (1688-1714), a primit titlul de „principe al Imperiului”, ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena.

La 30 ianuarie 1695 Constantin Brîncoveanu (n.1654 – d.1714), domn al Munteniei (1688-1714), primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de „principe al Imperiului „.

Constantin Brîncoveanu a fost adus la tronul Munteniei de marea boierime, fiind nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Domnitorul a întreprins intense acțiuni politice și diplomatice pentru stăvilirea expansiunii țariste și otomane. Folosind o politică abilă, s-a menținut la domnie timp de 26 de ani. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată și de cererile mereu sporite ale Porții otomane, a îngreunat viața țăranilor și tîrgoveților. Constantin Brîncoveanu a dus o politică externă șovăitoare. Ajungîndu-se să se dea ajutor țarului Petru cel Mare în războiul ruso-turc din 1710-1711, el a adoptat, în timpul acestui război, o atitudine de expectativă. Învinuit de trădare de către turci, a fost omorît la Constantinopol în 1714, împreună cu ginerele și cei patru fii ai săi.

Pînă în anul 1709, Constantin Brîncoveanu a reușit să mențină o politică echilibrată între Imperiul Otoman, căruia îi era vasal, și Imperiul German. Cu acesta din urmă domnul Munteniei a încheiat mai multe tratate secrete. În schimbul acestor servicii, Brîncoveanu a primit pentru el și pentru familia sa mai multe moșii și titluri nobiliare ale Sfîntului Imperiu Roman de neam German. Atunci, regele Suediei, Carol al XII-lea, fusese învins de Petru cel Mare al Rusiei la Poltava. Scăpată de amenințarea suedo-germană pentru prima dată în istorie, armata rusă a intrat pe teritoriul Moldovei, pentru a lupta cu sultanul. Brîncoveanu s-a gîndit atunci să se alieze cu rușii. I-a scris țarului Petru cel Mare o scrisoare în care i-a promis că îl va ajuta cu aprovizionarea armatei. În schimb, țarul i-a trimis mulțumirile sale și 300 de pungi cu aur, pentru plata serviciilor. Pentru mai multă siguranță însa, Înalta Poartă l-a trimis de îndata domn în Moldova pe Dimitrie Cantemir, dușman știut al familiei Brîcovenilor, cu însărcinarea de a raporta Divanului orice mișcare făcea acesta. Primul lucru pe care l-a făcut însă Cantemir a fost să se alieze cu țarul. Prudent, Brîncoveanu a încercat un abil joc „la doua capete„. El și-a adunat oștile în tabara de la Urlați – Prahova, aproape de granița Moldovei. În cazul în care rușii ar fi vrut să intre în Muntenia, se alia cu ei. El intenționa însă să rămînă de partea turcilor dacă aceștia ar fi fost mai rapizi. Planurile i-au fost date peste cap însa de vărul sau, spătarul Toma Cantacuzino, care împreună cu mai mulți boieri ai lui Brîncoveanu a fugit în lagărul țarului. Speriat, Brîncoveanu i-a trimis țarului Petru cel Mare cele 300 de pungi înapoi, iar turcilor proviziile, contribuind la eșecul militar rus, țarul văzîndu-se silit să încheie pace cu turcii.

În perioada domniei lui Constantin Brîncoveanu, cultura românească a cunoscut o perioadă de înflorire, domnitorul fiind un sprijinitor al culturii. În timpul domniei sale s-au tipărit în Muntenia numeroase cărți în limbile română, greacă, slavă și chiar arabă, turcă și georgiană și a luat ființă un stil caracteristic în arhitectură, denumit brîncovenesc. Constantin Brîncoveanu este înmormîntat la biserica Sfîntul Gheorghe din București, România.

1721 – S-a născut pictorul italian Canaletto (m.17.10.1780).

1730 – A murit Țarul Petru al II-lea al Rusiei (n. 1715)

1764 – Louis-Balthasar de la Chevardière anunta, in Paris, publicarea „Cvartet pentru corzi op.1/1-4”, probabil prima lucrare a lui Joseph Haydn

1765 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera dramei muzicale Telemaco, ossia L’isola di Circe, de Christoph Willibald Gluck

1771 – In primul turneu in Italia, Leopold si Wolfgang Amadeus Mozart parasesc Torino pentru a merge in Milano

1773 – Dramma per musica „Sismano nel Mogol” de Giovanni Paisiello are premiera in Regio Ducal din Milan. In audienta se afla Wolfgang Amadeus Mozart. Tatal acestuia din urma, Leopold, bolnav de reumatism, se afla inca in pat si nu a putut veni

1781 – S-a născut Adelbert von Chamisso, scriitor şi naturalist de origine franceză; a scris proză fantastică, încadrată curentului romantic (“Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl”) (m.21.08.1838).

1785 – In Transilvania, este capturat, de catre trupele Imperiale, Crisan, unul din capii Rascoalei de la 1784

1790 – In Angila, pe raul Tyne, este testa prima barca echipata pentru salvari maritime

1799 – Academia Regala de Muzica a Suediei ofera titlul de membru onorific pentru Joseph Haydn, Johann Georg Albrechtsberger si Antonio Salieri. Este prima data cand se ofera acest titlu unor straini

1808 – S-a născut traducătorul Grigore Pleşoianu (m.30.01.1857), profesor; a tradus din Fénelon, Voltaire, Marmontel, M-me Cottin, Fournier, Ambrosius, Marlianus ş.a; opera lui – cărţi didactice şi traduceri literare, precedate de interesante prefeţe – trădează în autorul ei un remarcabil pedagog.

1810 – Arhiducele Rudolph se reintoarce in Viena dupa ce francezii evacueaza orasul. Cu aceasta ocazie Ludwig van Beethoven compune a-3-a miscare din „Sonata pentru pian” op.81, “Les Adieux” denumita „Das Wiedersehen”

1820 – Englezul Edward Bransfield a descoperit Antarctica.

1827 – „Concertul pentru vioara” nr. 2 de Nicoló Paganini are premiera in Teatro San Carlo din Neapole (compozitorul canta la vioara)

1829 – A murit (asasinat la Teheran) Aleksandr S. Griboedov, dramaturg, compozitor si diplomat rus (n.1795).

1829 – „Mirjams Siegesgesang” D.942 de Franz Schubert, decedat de curand, este pus in scena pentru prima data cu o zi inainte de ziua de nastere a compozitorului

1832 – S-a nascut Infanta Luisa Fernanda, Ducesă de Montpensier (d. 1897)

1835 – A avut loc prima tentativă (cunoscută) din istorie de a asasina un preşedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), conform Wikipedia. La acea dată, zugravul Richard Lawrence a încercat să-l împuşte pe preşedintele Andrew Jackson în proximitatea Capitoliului SUA (Washington, D.C.). Din cauza umidităţii din acea zi şi a celor două pistoale alese de Lawrence, armele n-au tras corect şi gloanţele l-au ratat pe preşedinte. Andrew Jackson a fost al şaptelea preşedinte al SUA, aflat în funcţie între 1829 şi 1837. Înaintea sa, preşedinte a fost John Quincy Adams, iar după – Martin Van Buren.

1836 – A murit Betsy Ross, croitoreasă americană

1838 – Dramma tragico „Maria di Rudenz” de Gaetano Donizetti are premiera in Teatro La Fenice din Venetia

1840 – A apărut la Iaşi revista „Dacia literară”, condusă de Mihail Kogălniceanu. În „Introducţia program”, datată „30 ghenarie 1840”, Kogălniceanu condamna imitaţiile sterile şi mania traducerilor, arătând că esenţială este promovarea directivei naţionale şi populare în literatură. Revista, care îşi propunea „realizaţia dorinţii ca românii să aibă o limbă şi o literatură comună pentru toţi”, a marcat un moment important în cristalizarea ideologiei paşoptiste, în dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale

1841 – S-a nascut Félix Faure, politician francez (d. 1899)

1843 – Hector Berlioz se intalneste pentru prima data cu Robert Schumann in Leipzig. Schumann se afla in oras pentru un loc de munca la Conservator

1847 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera quadrilului Industrie-Quadrille op. 35, de Johann Strauss

1847 – In SUA, orasul Yerba Buena, este redenumit San Francisco

1852 – S-a născut marele dramaturg şi prozator Ion Luca Caragiale (m.22.06.1912) , publicist, membru de onoare, post-mortem, al Academiei Române din 1948 (m. 1912, la Berlin/Germania). NOTĂ: Mai multe surse (http://istoria.md/articol/576/Ion_Luca_Caragiale,_biografie) menţionează ca dată a naşterii 1/13 februarie 1852.

La 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale din România s-a născut Ion Luca Caragiale.

Nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist, Caragiale e considerat cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Începutul activităţii jurnalistice a lui Caragiale poate fi datat, cu probabilitate, în luna octombrie 1873, la ziarul „Telegraful” din Bucureşti, unde a susţinut rubrica de anecdote intitulată „Curiozităţi”. Apropierea de ziaristică este confirmată, cu certitudine, odată cu colaborarea la revista „Ghimpele”, unde şi-a semnat unele dintre cronici cu pseudonim. Numele întreg îi apare la publicarea de la 1 octombrie 1874 a poemului „Versuri” în „Revista contemporană”, unde la 4 octombrie 1874, vine cu trei pagini de poezie. A făcut şi gazetărie, la bisăptămânalul „Alegătorul liber”, al cărui girant responsabil a fost în anii 1875-1876. În lunile mai şi iunie 1877, Caragiale a redactat singur şase numere din „foiţa hazlie şi populară”, „Claponul”. Între anii 1876 şi 1877 a fost corector la „Unirea democratică”. În 1878-1881 a colaborat la „Timpul”, alături de Eminescu, Ronetti-Roman şi Slavici.

În 1878 a început să frecventeze şedinţele bucureştene ale „Junimii” şi să citească din scrierile sale. La Iaşi, a citit „O noapte furtunoasă” într-una din şedinţele de la „Junimea”. În 1879 a publicat în Convorbiri literare piesa „O noapte furtunoasă”. La 1 februarie 1880 revista Convorbiri literare a publicat comedia într-un act „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”. În ianuarie 1893, retras din ziaristică de la sfârşitul anului 1889, Caragiale a înfiinţat revista umoristică „Moftul român”.

A fost şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti, bucurându-se de un mare respect în rândurile tuturor artiştilor şi ale militanţilor pentru cauza naţională.

1853 – In Franta, la Paris, are loc casatoria dintre Napoleon al III-lea si Eugénie de Montijo

1855 – S–a născut pictorul Ioan Alpar (m.11.10.1901).

1855 – Generalul-adjunct N.N.Annenkov este eliberat, prin decret imperial rus, din funcţia de guvernator general ad-interim al guberniei Novorosiei şi Basarabiei ţariste.

1857 – A murit traducătorul Grigore Pleşoianu (n.30.01.1808).

1862 – In SUA, este lansat primul vas blindat american USS Monitor

1867 – A murit Împăratul Kōmei, al 121-lea împărat al Japoniei (n. 1831)

1871 – Se naşte GHEORGHE BRĂESCU (m. 1949), prozator, publicist.

1874 – In Germania, la Leipzig, are loc premiera lucrarii Du sprichst, dass ich mich täuschte, op. 32/6, de Johannes Brahms

1882 – S-a născut Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea preşedinte al SUA (1933-1945) avocat si om politic democrat american; preşedinte al SUA între anii 1933 şi 1945; a iniţiat un plan de reforme (New Deal) pentru redresarea economiei americane după marea criză economică din 1929-1933; în timpul celui de-al doilea război mondial s-a afirmat ca partizan al unei strânse alianţe antifasciste; a hotărât fabricarea bombei atomice şi, printr-o diplomaţie activă, a pregătit sfârşitul războiului. Prin decizia luată în decembrie 1941, de intrare în război a americanilor împotriva forţelor Axei, Roosevelt a contribuit decisiv la înfrîngerea Germaniei lui Hitler. Politica externă promovată de el şi îndreptată către cooperare a pus bazele constituirii Organizaţiei Naţiunilor Unite la 26.06.1945 (m.12.04.1954).

1883 – A fost deschisă o clasă de meserii la Văsieni, judeţul Chişinău, gubernia Basarabia.

1885 – S-a născut episcopul unit român Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Române (m.28.05.1970) , artizan al Unirii de la 1 decembrie 1918.

1888 – în România, are loc greva muncitorilor de la Atelierele căilor ferate din Galaţi, împotriva condiţiilor grele de lucru şi a abuzurilor săvîrşite de către conducerea atelierelor. Greva s-a încheiat cu satisfacerea integrală a revendicărilor greviştilor.

1889 – Arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânatoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera.

1892 – A fost sfinţită biserica cu harmul Mucenicul Anastasie din satul Neporotova, judeţul Hotin, gubernia Basarabia.

1892 – S-a născut Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe al României (1938-1940), gazetar remarcabil (m.30.01.1957).

1893 – In Anglia, la Londra, are loc premiera lucarii Intermezzi, iar in aceasi zi in Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera lucrarii Fantasias, de Johannes Brams

1894 – S-a nascut Țarul Boris al III-lea al Bulgariei (d. 1943)

1894 – Charles B. King din Detroit, SUA, a brevetat ciocanul pneumatic.

1897 – A murit Constantin Gogu, matematician şi astronom, membru corespondent al Academiei Române (n.30.05.1854). A cercetat mișcarea Lunii și variația gravitației cu latitudinea. A fost unul dintre fondatorii Societății Române de Științe, al cărei prim președinte a fost, în 1897.

1898 – Se naşte GHEORGHE I. BRĂTIANU (m. 1953, în închisoare, ca deţinut politic), om politic, istoric, lider al PNL, membru al Academiei Române şi al unor instituţii ştiinţifice din alte ţări.

1899 – Se naşte MAX THEILER (m. 1972), microbiolog american, laureat cu Premiul Nobel pentru Medicină (1951).

1901 – In Italia, la Milano, corpul neinsufletit al lui Giuseppe Verdi este inmormantat temporar in cimitirul municipal

1902 – S-a născut scriitorul Ion Călugăru (Benjamin Croitoru), prozator.

1902 – Se naşte HALVA MYRDAL (m. 1986), sociolog, politician suedez, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace (1982).

1909 – Se naşte PAUL CONSTANTINESCU (m. 1963), compozitor, violonist, dirijor.

1909 – In Rusia, la St. Petersburg, are loc premiera lucrarii Cantec funerar, op. 5, pentru orchestra de Igor Stravinski

1910 – S-a născut prozatorul A.C. Vaida („Scîntei în beznă”, „Procesul”, „Anii mîniei”) (m.21.04.1976).

1912 – S-a nascut Werner Hartmann, fizician german

1915 – S-a născut scriitoarea Viorica Tomescu.

1920 – România şi Cehoslovacia stabilesc relaţii diplomatice la nivel de legaţie.

1923 – S-a născut Tia Peltz, pictoriţă şi graficiană; fiica scriitorului Isac Peltz (m. 1999)

1923 – S-a născut prozatorul american Norman Mailer.

1925 – S-a nascut Douglas Engelbart, om de ştiinţă american

1926 – A murit (la Port Said, Egipt) Bucura Dumbravă (pseudonimul lui Fany Seculici), prozatoare. Născută la Bratislava, s-a stabilit în România de la vârsta de cinci ani. Pasionată excursionistă, a fost prima femeie care a ajuns pe vârful Omul. Unul dintre romanele ei, „Pandurul”, a fost pus în scenă de Ion Şahighian, în 1942 (n.28.12.1868). Împreună cu Simion Mehedinţi şi cu M. Haret, organizează turismul în Carpaţi.

1927 – S-a născut omul politic suedez Sven Olof Joachim Palme, şeful executivului suedez (1969-1976 şi 1982-1986) (m.28.02.1986); lider al Partidului Social-Democrat din Suedia din 1969 până la asasinarea sa, în februarie 1986..

1928 – S-a născut Ruth Brown (Weston), cântăreaţă americană.

1928 – A murit medicul danez Johannes Fibiger, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1926 (n. 1867)

1929 – S-a născut Isamu Akasaki, om de știință japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2014, alături de  Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura

1929 – Se naşte RUDOLF LUDWIG MOSSBAUER (m. 2011), fizician german, laureat cu Premiul Nobel pentru Fizică (1961).

1931 – S-a născut actorul Gene Hackman („Principiul dominoului”, „Putere absolută”, „Necruţătorul” – Premiul Oscar în 1992).

1931 – S–a născut scriitorul şi scenaristul George Şovu (ciclul de filme “Liceenii”).

1932 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul Dinu Săraru, eseist, cronicar dramatic, scenarist, jurnalist (carieră jurnalistică timpurie la Radiodifuziunea Română – între anii 1950 şi 1960 a lucrat ca reporter la Redacţia Culturală; bogată activitate de cronicar teatral), laureat cu Premiul Academiei Române. În anul 2002 a primit Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler.

1933 – Au loc mişcări greviste ale muncitorilor petrolişti din Ploieşti, România.

1933 – Adolf Hitler a fost investit în funcţia de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste în Germania. La scurt timp, naziştii au preluat toate funcţiile de conducere, atât în Parlamentul german, cât şi în economie. Astfel s-a deschis calea spre o dictatură totalitară. După moartea preşedintelui Paul von Hindenburg (n. 1847 – m. 1934), Adolf Hitler a devenit atât cancelar cât şi conducător absolut al Germaniei („Führer”)

1934 – S-a născut Melvin Endsley, cântăreţ şi compozitor country american.

1936 – S-a născut Horst Jankowski, pianist german de jazz.

1936 – S-a născut traducătorul şi eseistul Ştefan Stoenescu şi profesor; în 1987 părăseşte România şi se stabileşte în SUA, unde îşi continuă activitatea în mediile universitare; doctor în literatură comparată la Cornell University, Ithaca, New York. Stoenescu e unul dintre cei mai prolifici traducători români ai deceniilor şapte şi opt.

1937 – S-a născut actriţa Vanessa Redgrave, artistă britanică de teatru şi film, laureată cu Premiul Oscar, cu alte premii.

1937 – S-a născut șahistul rus Boris Spasski, campion mondial.

1940 – Se naşte NAE LĂZĂRESCU (m. 2013), actor, cunoscut în special pentru scenetele de comedie pe care le-a realizat de-a lungul timpului alături de partenerul său de scenă Vasile Muraru (m. 2013). NOTĂ: Unele surse (http://www.mediafax.ro/cultura-media/nae-lazarescu-a-murit-actorul-avea-72-de-ani-11793432 şi http://www.realitatea.net/nae-lazarescu-a-murit_1343440.html)  dau naşterea la 8 septembrie 1941.

1941 – A murit preotul şi folcloristul Teodor Bălăşel; este considerat cel mai de seamă folclorist din Oltenia; în timpul vieţii a publicat doar o parte neînsemnată din materialul cules, restul apărând postum (n. 1869)

1941 – S-a nascut Dick Cheney, Vice-președinte al Statelor Unite

1943 – S-a născut Marty Balin (Martin Buchwald), vocalist şi compozitor american (Jefferson Airplane, KBC).

1943 – Forţele aeriene britanice au lansat un masiv raid de bombardament asupra Berlinului la 10 ani de la investirea lui Adolf Hitler în funcţia de cancelar al Germaniei.

1945 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, vasul german Wilhelm Gustloff, care transporta refugiati este torpilat de un submarin sovietic. Se inregistreaza 9500 de victime

1947 – S-a născut Steve Marriott, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Small Faces, Humble Pie).

1948 – Se naşte DOINA SPĂTARU, solistă vocală de muzică uşoară.

1948 – Încetează din viaţă ORVILLE WRIGHT 8n. 1871), constructor de avioane, pilot.

1948 – A murit Mohandas Karamchand Gandhi (supranumit Mahatma –„suflet mare”), om politic indian, militant pentru independenţă obţinută pe cale paşnică, conducător al mişcării de eliberare a Indiei. Zi comemorativă (n.02.10.1869). Se marchează drept „Ziua martirilor”.

1948 – In Elvetia, la St. Mortiz, se deschide cea de a V-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna

1949 – S-a nascut Peter Agre, fizician şi biolog american

1951 – A murit constructorul austriac de automobile Ferdinand Porsche (n. 3 noiembrie 1875).

1951 – S-a născut cîntăreţul britanic Phil Collins (nume real: Philip David Charles Collins), interpret, compozitor britanic, tobosar, actor, laureat cu  premii Grammy, cu Premiul Academiei Americane de Film, cu Premiul Emmy şi Premiul Globul de Aur. A cîştigat de şase ori premiul „Grammy”.

1951 – S-a născut Marv Ross, chitarist, vocalist şi compozitor american (Seafood Mama, Quarterflash).

1952 – S-a născut violonista Silvia Marcovici.

1956 – Langa costele Groenlandei, in urma unei coliziuni cu un iceberg, se scufunda vasul danez MS Hans Hedtoft, facand 95 de victime

1956 – In SUA, casa lui Martin Luther King Jr., luptator pentru drepturile americanilor de culoare, este incendiat

1956 – Elvis Presley inregistreaza propria versiune a „Blue Suede Shoes”

1957 – A murit Grigore Gafencu, om politic, ministru de Externe al României (1938-1940), gazetar remarcabil (n.30.01.1892).

1959 – S-a născut Jody Watley, cântăreaţă şi compozitoare americană (Shalamar).

1961 – S-a nascut Laura Grunberg, scriitoare română

1962 – S-a născut Regele Iordaniei, Abdulah al II-lea (Abdullah Ibn al-Hussein al-Hashimi); (proclamat la 7.II.1999).

1963 – A murit compozitorul francez Francis Poulenc (n. 1899)

1964 – Americanii lansau o sondă spaţială care ar fi trebuit să obţină primele imagini ale suprafeţei Lunii. „Ranger 6” a fost o sondă lansată de agenţia spaţială americană NASA pentru a obţine primele imagini de aproape ale suprafeţei Lunii, scrie Wikipedia. Sonda, care a făcut parte din programul „Ranger”, a fost lansată în spaţiu în data de 30 ianuarie 1964, de la Staţia Forţelor Aeriene din Cape Canaveral (Florida, SUA). Din cauza unei defecţiuni a sistemului de camere al sondei, aceasta n-a reuşit să transmită nicio imagine înapoi pe Pământ. Programul „Ranger” s-a desfăşurat între anii 1961 şi 1965 şi a inclus nouă sonde. Dintre toate, doar „Ranger 7”, „Ranger 8” şi „Ranger 9” au reuşit să îndeplinească scopul programului: obţinerea primelor imagini ale suprafeţei Lunii, pentru pregătirea misiunilor „Apollo”.

1968 – S-a născut Felipe al VI-lea de Bourbon şi Grecia (nume complet: Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos), actualul rege al Spaniei; i-a succedat la tron la 19 iunie 2014, tatălui său, regele Juan Carlos I, care a abdicat în favoarea sa, devenind astfel unul dintre cei mai tineri monarhi ai Europei

1969 – Încetează din viaţă IAN FLEMING (n. 1908), scriitor englez, creatorul celebrului personaj James Bond, agentul 007.

1969 – Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperișul Records Apple din Londra. Concertul este întrerupt de poliție. În data de 30 ianuarie 1969 a avut loc ultima reprezentaţie publică a formaţiei engleze de rock „The Beatles”, aşa cum scrie Wikipedia. Concertul improvizat a avut loc pe acoperişul sediului Apple Corps din Londra (Anglia), a ţinut 42 de minute şi a inclus cinci cântece, înainte ca Serviciul Metropolitan de Poliţie să le ceară artiştilor să reducă volumul muzicii. Filmări de la acest concert au fost folosite în 1970 în cadrul filmului documentar „Let it be”. Pelicula a documentat munca trupei engleze la ultimul ei album din istorie, „Let it be”. Trupa „The Beatles” s-a format în Liverpool (Anglia), în anul 1960, iar membrii săi au fost John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. „The Beatles” este considerată una dintre cele mai importante trupe rock din istorie.

1970 – Romania, ratifica Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare

1971 – S-a născut Gianina Corondan , cantareata de muzica pop-rock, prezentatoare la TVR. A devenit cunoscută prin realizarea rubricii “Meteo”, la PRO TV.

1972 – Duminica Sângeroasă: trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry, Irlanda de Nord.

1974 – S-a nascut Christian Bale, actor britanic

1974 – In URSS, au loc la Semipalitinsk teste nucleare

1975 – A murit compozitorul german Boris Blacher (n.19.01.1903).

1978 – A murit pianistul Mândru Katz; în 1959 a emigrat în Israel (n. 1925)

1981 – S-a nascut Peter Crouch, fotbalist englez

1982 – Încetează din viaţă RADU PETRESCU (n. 1927), prozator, traducător.

1985 – S-a nascut Ximena Duque, actriță columbiancă

1989 – A murit Alfonso, Duce de Anjou și Cádiz, pretendent spaniol la tronul Franței (n. 1936)

1991 – Încetează din viaţă JOHN BARDEEN (n. 1908) , fizician şi inginer american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică de două ori: în 1956 pentru tranzistor, împreună cu William Shockley şi Walter Brattain, şi în 1972 pentru o teorie fundamentală a superconductivităţii convenţionale împreună cu Leon Neil Cooper şi John Robert Schrieffer, numită teoria BCS.

1991 – „Grupul celor 24” a hotărât, la Bruxelles, să includă România între ţările est-europene beneficiare de asistenţă în cadrul Programului PHARE. Programul PHARE, iniţiat în 1989, îşi propune ajutorarea prin credite şi asistenţă tehnico-economică a fostelor ţări socialiste

1992 – Încetează din viaţă ION VLAD (n. 1920), sculptor, membru de onoare al Academiei Române.

1992 – La Praga are loc reuniunea Consiliului de Ministri ai CSCE (Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa – din 1994 se numeste Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE). Se adopta „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a institutiilor si structurilor CSCE” si „Declaratia Consiliului CSCE cu privire la neproliferare si transferul de arme” .

1993 – A murit Alexandra a Iugoslaviei, soția regelui Petru al II-lea al Iugoslaviei (n. 1921)

1994 – A murit scriitorul francez Pierre Boulle; în 1963 a scris romanul ştiinţifico-fantastic „Planeta maimuţelor”, care i-a adus celebritate, mai ales după ecranizare (n. 1912)

1995 – Intalnirea dintre presedintele R. Moldova, Mircea Snegur, si Bill Clinton, presedinte al SUA, prima de acest fel, este consacrata in principal ajutorului american destinat dezvoltarii economiei de piata si reformelor politice din R. Moldova.

1996 – Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 1996 an internaţional pentru eradicarea sărăciei

1996 – In Japonia, astronomul amator Yuji Hyakutake, descopera cometa aperiodica Hyakutake

1999 – In Japonia, la Osaka, atleta romanca Lidia Simon, castiga Maratonul de la Osaka

2000 – Digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii “Aurul” s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri, iar prin această ruptură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri. Acestea au ajuns întâi în râul Lăpuş, s-au vărsat în Someş şi apoi în Tisa, traversând teritorii din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi apoi din nou pe teritoriul României.

2002 – Deschiderea oficială a Anului Internaţional „Ion Luca Caragiale”, sărbătorit în cadrul UNESCO, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea sa.

2002 – Încetează din viaţă INGE MORATH (n. 1923), celebru fotograf american

2003 – Preşedintele american, George W. Bush, vorbeşte despre un posibil exil din Irak al lui Saddam Hussein.

2004 – Regizorul Roman Polanski a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în cadrul unei ceremonii ce a marcat Ziua UNATC şi totodată împlinirea a 170 de ani de învăţămînt teatral în România

2007 – Încetează din viaţă SIDNEY SHELDON (n. 1917), scriitor, scenarist, regizor american, laureat cu Premiul Oscar pentru scenariu de film 

2007 – A încetat din viaţă scriitorul Gheorghe Crăciun, romancier, teoretician literar şi profesor universitar (n. 1950).

2007 – In SUA, compania Microsoft lanseaza Windows Vista si Microsoft Office 2007

2008 – Încetează din viaţă VINTILĂ CORBUL (numele complet Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu), prozator, publicist, traducător, romancier, scenarist şi autor dramatic, stabilit la Paris, la începutul anilor ’80 ai secolului XX, cunoscut pentru romanul „Babel Palace”, povestirea „Moarte şi portocale la Palermo” şi „Căderea Constantinopolelui” (n. 26 mai 1916). Din anul 1979, stabilit în Franţa

2011 – A murit John Barry (născut John Barry Prendergast), compozitor britanic de muzică de film şi dirijor; autorul coloanelor sonore a 11 dintre filmele seriei „James Bond”; câştigător a cinci premii Oscar (n. 1933)

2014: 30/31 – A murit realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu, supranumită „ambasadoarea folclorului românesc”; cunoscută în special ca realizatoare, timp de aproape trei decenii, a emisiunii tv. „Tezaur folcloric” (n. 1947)

2015 – A murit Aureliu Leca, inginer expert în energie şi profesor; autor şi coautor a 33 de cărţi, monografii şi manuale universitare în domeniul energetic; fost preşedinte şi director general RENEL, senator (2000-2004) (n. 1940)

2015 – A murit chimistul, nuvelistul şi dramaturgul austriac Carl Djerassi, unul dintre creatorii pilulei contraceptive (lansată în 1960); a contribuit, de asemenea, la obţinerea prin sinteză a cortizonului (n. 1923) – 1 an

2015 – A murit filosoful şi profesorul bulgar Jelio Jelev, primul preşedinte necomunist al Bulgariei (1990-1996); a fost opozantul cel mai emblematic al regimului dictatorului Todor Jivkov (n. 1935) – 1 an

2015 – A murit actriţa britanică de teatru, film şi televiziune Geraldine McEwan; rolul vieţii ei a fost în televiziune „Miss Marple” (n. 1932)

2015 – Ss. Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

2016 – Ss. Martina, fecioara m.; Olga, fecioara, sarbatori romano catolice

2016 – Sf. Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. mucenic Hipolit, sarbatori greco catolice

Sarbatori:

  • Ortodoxe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, episcopul Romei
  • Greco-catolice Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Sf. m. Papă Hipolit
  • Cei trei sfinţi mari ierarhi şi dascăli: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur (Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2016)
  • Romano-catolice Martina, m.
  • În India este marcată „Ziua Martirilor” – în amintirea lui Mahatma Gandhi (n.2.X.1869 – m.30.I.1948), conducător al mişcării de eliberare a ţării
  • „Ziua Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti”, sărbătorită anual, la 30 ianuarie, data naşterii lui Ion Luca Caragiale (1852-1912); Ziua este marcată din anul 2002, la inţiativa Senatului UNATC
  • „Duminica Sângeroasă” (Bloody Sunday) în Irlanda de Nord; la 30.I.1972, trupele britanice au ucis 13 persoane la o adunare a naţionaliştilor catolici la Londonderry, în nord-vestul Ulsterului
  • Ziua mondială de luptă împotriva leprei
  • SUA: National Popcorn Day
  • Ziua internațională pentru nonviolență în școală

Va doresc o dupa amiaza minunata alaturi de cei dragi.

Anunțuri