Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 31 ianuarie de-a lungul timpului.

 

31 ianuarie

 

106 – Se termină construcția podului peste Dunăre (Podul lui Traian), lung de 1135 de metri, la Drobeta, de către Apolodor din Damasc, construit la ordinul împăratului Traian.

1418 – Se stinge din viață Mircea cel Bătrîn, de două ori domn al Munteniei, fiind înmormîntat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie același an. „Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Leunclavius, Mircea a domnit peste Valahia timp de 32 de ani. În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria sa.

Mircea cel Bătrîn (n.1355 – 31 ianuarie 1418), este fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386. În actele oficiale apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stăpînitorul, Io Mircea mare voievod și domn…”. În istoriografia română apare și sub numele Mircea cel Mare. Găsind țara în plin proces de dezvoltare, Mircea Voievod continuă consolidarea economiei, armatei, administrației și bisericii. Stăpînind un vast teritoriu centralizeaza puterea, emite monedă și stimulează comerțul, dezvoltă minăritul și consolidează agricultura. Sfatul boierilor e alcătuit în special din dregători, se majorează numărul judecătorilor și colectorilor de taxe, doteaza armata și înființează cetăți. Mircea ctitorește o serie de mănăstiri și biserici pe întreg cuprinsul țării, care vor deveni în timp centre de cultură prin activitatea copiștilor și caligrafilor, precum și prin crearea școlii de pictură religioasă și activitatea zugravilor acestora. În 1401, mitropolitul Munteniei (Valahiei) primește titlul de „exarh al plaiurilor”, avînd astfel jurisdicție și asupra credincioșilor din Ardeal. Rezultatele obținute de Mircea cel Mare îi vor permite să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și ale Poloniei, care urmăreau în special acapararea gurilor Dunării, și să stăvilească forțele otomane aflate în plină expansiune în Balcani.

În timp ce organiza principatul, Mircea a stabilit și alianțe solide. În baza interesului reciproc în lupta împotriva extinderii Imperiului Otoman, Mirca se aliază cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Trebuie menționat faptul că Mircea a fost vasalul regelui ungar, care i-a recunoscut ca feude ducatele Făgăraș, și Amlaș și Banatul de Severin; în plus i-a mai acordat castelul Bran și domeniul Bologa cu 18 sate. Cu toate că jurămîntul de credință nu s-a păstrat pînă în zilele noastre, aluzii la existența acestuia se regăsesc în tratatul militar între cele două țări, încheiat la Brașov în 1395. Mircea cel Bătrîn a stabilit o alianță cu voievodul Petru Mușat al Moldovei încă din 1389. Prin intermediul lui Petru I al Moldovei, Mircea a reușit în 1389 să încheie cu regele Vladislav al II-lea al Poloniei o alianță îndreptată împotriva lui Sigismund de Luxemburg, în cazul în care acesta din urmă ar fi pornit un război cu una din cele două țări. Tratatul a fost înnoit în 1404, cu termeni mai puțini preciși. După întrevederea din 1406 de la Severin, în care regele Sigismund i-ar fi cerut lui Mircea cetatea Licostomo (Chilia), relațiile dintre Ungaria și Muntenia se înrăutățesc. Pentru a contracara o eventuală campanie militară a regelui ungar, domnul muntean reînoiește în 1410 tratatul cu Polonia. În 1400, Mircea îl îndepărtează de la tronul Moldovei pe Iuga Ologul și îl impune ca domn pe Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Mușat. Pînă la moartea voievodului muntean, relațiile dintre cele două principate românești vor rămîne cordiale. Mircea a mai întreținut relații de bună vecinătate și cu regii (țarii) din sudul Dunării. În perspectiva căderii Dobrogei sub stăpînirea otomană, ceea ce i-ar fi adus inamicul în zona porturilor dunărene, Mircea preia inițiativa și o alipește Munteniei în 1388.

Mircea a intrat în conflict cu Imperiul Otoman datorită intervențiilor sale în sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării. În urma bătăliilor de la Rovine și Argeș, pierde tronul și se retrage în Transilvania. În Muntenia, turcii îl așează în scaunul domnesc pe un anume Vlad, care va fi îndepărtat de către Mircea abia în 1397, cu ajutor militar din partea lui Sigismund de Luxemburg. În 1396 Mircea, în calitate de principe creștin vasal regelui maghiar, participă la cruciada anti-otomană. După cîteva succese minore, cruciada s-a încheiat lamentabil cu dezastrul de la Nicopole din 25 septembrie. Anul următor, 1397, pe rîul Ialomița, precum și în 1400, Mircea cel Bătrîn zdrobește categoric două incursiuni otomane ce se întorceau peste Dunăre din expediții de jaf în Transilvania.

Înfrîngerea sultanului Baiazid I de către Timur Lenk (Tamerlane sau Timur cel Șchiop) la Ankara în vara lui 1402 a deschis perioadă de anarhie în Imperiul Otoman, ca urmare Mircea a organizat împreună cu regele maghiar o campanie împotriva turcilor. În 1404 Mircea a reușit să se impună din nou drept conducător peste Dobrogea. Mai mult, el a luat parte la lupta pentru tronul imperiului otoman și l-a ajutat pe Musa Celebi să devină sultan (pentru o perioadă scurtă), după moartea căruia a sprijinit și alți pretendenți (Mustafa Celebi, frate al lui Musa, apoi pe șeicul Bedr-ed-Din). Cu toate acestea, sultanul Mahomed I reușește să-și înfrîngă oponenții și plănuiește o expediție de pedepsire a voievodului valah. Pentru a evita campania sultanului, Mircea semnează spre sfîrșitul domniei (1415 sau 1417) un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunoștea libertatea Valahiei în schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur. Totodată, domnul român a fost obligat să trimită la Constantinopol un fiu drept garanție.

Domnitorul muntean, din 1408 îl va asocia la domnie pe fiul cel mare, viitorul domn al munteniei, Mihail I, acesta avîndu-și curțile la Tîrgoviște.

Remarcabil comandant militar şi om politic, Mircea cel Mare, s-a aflat în bune relaţii cu Ungaria, Polonia şi Moldova, a repurtat victorii asupra turcilor şi a intervenit, după 1402, în luptele pentru succesiune în Imperiul otoman. Mircea cel Mare al Munteniei rămîne în istoria universală o figură proeminentă a luptei antiotomane a creștinilor din Balcani.

1606 – A murit Guy Fawkes, conspirator englez

1747 – In Marea Britanie, la Londra se deschide prima clinica specialiata in tratarea bolilor venerice

1756 – S-a nascut Marie-Thérèse de Savoia, soția regelui Carol al X-lea al Franței (d. 1805)

1765 – Pantomima „Semiramis” de Christoph Willibald Gluck are premiera in Burgtheater din Viena

1771 – In primul turneu in Italia, Leopold si Wolfgang Amadeus Mozart ajung in Milano din Torino

1797 – S-a născut compozitorul austriac Franz Schubert, unul dintre cei mai mari compozitori ai istoriei muzicii. Creaţia sa însumează peste 950 de opusuri, muzică de scenă, religioasă, coral, simfonică (9 simfonii), muzică de cameră, pentru pian, vocală (605 lieduri, 10 uverturi) şi pentru pian (22 de sonate) (m. 19 noiembrie 1828) („Simfonia neterminată”, lieduri).

1813 – La Chişinău, Basarabia ţaristă, în clădirea bisericească din preajma catedralei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (numită mai tîrziu „catedrala veche„), a fost deschis Seminarul Teologic.

1828 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, in Musikvereinsaal, are loc premierea cantecului Ellens Gesang III D.839 de Fa

1834 – Se deschide, la Bucureşti, Şcoala de muzică vocală, de declamaţie şi literatură a „Societăţii Filarmonice”.

1835 – In Franta, Regele Louis-Philippe al Frantei semneaza numirea lui Vincenzo Bellini cavaler al Legiunii de Onoare

1843 – S-a născut scriitorul Ion Bumbac (m.1902).

1844 – Emanciparea ţiganilor aparţinînd aşezămintelor bisericeşti şi mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14.01.1844, au fost eliberaţi şi ţiganii robi ai statului.

1853 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, in Sophiensaal, are loc premiera Motor-Quadrille, op. 129, de Johann Strauss

1854 – S-a nascut David Emmanuel, matematician român, considerat întemeietor al şcolii matematice moderne din ţara noastră; membru de onoare al Academiei Române din 1936 (d. 1941).

1854 – In Imperiul Austro Ungar, la Vinea, in Sophiensaal, are loc premiera valsului Novellen, op. 146, de Johann Strauss

1855 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, in Sperl Ballroom, are loc premiera lucrarii Handels-Elite-Quadrille, op. 166, de Johann Strauss

1856 – A murit Al 11-lea Dalai Lama

1858 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera valsului Spiralen op. 209, de Johann Strauss

1859 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera valsului Irrlichter, op. 218, de Johann Strauss

1860 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera valsului Sentenzen op. 233, de Johann Strauss

1864 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera valsului Studentenlust, op. 285, de Johann Strauss

1865 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera lucrarii Process-Polka, op. 294, de Johann Strauss

1865 – In SUA, Camare Reprezentantilor adopta cel de al 13-lea amendament la Constitutia SUA, prin care este abolita sclavia

1868 – S-a nascut Theodore William Richards, chimist american; lucrări în domeniul metodelor de determinare precisă a greutăţii atomice a elementelor chimice; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1914 (m. 1928)

1870 – A murit Cilibi Moise, scriitor român de origine evreiască (n. 1812)

1875 – In Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera lucrarii Frühlingstrost, op . 63/1, de Johannes Brahms

1876 – In SUA, Guvernul SUA, obliga toti indienii sa se mute in rezervatii

1881 – S-a născut balerina rusoaică Anna Pavlova (m.23.01.1931).

1891 – În Portugalia a avut loc prima revoluție republicană.

1893 – A murit publicistul german Felix Albert Bamberg, membru corespondent al Academiei Române (n.17.05.1820).

1893 – In SUA, este inregistrata marca Coca-Cola

1901 – La Moscova are loc premiera absolută a capodoperei cehoviene “Trei surori”, în regia lui K. Stanislavski.

1902 – S-a născut Alva Myrdal, sociolog şi politician suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1982; prima suedeză ambasador (India, 1954); a condus delegaţia Suediei la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva (1961-1973); militantă pentru pace, dezarmare şi pentru soluţionarea problemelor Lumii a Treia (m.01.02.1986).

1914 – S-a născut Cyril Stapleton, şef de orchestră britanic.

1915 – S-a născut Allan Lomax, muzician folk american, fiul lui John Lomax.

1915 – In timpul Primului Razboi Mondial, are loc Batalia de la Bolimov, dintre Armata Germana si cea Rusa. In cadrul bataliei, a fost folosit pentru prima oara, la scara larga, gazul lacrimogen

1918 – A murit fizicianul ucrainean Ivan Pulyui, inventor și patriot. A contribuit la utilizarea razelor X în obținerea radiografiilor medicale și i-a furnizat fizicianului german Wilhelm Conrad Röntgen una din lămpile cu care acesta a obținut „razele X”.

1920 – Inaugurarea Universităţii din Cluj, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezenţa Regelui Ferdinand I.

1921 – S-a născut Mario Lanza, tenor american de origine italiană (m. 1959)

1921 – S-a nascut John Agar, actor american (d. 2002)

1923 – S-a născut pictoriţa şi graficiana Tia (Ernestina) Peltz (m.05.03.1999).

1923 – S-a nascut Norman Mailer, prozator american (d. 2007)

1924 – S-a născut regizorul georgian de film Tenghiz Abuladze (m. 1994)

1924 – S-a născut Alfred Taubman, dezvoltator imobiliar şi filantrop american; a promovat ideea centrelor comerciale de tip mall în SUA, care s-a răspândit apoi în lumea întreagă (m. 2015)

1925 – S-a născut Isidore Isou (Jean-Isidore Goldstein), poet, prozator, dramaturg, eseist român, stabilit în Franţa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură („L’Agrégation d’un Nom et d’un Messie”, „Introduction ŕ une nouvelle poésie et une nouvelle musique”).

1925 – S-a născut Guido Jendritzko, sculptor, pictor, grafician şi fotograf german; reprezentant de seamă al culturii abstracte după cel de-al doilea război mondial (m. 2009)

1926 – S-a născut poetul şi prozatorul Dominic Stanca („Balade”, „Hurmuzul jupîniţei”), dramaturg, traducător şi actor; soţul regizoarei Sorana Coroamă (m. 1976).

1926 – S-a nascut Maria Emanuel, Margraf de Meissen, Șeful Casei de Saxonia (d. 2012)

1928 – S-a născut Chuck Willis, cântăreţ şi compozitor R&B american.

1929 – S-a născut scriitorul Constantin Mateescu.

1929 – S-a nascut Rudolf Mössbauer, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirea fenomenului denumit, în onoarea sa, efectul Mossbauer (sau rezonanţa nucleară gama) (m. 2011)

1929 – Uniunea Sovietică îl exilează pe Leon Troțki la Alma Ata, dupa ce este exclus din partidul Comunist.

1930 – S-a născut scriitoarea Marta Cosmin.

1930 – In SUA, compania 3M, incepe comercializarea bandei adezive Scotch

1931 – S-a născut scriitorul Andrei Băleanu.

1933 – A murit prozatorul şi dramaturgul englez John Galsworthy (John Sinjohn), laureat al Premiului Nobel pe anul 1932 (“Forsyte Saga”, “O comedie modernă”, “Tabachera de argint”) (n.14.08.1867). Opera sa monumentala, pentru care este cunoscut si in Romania, este “Forsyte Saga”, scrisa intre 1906 si 1921.

1935 – S-a născut romancierul japonez Kenzaburo Oe; Premiul Nobel pentru literatură pe 1994.

1937 – S-a născut Marin Moraru, strălucit actor de comedie în teatru, precum şi la televiziune. Pe ecran a realizat savuroase roluri de compoziţie care pun în valoare masca sa expresivă („Operaţiunea Monstrul”, „Chiriţa în Iaşi”).Din 1980 este actor la Teatrul National „I. L. Caragiale”, unde a jucat in numeroase roluri de mare succes. In film si-a facut debutul cu “Haiducii”, in 1966, si a continuat, printre altele, cu “Felix si Otilia” (1972), “Actorul si salbaticii” (1975), “Operatiunea Monstrul” (1976), “Ringul” (1984) sau “Chirita in Iasi” (1987).

1937 – S-a născut scriitorul Mircea Micu, poet, publicist, prozator și dramaturg român (d. 2010) („Semnul şarpelui”, „Cetiţi-le ziua”, „Parodii de la A la Z”).

1937 – S-a nascut Philip Glass, compozitor american

1938 – S-a născut Lucia Mureşan actriță româncă de teatru și film (d. 2010) („Secretul lui Bachus”, „Miss Litoral”).

1938 – S-a născut Regina Beatrix a Olandei. A fost numită oficial suverană a Olandei la 30.04.1980, de către Regina Iuliana. Pe 30 aprilie 2013, a abdicat în favoarea fiului său cel mare, prinţul moştenitor Willem-Alexander

1938 – S-a nascut Ajip Rosidi, scriitor indonezian

1940 – S-a nascut Titus Suciu, prozator roman, autorul primei carti despre revolutia din Romania, „Reportaj cu sufletul la gura”

1942 – Al Doilea Razboi Mondial – Trupele japoneze au ocupat Peninsula Malacca.

1943 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Maresalul Friedrich Paulus, comandatul Armatei a VI-a germana, se preda armatei sovietice

1944 – Debarcarea forţelor aliate în Arhipelagul Marshall în cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

1944 – In cel de al Doilea Razboi Mondial, incepe Batalia de la Cisterna, Italia, dintre Armata SUA si Armata Germana

1944 – A murit scriitorul francez Jean Giraudoux (n.29.10.1882).

1945 – S-a născut antrenoarea emerită de atletism Viorica Enescu (m. 2015)

1946 – In Iugoslavia, este adoptata o noua constituitie care prevede o organizare federla similara URSS, cu 7 republici componente

1950 – Președintele american Harry S. Truman anunță programul pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen.

1951 – S-a născut Harry Wayne Casey, vocalist, clăpar şi compozitor american (K.C. & The Sunshine Band).

1951 – S-a nascut Cornel Popa, politician român

1953 – S-a născut muzicianul Ovidiu Lipan Ţăndărică, bateristul trupei Phoenix, compozitor. Numele sau se leaga de cea mai mare formatie de muzica rock romaneasca “Phoenix”, fiind tobosarul trupei. In 1977 a parasit tara alaturi de colegii sai, dar a revenit in tara dupa 1990 si si-a continuat cariera muzicala. In 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural.

1954 – S-a născut Adrian Vandenberg, chitarist, clăpar, vocalist şi compozitor olandez (Vandenberg).

1954 – A murit Edwin Howard Armstrong, inginer si inventator american

1955 – S-a născut jucătoarea de tenis Virginia Ruzici; stabilită în Franţa. Este singura jucatoare din tara noastra care a reusit sa castige un turneu de Mare Slem, Roland Garros, in 1978.

1956 – S-a născut Johnny Rotten (John Lydon), vocalist şi compozitor britanic (Sex Pistols, Public Image Ltd.).

1958 – A murit Alexandru Popescu-Negură, poet român (n. 1893)

1958 – Prima lansare, reusita, in Cosmos a unui satelit construit de SUA – „Explorer 1″.

Primul satelit american ajuns in orbita Pamantului a fost Explorer 1, care a fost lansat de Statele Unite (SUA) in data de 31 ianuarie 1958, conform Wikipedia. Aceasta misiune a fost un raspuns la lansarea in orbita, de catre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), a primilor doi sateliti din istoria omenirii – Sputnik 1 (octombrie 1957) si Sputnik 2 (noiembrie 1957). Practic, cu aceste misiuni a inceput, in timpul Razboiului Rece, Cursa Spatiala dintre URSS si SUA pentru suprematia in explorarea spatiului cosmic. Explorer 1 a oprit transmiterea de date, dupa ce i-au murit bateriile, pe 23 mai 1958, dar a mai ramas pe orbita pentru inca 12 ani. Satelitul a reintrat in atmosfera Pamantului pe 31 martie 1970.

1959 – S-a nascut Anthony LaPaglia, actor australian

1961 – S-a născut Lloyd Cole, vocalist şi compozitor britanic (Commotions).

1964 – Guvernele român şi suedez hotărăsc să ridice legaţiile lor de la Stockholm şi Bucureşti la rangul de ambasade.

1966 – A murit Arthur Percival, general englez

1967 – Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi RF Germania la nivel de ambasada.

La 31 ianuarie 1967, Romania a stabilit relatii diplomatice, la rang de ambasada, cu Republica Federala Germania (RFG), informeaza Ministerul Afacerilor Externe. Prima Agentie Diplomatica a Romaniei la Berlin a fost infiintata in 1872, iar sef al acesteia a fost Theodor Rosetti. In 20 februarie 1880, in urma recunoasterii formale a independentei de stat a Romaniei, la Congresul de la Berlin, au fost stabilite relatiile diplomatice dintre Romania si Germania. Apoi, abia in 1967 a urmat stabilirea, la rang de ambasada, a relatiilor diplomatice cu RFG. Dupa Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), Romania a fost primul stat din blocul comunist care a stabilit cu RFG relatii diplomatice la rang de ambasada.

1968 – România a ratificat Tratatul privind „Principiile care guvernează activitatea statelor în exploatarea şi folosirea spaţiului cosmic, a Lunii şi a altor corpuri cereşti”, semnat la 27 ianuarie 1967 la Washington, Moscova şi Londra

1968 – Proclamarea independenţei statului Nauru.. Sărbatoare naţională.

1968 – Primul hominid lansat in spatiu.

Primul hominid ajuns in spatiu a fost cimpanzeul Ham, acesta fiind lansat in data de 31 ianuarie 1961, in cadrul programului spatial american. In timpul zborului, Ham a fost monitorizat impingand o maneta si astfel s-a demonstrat ca se pot efectua activitati si in spatiu. Capsula in care s-a aflat cimpanzeul a revenit pe Pamant cazand in Oceanul Atlantic si acesta a fost recuperat in aceeasi zi de o barca de salvare. Zborul sau in spatiu a durat 16 minute si 39 de secunde.

1970 – S-a nascut Minnie Driver, actita britanica

1971 – In Germania Federala si in DDR sunt restabilite legaturile de telefon intre Berlinul de Vest si Berlinul de Est, dupa 19 ani in care au fost intrerupte

1972 – A încetat din viaţă regele Mahendra al Nepalului (n. 11 iunie 1920)

1973 – A decedat Ragnar Frisch, economist norvegian, laureat al Premiului Nobel

1974 – S–a născut Doctor Jazz (Realini Lupşa), membru al grupului tehno „Gaz pe foc”.

1976 – S-a născut pianista Ana Mirabela Dina, stabilită în Germania; cadru universitar al Hochschule für Musik din Köln

1980 – A murit Valeriu Bucuroiu, poet român (n. 1934)

1981 – S-a nascut Justin Timberlake, actor si cantaret american de muzică pop, compozitor, producător, dansator

1982 – S-a nascut Elena Paparizou, cantareata din Grecia (născută în Suedia), câştigătoare a concursului Eurovision în anul 2005, cu melodia „My Number One”

1985 -A murit Mihai Zavergiu, medic (a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică în domeniul medicinei social-preventive) şi prozator (a debutat în anul 1923, sub pseudonimul Marcel Olin) (n. 1894)

1985 – S-a nascut Kalomira, cantareata din Grecia, câștigătoare a Eurovision 2005

1987 – A murit Allegret Yve, regizor francez (n.13.10.1907).

1987 – A murit prozatorul Nicolae Velea („Poarta”, „Întîlnire tîrzie”, „Călător printre înţelepciuni”) (n.13.04.1936).

1990 – A murit regizorul de film si scenaristul Alexandru Tatos (“Duios Anastasia trecea“, “Secretul armei… secrete“) (n.09.03.1937).

1990 – A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonalds. Privit ca un semn de glasnost si perestroika restaurantul a provocat isterie in capitala sovietica. Mii de oameni s-au asezat la coada pentru a cumpara un “Big Mac”, iar coada s-a intins pe kilometri in timp ce afara era un ger patrunzator.

1993 – A murit omul politic liberal şi scriitorul I.V.Săndulescu.

2001 – A murit Rafael Lapesa, profesor și academician spaniol, autor al Dicționarului etimologic al limbii spaniole. (n. 1908)

2001 – Pronunțarea verdictului în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, în urma căruia cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.

2003 – A murit Nicolae Fulga, scriitor român (n. 1935)

2003 – Experţii ONU au început primele inspecţii aeriene la Bagdad

2004 – A murit Ion Barnea, istoric de artă bisericească şi arheolog; studii de arheologie paleocreştină în România şi bizantinologie; membru de onoare al Academiei Române din 1999 (n.13.08.1913).

2007 – Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat Centrului de Suport Tehnic al Microsoft România şi a lansat în România sistemul de operare Windows Vista

2008 – In Romania, Curtea Constitutionala, declara mai multe articolele din legea care reglementeaza functionarea consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca si neconstitutionale

2008 – Regizorul Cristian Munteanu a încetat din viaţă; regizor artistic la Radiodifuziunea Română din 1962; după decembrie 1989, a devenit primul redactor-şef al Redacţiei Teatru, care fusese până atunci secţie a Redacţiei Emisiunilor Culturale. Peste o mie de piese de teatru radiofonic aflate în fonoteca Radioului poartă semnătura lui (n. 1936). Cristian Munteanu a fost primul redactor-şef al redacţiei Teatru a Radiodifuziunii Române, după revoluţia din decembrie 1989.

2008 – A murit teatrologul Virgil Brădăţeanu (n. 1927)

2009 – Republicanii au ales pentru prima dată, la conducerea partidului, un afroamerican, Michael Steele, la zece zile după învestitura primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama

2009 – A murit Virgil Constantinescu, inginer român; bogată activitate didactică şi peste 40 de ani de activitate de cercetare în diferite domenii ale mecanicii; membru titular al Academiei Române din 1991 şi preşedintele al acestui for între anii 1994-1998 (n. 1931)

2009 – A murit soprana Mariana Stoica (n. 1933)

2009 – Fostul pugilist suedez Ingemar Johansson, vicecampion olimpic în 1952 şi campion mondial la categoria grea în 1959, a decedat la vârsta de 76 de ani

2010 – A murit scriitorul şi jurnalistul argentinian Tomas Eloy Martinez, cunoscut pentru romanul „Santa Evita” (1995).

2010 – Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial. Acum 6 ani (2010) filmul „Avatar”, în regia lui James Cameron, devenea primul film din istoria cinematografiei care a trecut de încasări de 2 miliarde şi jumătate de dolari, devenind astfel producţia cu cele mai mari încasări pe plan mondial din toate timpurile. Cel mai recent film din saga „Star Wars” – „The Force Awakens” (r. J.J. Abrams) a reuşit totuşi să-l detroneze, înregistrând, în al treilea weekend de la lansare, în America de Nord, încasări record de 88,3 milioane de dolari, în timp ce „Avatarul” a totalizat 68,5 milioane în a treia săptămână de difuzare în 2009

2011 – A murit Bartolomeu Anania, scriitor si cleric ortodox roman. Din 1993 si pana la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului (pana in 2005 in cadrul Mitropoliei Ardealului). In anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In tinerete a fost simpatizant legionar, motiv pentru a fost arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica dupa venirea la putere a regimului comunist.

2013 – A murit omul de televiziune Anca Fusariu, unul dintre profesioniştii valoroşi ai postului public de televiziune (n. 1942)

2013 – A murit filosoful şi profesorul Titus Raveica, primul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992-1996) (n. 1935)

2014 – A murit soprana Victoria Drăgănescu-Zimţea (n. 1929)

2014 – A murit regizorul maghiar Miklós Jancsó (n. 1921)

2015 – A murit actrița americană Lizabeth Scott (pe numele ei adevărat Emma Matzo) (n. 1922)

2015 – A murit omul politic german Richard Karl Freiherr Von Weizsäcker, fost preşedinte al Germaniei în perioada 1984-1994 (n. 1920)

2015 – Ziua nationala a Republici Nauru

2016 – Sf. Doctori, Facatori de minuni si fara de arginti Chir si Ioan, sarbatori ortodoxe

2016 – Ss. Ioan Bosco; Marcela, vaduva, sarbatori romano catolice

2016 – Sf. Chir si Ioan, medici fara plata, sarbatoare greco catolica

Sărbători:

  • Doctori, Făcători de minuni și fără de arginți Chir și Ioan (calendar ortodox)
  • Ioan Bosco; Marcela, văduva (calendar romano-catolic)
  • Chir și Ioan, medici fără plată (calendar greco-catolic)
  • Nauru: Sărbatoare națională – Proclamarea independenței statului (1968 )

Va doresc o zi excelenta alaturi de cei dragi.

Anunțuri