Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 28 martie de-a lungul timpului.

 

28 martie

 

193 – Împăratul Roman Pertinax este asasinat de Garda Pretoriană care apoi vinde tronul lui Didius Iulianus. Acesta va fi condamnat la moarte și executat după câteva săptămâni.

364 – Împăratul Roman Valentinian I îl numește pe fratele său Flavius Valens co-împărat.

999 – Silvestru al II-lea, devina Papa

1239 – A murit Împăratul Go-Toba al Japoniei (n. 1180)

1241 – A murit Valdemar al II-lea al Danemarcei (n. 1170)

1285 – A murit Papa Martin al IV-lea

1461 – Razboiul celor doua roze: Batalia de la Towton – Eduard de York o invinge pe Margareta de Anjou si devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.

1471 – A decedat Albrecht Durer, pictor si grafician german

1482 – A murit Lucrezia Tornabuoni, nobilă italiană, mama lui Lorenzo de’ Medici (n. 1425)

1483 – S-a nascut Rafael, pictor italian

1490 – A decedat Matei Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara

1509 – Franta declara razboi Venetiei

1584 – A murit Ivan cel Groaznic, rege rus

1592 – S-a născut Jan Amos Komensky (Comenius, Johannes), pedagog şi reformator al învăţămîntului (m.15.11.1670), fondatorul pedagogiei moderne, a pedagogiei şi al didacticii ca disciplină de sine stătătoare.

1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1655 – A murit Maria Eleonora de Brandenburg, soția regelui Gustavus Adolphus al Suediei (n. 1599)

1661 – A murit Vasile Lupu, domn al Moldovei, ctitor al bisericii “Trei Ierarhi” din Iaşi(1634-1653).

La 28 martie 1661, la Constantinopol, se stinge din viaţă Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, ctitor al bisericii Trei Ierarhi din Iaşi.

Prin prestigiul său personal pe plan intern şi prin legăturile întinse în afară, Vasile Lupu a dat o nouă strălucire Principatului Moldovei. Influenţa lui în răsărit era aşa de mare încît după dorinţa lui punea sau scotea din scaun Patriarhii din Constantinopol, Alexandria, şi Ierusalim, pe care îi susţinea cu banii săi. Intervenţia lui Vasile Lupu l-a pus ca Mitropolit în Alba Iulia pe Ilie Iorest, în 1640.

Vasile Lupu a zidit mai multe biserici, dintre care cea mai frumoasă este cea numită „Trei Ierarhi” de la Iaşi, pe lîngă care a înfiinţat o şcoală şi o tipografie. Domnia lui relativ lungă a asigurat un nou avînt culturii bisericeşti. Mai ales prin zelul Mitropolitului Varlaam, s-au tipărit mai multe cărţi bisericeşti („Carte românească de învăţătura duminicelor de peste an” – Iaşi 1643 ; „Răspunsuri la Catehismul Calvinesc” – Suceava 1645), dar şi o carte de legi, „Pravilele împărăteşti„. În acest fel s-a mai facut încă un pas important în introducerea limbii române în biserică şi stat. „Predoslovia” domnitorului Vasile Lupu la „Cartea românească de învăţătură” („Cazania„) a mitropolitului Varlaam, se adresa către „toată seminţia românească, pretutinderea ce se află pravoslavnici într-aciastă limbă„, arătîndu-se că s-a scris lucrarea pentru ca să „dăruim şi noi acest dar limbii româneşti, carte pre limba românească„.

1712 – A murit pictorul olandez Jan van der Heyden (n.05.03.1637).

1750 – S-a născut Francisco de Miranda, revoluţionar venezuelean care a croit drumul spre independenţă în America Latină (m. 1816)

1767 – A murit Martin Felmer, învățat german (n. 1720)

1771 – Leopold si Wolfgang Amadeus Mozart ajung in Salzburg din Italia dupa o calatorie de un an si trei luni

1776 – A fost fondat “Balşoi Teatr” din Moscova.

1791 – “Supplex Libellus Valachorum”, cel dintîi program politic al românilor din Transilvania, este trimis Curţii din Viena.

Se împlinesc 225 de ani (1791) de când „Supplex Libellus Valachorum”, cel dintâi program politic al românilor din Transilvania (redactat de Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Ioan Piuariu-Molnar ş.a.), era trimis Curţii de la Viena. „Supplex Libellus Valachorum” este numele sub care a rămas în istorie memoriul naţiunii române din Transilvania din 1791, cel mai important act politic al românilor transilvăneni din secolul al XVIII-lea, care formula sintetic revendicările poporului român. Primul Supplex a fost de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de-al doilea Supplex, o versiune mult lărgită şi argumentată a primului, a fost înaintat Curţii din Viena pe 30 martie 1792 de Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, şi de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei

1792 – Regele Gustav al III-lea al Suediei moare dupa ce a fost impuscat in spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai inainte. Este urmat la tron de fiul sau, Gustav al IV-lea Adolf.

1794 – A murit Marquis de Condorcet, matematician, filosof francez (n. 1743)

1794 – In Franta, la Paris, Palatul Louvre este deschis ca si muzeu

1797 – Americanul Nathaniel Briggs obtinea primul patent din America pentru masina de spalat. Aceasta era facuta din lemn si actionata manual, hainele fiind agitate cu ajutorul unei manete care invartea un tub din lemn. Abia in 1910 a aparut prima masina de spalat electrica, iar detergentul era inventat 6 ani mai tarziu, in 1916.

1799 – S-a născut Karl von Basedow, medic german. A descris pentru prima dată tabloul clinic al bolii care-i poartă numele (m.11.04.1854).

1799 – Statul New York aboleste sclavia

1799 – A decedat Etta Palm, feminista olandeza

1800 – „Concertul pentru trompeta” de Franz Joseph Haydn este interpretat pentru prima data in Burgtheater din Viena de catre Anton Weidinger, inventatorul “organisierte Trompete”

1801 – Baletul „Creaturile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven este interpretat pentru prima data in Hofburgtheater din Viena. In sala se afla Joseph Haydn, 68 de ani, care este incantat de creatie

1802 – Al doilea asteroid descoperit de om

In data de 28 martie 1802, astronomul german Heinrich Wilhelm Matthias Olbers a descoperit asteroidul Pallas, conform Wikipedia.

Pallas este al doilea asteroid din istorie descoperit de om – dupa Ceres – si este unul dintre cei mai mari din Sistemul Solar. Initial, acesta a fost considerat planeta, la fel ca alti asteroizi gasiti la inceputul secolului 19. Ulterior, acestia au fost reclasificati.

Olbers a descoperit si numit asteroidul (Pallas si-a primit numele dupa Pallas Athena, un nume alternativ al Zeitei Athena), iar cinci ani mai tarziu, pe 29 martie 1807, a gasit si asteroidul Vesta.

1809 – Tarul Alexandru I al Rusiei, declara in juramintul lui in Porvoo, ca Finlanda cucerita in cel de-al treilea Razboi Rus-Suedez, ca apartine pentru totdeauna Rusiei.

1817 – S-a născut Francesco de Sanctis, istoric şi critic literar italian , întemeietorul criticii moderne italiene (m.19.12.1883).

1821 – In momentul inceperii miscarii Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Sutu, a anuntat hotarirea sa de a se retrage temporar din Moldova, lasind o caimacamie care sa se ocupe de treburile curente si mai ales sa asigure Poarta Otomana de supunerea Moldovei.

1828 – Încetează din viaţă WILLIAM THORNTON  (n. 1750), arhitect american. A realizat, printre altele, celebra clădire a Capitoliului.

1830 – Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au inceput lucrarile Comisiei pentru delimitarea granitelor dunarene dintre Principatele romane si Imperiul otoman. Fostele raiale Braila, Giurgiu, Turnu, impreuna cu 30 de insule din Dunare au fost efectiv reanexate Tarii Romanesti. Lacul Brates a revenit Moldovei.

1835 – A murit Auguste de Beauharnais, al 2-lea Duce de Leuchtenberg (n. 1810)

1837 – Felix Mendelssohn se insoara cu Cécile Charlotte Sophia Jeanrenaud, fiica unui pastor. Ceremonia are loc in Biserica reformata Franceza din Frankfurt-am-Main. De la ceremonie lipsesc mama si surorile. Mama era bolnava, iar ambele surori erau insarcinate

1842 – A avut loc primul concert al Orchestrei Filarmonice din Viena în sala Großer Redoutensaal. Wiener Philharmoniker (Orchestra Filarmonicii din Viena), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice ale lumii, a fost fondată de O. Nicolai (împreună cu A. Schmidt şi A.J. Becher), fiind alcătuită prin cooptarea muzicienilor din orchestra de operă a curţii (membrii orchestrei sunt încă recrutaţi din Orchestra Operei de Stat din Viena)

1848 – Are loc întrunirea reprezentanţilor grupărilor liberal-democrată şi liberal-moderată din Moldova, la care se redactează o petiţie-program cuprinzînd revendicări social-politice moderate

La 28 martie 1848 – 9 aprilie 1848 are loc întrunirea reprezentanţilor grupărilor liberal-democrată şi liberal-moderată din Moldova, la care se redactează o petiţie-program (35 de articole) cuprinzînd revendicări social-politice moderate, printre care: asigurarea libertăţii personale, reorganizarea învăţămîntului pe o largă bază naţională, desfiinţarea taxei vamale la exportul de cereale, responsabilitatea ministerială, înfiinţarea unei bănci naţionale, îmbunătăţirea situaţiei ţăranilor, desfiinţarea cenzurii, organizarea unei gărzi cetăţeneşti, eliberarea arestaţilor politici, dizolvarea Adunării Obşteşti şi alcătuirea unei noi adunări Adevărata reprezentaţie a naţiei şi altele.

1849 – S-a născut Constantin Dumitru Olănescu, dramaturg, poet şi traducător (m.1908).

1854 – Marea Britanie si Franta declara razboi Rusiei

1859 – Serenada in D op.11 de Johannes Brahms este interpretata pentru prima data in varianta restransa in Wörmerscher Saal din Hamburg

1862 – Dupa un exil de 13 ani, Richard Wagner este iertat de Regele Johann al Saxoniei si ii este permisa reintrarea in tara

1862 – S-a născut omul politic francez Aristide Briand, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1926, de patru ori prim-ministru în perioada 1909-1922 (m.07.03.1932); unul dintre iniţiatorii Conferinţei de la Locarno (1925), ai Pactului Kellog-Briand (1928) şi ai proiectului creării blocului Pan-Europa, sub hegemonia Franţei.

1864 – A murit Charlotte a Danemarcei, mama reginei Louise a Danemarcei (n. 1789)

1868 – S-a născut la Nijni Novgorod scriitorul rus Alexei Maximovici Peşkov (Maxim Gorki), decedat în circumstanţe neelucidate la Moscova în 1936, în timpul marii terori staliniste

1870 – Fragmente din opera „Undina” de Ceaikovski sunt interpretate pentru prima data in Moscova

1871 – S-a născut dirijorul olandez Willem Mengelberg (m. 1951)

1871 – „Cvartet pentru corzi” nr.1, „Natura si dragoste”, pentru cor feminin si pian, „Sa uiti atat de repede”, pentru voce si pian, si doua piese pentru solo pian („Rêverie op.9/1 ” si „Mazurka de salon op.9/3”) de Ceaikovski, sunt interpretate pentru prima dat

1874 – „Variatiuni pe o tema de Beethoven” op.35, pentru doua piane, de Camille Saint-Saëns este interpretata pentru prima data in Paris

1875 – Se creează primul serviciu de poştă ambulantă pe distanţa Bucureşti-Iţcani (Suceava), iar în 1867 pe relaţia Bucureşti – Varcioroava. După anul 1883 se introduc primele planuri pe linie de cartare, timbrele porto, serviciul de incaso şi mandatul telegrafic (28.III/9.IV).

1878 – A murit Alexandru Ioan Lapedatu, poet, prozator şi publicist (n.06.07.1844) ; reputat profesor de limbi clasice, este considerat unul dintre dascălii străluciţi ai învăţământului transilvănean. NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii 25 martie 1878, iar altele, 6 aprilie 1878.

1881 – La Teatrul National din Bucuresti, are loc premiera piesei „Sanziana si Pepelea”, de Vasile Alecsandri.

1881 – A murit compozitorul rus Modest Petrovici Musorsgki (opera „Boris Godunov”) (n.21.03.1839) , considerat unul dintre marii compozitori ruşi din secolul al XIX-lea.

1882 – Se naşte GHEORGHE EMANOIL FILIPESCU (m. 1937), inginer, membru corespondent al Academiei Române.

1882 – În Franța, școala devine obligatorie.

1884 – S-a născut Edvard Beneš, om politic ceh; ministru de externe (1918-1935), prim-ministru (1921-1922), apoi preşedinte al R. Cehoslovace (1935-1938; 1940-1945, în emigraţie; 1945-1948); a reprezentat ţara la Conferinţa de Pace de la Paris (1918); unul dintre creatorii Micii Înţelegeri (1920-1921); împreună cu Nicolae Titulescu a căutat să avertizeze şi să obţină sprijinul democraţiilor occidentale împotriva politicii revizioniste promovate de ţările fasciste; alături de Thomaš Masáryk, a fost fondatorul Cehoslovaciei moderne; membru de onoare străin al Academiei Române din 1934 (m. 1948)

1884 – A murit Prințul Leopold, Duce de Albany, fiu al reginei Victoria (n. 1853)

1885 – S-a născut inginerul Gheorghe Em. Filipescu; contribuţii originale în domeniul rezistenţei materialelor, staticii construcţiilor şi teoriei elasticităţii; membru corespondent al Academiei Române din 1936 (m. 1937)

1885 – Cantata dramatica „Fantoma miresei” de Antonin Dvorák este interpretata pentru prima data in Pilsen

1887 – In Romania, la Bucuresti, Mihail Kogalniceanu este ales presedinte al Academiei Romane, post pe care il va detine pana in 1890

1888 – S-a născut Alexandru Kiriţescu, dramaturg şi traducător. A scris comedii satirice (“Gaiţele sau Cuibul de viespi”, “Dictatorul”), evocări istorice ( “Nunta din Perugia”, ”Borgia”, ”Michelangelo”), remarcabile prin conflictul incisiv, varietatea tipologică şi valoarea observaţiei sociale şi psihologice (m.09.04.1961).

1890 – S-a născut Paul Whiteman, dirijor american de jazz simfonic şi violonist (m.29.12.1967).

1892 – S-a născut Corneille Jean François Heymans, medic şi farmacolog belgian; contribuţii la studiul mecanismelor de reglare a respiraţiei; laureat la Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1938 (m. 1968)

1892 – Primul automobil cu motor pe benzina

28 Martie 1892 – Charles Duryea si Erwin Markham semnează un contract pentru proiectarea si construirea unui prim automobil pe benzină. Acest model avea un motor cu un cilindru, se numea „Ladies Phaeton” si a intrat în faza de testare în 1893, iar în 1896 compania Duryea Motor Wagon se înfiintează.
In 1895 a doua masina Duryea, construita in 1894, a castigat cursa Chicago Times Herald, condusa de Frank, fratele lui Charles.

1895 – S-a născut Ştefan Bârsănescu, pedagog şi eseist, membru corespondent al Academiei Române (m.05.11.1984); reprezentant de seamă al pedagogiei româneşti; lucrările sale ştiinţifice acoperă tematici fundamentale ale ştiinţei educaţiei – pedagogie generală, istoria pedagogiei, pedagogia culturii, epistemologie pedagogică; Ştefan Bârsănescu a fost şi a rămas cel mai remarcabil istoric al educaţiei şi pedagogiei, prin lucrarea din 1941 („Istoria pedagogiei româneşti”) oferind prima sinteză a istoriei şcolii şi gândirii pedagogice din ţara noastră; este considerat şi întemeietorul politicii educaţiei ca domeniu de cercetare în România; membru corespondent al Academiei Române din 1963. NOTĂ: Dicţionarul Membrii Academiei Române (1866-2003) dă ca dată a naşterii 4 martie 1895

1897 – Valsul „Heut’ ist heut’” op. 471 de Johann Strauss este interpretat pentru prima data in Musikverein din Viena

1898 – A apărut Legea pentru organizarea Marinei Militare, care se compunea din două divizii: Divizia de Dunăre (care cuprindea şcoala de torpile şi trupele de apărare din porturile fluviale şi toate bastioanele fluviale), cu sediul la Galaţi, şi Divizia de Mare (care cuprindea depozitele echipajelor marinei, cu şcoala de cadre, şcoala de aplicaţie a sublocotenenţilor, şcoala de marină ş.a.), cu sediul la Constanţa (28.III/9.IV)

1903 – S-a născut pianistul Alexandru Demetriad (m. 1983)

1903 – S-a născut Rudolf Serkin, pianist austriac naturalizat american (m. 1991)

1906 – S-a nascut Murray Adaskin, violonist, compozitor si dirijor canadian

1908 – S-a născut Mihai C. Băcescu, zoolog şi oceanolog, membru al Academiei Române din 1990, muzeolog. Este considerat creatorul şcolii româneşti de oceanografie.(m. 1999)

1910 – S-a născut regina Ingrid a Danemarcei (m.09.11.2000).

1910 – A murit Édouard Colonne, violonist şi dirijor francez (n. 1838)

1910 – Francezul Henri Fabre experimenteaza cu succes primul hidroavion pe apele Mediteranei, langa Martigues, in apropiere de Marsilia

Henri Fabre a devenit, in data de 28 martie 1910, primul om care a reusit sa zboare cu un hidroavion, numele de familie al acestuia fiind apoi dat aparatului de zbor.

Hidroavionul a fost proiectat si dezvoltat de Fabre intr-o perioada de timp de patru ani, iar acesta a fost ajutat de mecanicul Marius Burdin si de arhitectul naval Leon Sebille.

Pe 28 martie 1910, francezul Fabre a decolat cu vehiculul aerian inventat de el si a zburat o distanta de aproximativ 457 de metri, in apropiere de localitatea Martigues.

Hidroavionul Fabre s-a prabusit pe 12 aprilie 1911, insa acesta a fost luat si ulterior restaurat pentru a fi expus in Muzeul Aerului si al Spatiului din localitatea Le Bourget, din apropiere de Paris.

1912 – în România, are loc demisia guvernului conservator prezidat de Petre P. Carp. Ulterior se formează un nou guvern conservator în frunte cu Titu Maiorescu.

1913 – Se naşte FLORICA DEMION (m. 1962), actriţă de teatru şi film.

1914 – S-a născut prozatorul Ovidiu Constantinescu (m.16.12.1993) şi traducător (din literatura franceză: Stendhal, Romain Rolland, Maurice Druon, Jules Verne; din literatura rusă: Dostoievski, Repin; din alte literaturi: Taras Sevcenko, F. Cooper, Alejo Carpentier ş.a).

1914 – S-a născut scriitorul ceh Bohumil Hrabal (m. 1997)

1915 – S-a născut scriitorul Septimiu Bucur (m.07.05.1964), gazetar şi critic literar.

1915 – La Ateneul Roman avea loc prima auditie a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijata de compozitor.

1915 – S-a născut Jay Livingston, compozitor american.

1917 – Premiera la Monte Carlo a „La Rondine” de Puccini

1918 – La Chişinău, Republica Democratică Moldovenească, concertează Orchestra simfonică română sub bagheta lui George Enescu. În zilele de 27 şi 28 martie George Enescu a evoluat în calitate de violonist, la pupitru fiind Jean Bobescu.

1918 – Corpul neinsufletit al lui Claude Debussy este inmormantat in cimitirul Père-Lachaise din Paris in prezenta ministrului educatiei. La ceremonie mai iau parte alte 25 de persoane

1921 – S-a născut actorul britanic Dirk Bogarde (“Moarte la Veneţia”) (m.08.05.1999).

1922 – S-a nascut Grace Hartigan, pictorita americana

1923 – S-a născut Thad (Thaddeus Joseph) Jones, trompetist, compozitor şi şef de orchestră american.

1923 – Este promulgată prin decret regal Constituţia României Mari, votată de Parlamentul României la 26.03.1923, una dintre cele mai avansate şi democratice constituţii din Europa acelui timp.

Acum 93 de ani (1923) regele Ferdinand I promulga Constituţia României de după Primul Război Mondial, votată în Parlament la 26 martie 1923 şi apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa. Constituţia era o actualizare a celei din 1866, din care modifica total sau parţial 20 de articole, introducea alte 7 articole noi şi reformula sau completa 25 de articole. Aceasta prevedea un parlament bicameral, din care Camera Deputaţilor se alegea prin vot universal, iar Senatul era compus din membri aleşi din diferite grupări (Camera de Comerţ, cadre didactice etc.) şi din senatori de drept: reprezentanţi ai cultelor, preşedintele Academiei Române, foşti preşedinţi ai fiecărei camere legislative, foşti senatori şi deputaţi. A funcţionat în perfectă ordine până în februarie 1938, cand regele Carol al II-lea a iniţiat o Constituţie nouă, care întărea puterea regală şi limita libertăţile democratice. Abandonată definitiv odată cu abdicarea forţată a Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, Constituţia a fost înlocuită ulterior cu una după modelul sovietic

1925 – Se naşte VICTOR TULBURE (m. 1997), poet, traducător (a tradus din Goethe, Byron, Puşkin, Lermontov, Lenau, Francis James, Kostis Palamas, Arany János, din poezia armeană, sârbă, bulgară).

1925 – S-a născut actorul rus de film Innokenti Smoktunovski (m. 1994)

1926 – Premiera filmului “Iadeş”, prima producţie a regizorului Horia Igiroşeanu. Societatea sa, “Clipa-Film”, iniţiase şi prima formă a cinecluburilor româneşti, asociaţia “Amicii Filmului”.

1926 – A murit medicul Thoma Ionescu, întemeietorul şcolii româneşti de chirurgie şi de anatomie topografică, membru al Academiei Române. A fondat, în 1897, Societatea de chirurgie şi “Revista de Chirurgie” (n.13.09.1860).

1926 – S-a născut memorialistul Ion Ioanid; arestat în 1952, graţiat în 1964, primeşte în 1969 viza pentru Elveţia ca turist; obţine azil politic în RFG şi se stabileşte la Munchen; angajat al postului de radio „Europa Liberă”; seria de volume „Închisoarea noastră cea de toate zilele” (apărută între anii 1991 şi 1996) relatează experienţele sale trăite în închisorile comuniste din România (m. 2003)

1926 – S-a infiintat, la Bucuresti, Institutul de Studii Bizantine.

1926 – A murit Philippe de Orléans, pretendent orleanist la tronul Franței (n. 1869)

1927 – S-a născut scriitoarea suedeză Marianne Fredriksson (m. 2007)

1928 – S-a născut politologul american de origine poloneză Zbigniew Brzezinski ; fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter; autor a numeroase lucrări în domeniile relaţiilor internaţionale, al securităţii şi politologiei.

1930 – Regimul republican turc condus de Mustafa Ataturk schimbă oficial numele oraşelor Angora şi Constantinopol în Ankara (anticul ’’Ancyra’’) şi, respectiv, Istanbul

1930 – S-a născut Jerome Isaac Friedman, fizician american de origine evreiască; laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1990, împreună cu Henry Way Kendall şi Richard Taylor, pentru cercetările de pionierat privind împrăştierea inelastică în profunzime a electronilor pe protoni şi neutroni legaţi, cercetări esenţiale pentru dezvoltarea modelului quarkurilor din fizica particulelor

1932 – S-a născut Alexandru Întorsureanu, director de imagine, profesor şi inovator al tehnicilor de filmare; colaborator constant al lui Gheorghe Fischer, împreună cu care a brevetat sistemul „Graphys Color” (m. 2004)

1934 – Se naşte, la Bursucani, jud. Galaţi, LICĂ RUGINĂ (m. 2009), prozator, ziarist.

1936 – S-a născut scriitorul si politicianul peruan Mario Vargas Llosa , format sub influenţa filozofului Jean Paul Sarte, a scriitorului William Faulkner şi a politicianului Margaret Thatcher (romanele: “Orasul şi cîinii”, “Conversaţie la catedrală”), laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (2010), cu alte premii ; unul din cei mai importanţi romancieri si eseişti născuţi în America Latină.

1937 – S-a născut Emerich Jenei, antrenor de fotbal, cel ce a condus echipa Steaua cînd aceasta a cucerit Cupa Campionilor Europeni. A fost şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României.

1939 – S-a născut prozatorul şi traducătorul Florin Bănescu.(m. 2003).

1939 – Cucerirea Madridului de către generalul naţionalist Francesco Franco semnifică încheierea războiului civil, declanşat de acesta în 1936 prin revolta împotriva guvernului republican

1940 – Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a tinut in Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu Romania. Afirmand ca URSS nu are cu Romania un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevarat, intrucit tratatele de la Londra nu fusesera denuntate), spunea ca aceasta se explica prin existenta unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a carei anexare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de URSS.

1941 – S-a născut Charlie McCoy, muzicuţist american.

1941 – A murit Aglae Pruteanu, actriță română (n. 1866)

1941 – A murit scriitoarea britanică Virginia Woolf (m.25.01.1882) ; cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea. Se arunca in raul Ouse aproape de Sussex.Corpul ei nu este gasit niciodata

1941 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial are loc Batalia navala de la Capul Matapan, dintre marina britanica si marina italiana

1942 – S-a născut Samuel Ramey, cântăreţ american de operă (bas şi bas-bariton)

1943 – A murit Serghei Rahmaninov, compozitor, pianist şi dirijor rus (n.01.04.1873), pedagog. Se stinge la 1.30 a.m., cu patru zile inainte de ziua sa de nastere

1944 – A murit chimistul Petru Bogdan, creator al învăţămîntului de chimie-fizică din România (n.29.01.1873) ; a fost cel dintâi profesor de chimie fizică al primei catedre de specialitate din România (1906-1940); rector al Universităţii din Iaşi (1926-1932); membru al titular al Academiei Române din 1926.

1945 – Ministrul de Justitie, Lucretiu Patrascanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administratiei publice, promulgat de rege in aceeasi zi.

1945 – S-a născut Charles Portz, basist american (The Nightriders, Crossfire, Turtles).

1946 – Juan Peron este ales presedinte al Argentinei

1947 – A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.

1947 – A fost creată Comisia Economică şi Socială a ONU pentru Asia şi Pacific.

1948 – S-a născut Sally Carr, vocalistă britanică (Middle Of The Road).

1948 – S-a născut John Evan, clăpar britanic (John Evan’s Smash, Jethro Tull).

1948 – S-a născut Milan Williams, pianist, vocalist, chitarist şi compozitor american (Commodores).

1948 – A murit Prințesa Henriette a Belgiei, ducesă de Vendôme (n. 1870)

1948 – S-a nascut Jayne Ann Krentz , Jayne Castle née ( născut 28 martie 1948 , în Cobb , California , Statele Unite ) , este un scriitora americana de romane de dragoste . Krentz este autorul unui șir de bestseller-uri din New York Times sub șapte pseudonime diferite . Acum , ea folosește doar trei nume . Sub numele ei căsătorit ea scrie contemporan romantic suspans . Ea folosește Amanda Quick pentru romanele sale de istoric romantic suspans . Ea folosește numele ei de fată pentru futurist / paranormală scriere romantic suspans .

1948 – Primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile sînt cîştigate de către FDP.

Cu 68 de ani în urmă (1948) au avut loc primele alegeri parlamentare după instaurarea, în România, a puterii comuniste. Alegerile s-au soldat (datorită mijloacelor de înregimentare a populaţiei) cu câştigarea tuturor mandatelor de către FDP (Frontul Democraţiei Populare)

1949 – A murit Grigoraş Dinicu, violonist şi compozitor (n.03.04.1889) , specializat în interpretarea muzicii populare româneşti ; considerat ca unul dintre cei mai faimoşi lăutari.

1952 – S-a nascut Victor Tulbure, poet roman proletcultist

1953 – S-a născut pictorul Călin Beloescu.

1953 – A murit Jim Thorpe, atlet american (n. 1887)

1954 – S-a născut Adrian Severin, om politic.

1954 – S-a născut Liviu Cangeopol, comentator politic şi eseist. Stabilit din 1989 în SUA.

1957 – Încetează din viaţă GHEORGHE TĂTĂRĂSCU (n. 1886), jurist, om politic, prim-ministru al României (1934-1937; 1939-1940); viceprim-ministru şi ministru de externe în perioada 6.III.1945-6.XI.1947; membru de onoare al Academiei Române din 1937; manifestându-şi dezacordul faţă de politica guvernului Groza, la 6.XI.1947 este demis; în 1950 va fi arestat şi închis la Sighet, de unde va fi eliberat în 1955

1957 – S-a născut Mark Spiro, clăpar şi vocalist american.

1959 – La 11 zile de la revolta Tibetului, China dizolva guvernul si il instaleaza pe Panchen Lama

1960 – Se naşte COTINEL MUNTEANU, pictor, pedagog.

1963 – Se naşte DAN SILVIU BOERESCU, critic literar, publicist, laureat cu  premii literare.

1963 – In SUA, este lansat filmul Pasarile, in regia lui Alfred Hitchcochk

1964 – Romania si Argentina ridica legatiile la nivel de ambasada.

1964 – Postul pirat Radio Caroline incepea sa emita dintr-o barca aflata in Marea Nordului, in apele internationale. Nu era primul post de radio care emitea fara licenta, dar a devenit in scurt timp foarte popular, fiind ascultat de peste 7 milioane de oameni.

1965 – A murit Mary a Marii Britanii, fiica regelui George al V-lea al Regatului Unit (n. 1897)

1969 – A murit Dwight D. Eisenhower, cel de-al 43-lea preşedinte al SUA (1953-1961) şi comandant suprem al Forţelor Aliate în cel de-al Doilea Război Mondial (n.14.10.1890) , coautor al victoriei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste (1942-1945), primul comandant suprem al NATO (1952).

1970 – Se naşte LAURA BADEA (CÂRLESCU, după căsătorie), campioană naţională, europeană, olimpică, mondială,  în proba de floretă. În anul 2000 a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer. Din septembrie 2004, ambasador al României pentru Sport, Toleranţă şi Spirit Sportiv pe lângă Consiliul Europei.

1972 – S-a semnat Conventia cu privire la raspunderea internationala pentru daunele cauzate de obiecte lansate in spatiul extra-atmosferic (adoptata la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunarii Generale a ONU)

1973 – Razboiul din Vietnam: ultimii soldati americani parasesc sudul Vietnamului

1974 – Marea Adunare Naţională instituie funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceauşescu; el devine primul preşedinte  (şi ultimul) al Republicii Socialiste România.

1974 – Mariner 10, naveta americana de explorare, fara echipaj uman, devine prima naveta spatiala care a vizitat planeta Mercur, trimitand peste 2.000 de imagini pe Pamant.

1976 – Grupul Genesis incepea primul turneu nord-american de la plecarea din trupa a lui Peter Gabriel. In Buffalo, New York, Phil Collins a cantat pentru prima oara cu Genesis.

1977 – A murit istoricul Andrei Oţetea, membru al Academiei Române („Renaşterea”) (n.05.08.1894).

1979 – A murit poetul Daniel Turcea (n.22.07.1945) ; socotit drept unul dintre marii poeţi creştini ai secolului al XX-lea.

1979 – Accidentul de la centrala nucleară Three Mile Island (Pennsylvania), cauzat de o defecţiune a sistemului de răcire ce a condus la supraîncălzirea miezului reactorului

1979 – A murit compozitorul Ştefan Mangoianu (n. 1922)

1983 – Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.

1983 – Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.

1985 – A murit Marc Chagall, pictor, scenograf şi ilustrator de carte francez. A realizat decoraţia plafonului Operei din Paris, la comanda lui André Malraux (n.07.08.1887).

1986 – S-a născut Lady Gaga (nume real: Stefani Joanne Angelina Germanotta), cântăreaţă şi compozitoare americană, care a revoluţionat muzica pop; câştigătoare a cinci premii Grammy.

1992 – în zilele de 28 şi 29 martie, au avut loc lucrările celei de-a treia Convenţii Naţionale a Frontului Salvării Naţionale (FSN). A fost adoptată moţiunea „Viitorul-azi”, iniţiată de Petre Roman, care a fost reales în funcţia de lider naţional. Au izbucnit polemici dure între adepţii lui Petre Roman şi cei ai preşedintelui Ion Iliescu, pe care aripa pro-Roman nu-l mai susţinea la alegerile prezidenţiale din septembrie 1992. Adepţii lui Ion Iliescu au părăsit sala, peste alte două zile anunţându-şi demisia din FSN şi din grupurile parlamentare, precum şi intenţia de a crea un nou partid (noua formaţiune, Frontul Democrat al Salvării Naţionale, a fost înregistrată la Tribunalul Municipiului Bucureşti la data de 14 aprilie)

1993 – A murit Victor Felea, poet, eseist şi critic literar (n.24.05.1923).

1994 – A murit generalul Stefan Guşe, adjunct al ministrului apărării naţionale, şef al Marelui Stat Major; la 22.XII.1989, după moartea ministrului apărării naţionale, generalul Vasile Milea, şi fuga familiei Ceaşescu, în calităţile pe care le avea (prim-adjunct al ministrului apărării naţionale şi şef al Marelui Stat Major) a devenit şeful Armatei române şi a coordonat activitatea acesteia din sediul fostului CC al PCR în zilele de 22 şi 23 decembrie; în contextul schimbărilor din ţară, la câteva zile (28.XII.1989) a fost eliberat din funcţii (n. 1940).

1994 – A murit Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet, considerat un clasic al literaturii absurdului. Stabilit definitiv în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 (piesele “Scaunele”, “Rinocerii”) (n.26.11.1912).

Dramaturgul roman Eugen Ionescu (cunoscut in Franta ca Eugene Ionesco) a murit in data de 28 martie 1994. Acesta a fost una dintre cele mai importante figuri ale teatrului francez avangardist si membru al Academiei Franceze.

Ionescu s-a nascut in Romania, in Slatina, si si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in Franta. S-a intors in tara in 1925, unde a urmat cursurile Colegiului National Sfantul Sava si a studiat Literatura Franceza la Universitatea din Bucuresti. In 1936 s-a maritat cu Rodica Burileanu, cu care a avut o fiica, si in 1938 au plecat toti trei in Franta.

Izbucnirea Primului Razboi Mondial (1939) l-a facut sa se intoarca in Romania, dar s-a razgandit in scurt timp si, cu ajutorul unor prieteni, a revenit in Franta in 1942.

Dramaturgul roman a murit in Paris, la 84 de ani, fiind ingropat in Cimitirul Montparnasse.

Piesele de teatru ale acestuia infatiseaza singuratatea si insignifianta existentei umane, dar, totodata, ridiculizeaza cele mai banale situatii. Printre cele scrise de el se numara „Cantareata cheala” (1950), „Lectia” (1951), „Noul chirias” (1955), „Ucigasul” (1958) si „Regele moare” (1962).

In acest an se implinesc 22 de ani de la moartea sa.

1995 – A fost înființat Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

1995 – Vizita oficială a preşedintelui României, Ion Iliescu, în Italia şi la Vatican.

1997 – Încetează din viaţă GHEORGHE TOMOZEI (n. 1936), poet, publicist, traducător, scriitor, laureat cu Premiul „M. Eminescu” al Academiei Române. A mai publicat: proză, literatură pentru copii, o antologie a sonetului românesc, amintiri şi mărturii despre Nicolae Labiş.

1998 – La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Constructia se intinde peste raul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri si este de cel mai lung pod din Europa.

1999 – Partidul „Alternativa României”, condus de Varujan Vosganian, devine „Uniunea Forţelor de Dreapta”.

2001 – A murit geologul Ion Băncilă; contribuţii la studiul stratigrafiei şi tectonicii României; membru titular al Academiei Române din 1991 (n.02.02.1901).

2002 – A încetat din viaţă regizorul Bill Wilder, laureat a şase Premii Oscar pentru comedii (n. 1906) şi membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris.

2004 – Sapte tari din Europa de Est, printre care si Romania, devin membre oficiale ale NATO.

2004 – Irlanda devine prima tara din lume care interzice fumatul in locurile publice.

2004 – A încetat din viaţă actorul britanic Sir Peter Ustinov, laureat al Premiului Oscar şi membru al Academiei de arte frumoase din Paris. (n.1921)

2004 – A murit scriitorul francez Robert Merle.

2005 – Trei ziaristi romani au fost rapiti in Irak: reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „Romania Libera”.

2005 – Echipa feminina de tenis de masa a Romaniei a castigat pentru a treia oara titlul european.

2005 – A avut loc un puternic seism, produs în largul insulei indoneziene Sumatra şi având o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, a provocat moartea a zeci de persoane şi importante pagube materiale în insula Nias, de la sud de Sumatra

2006 – A încetat din viaţă pilotul italian de deltaplan Angelo D’Arrigo, recordman mondial de zbor liber la altitudine, într-un accident aviatic, după prăbuşirea avionului cu care călătorea în timpul unei demonstraţii

2007 – Faustino Oramas, legendă a muzicii cubaneze, cunoscut sub numele de scenă El Guayabero, a murit. (n. 1911)

2012 – Încetează din viaţă ŞTEFAN RADOF (n. 1934), actor de teatru şi film, poet, scenarist, publicist, scriitor. În anul 2004 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

2013 – A murit Richard Griffiths, actor britanic de teatru, film şi televiziune (n. 1947)

2016 – Ziua internationala pentru comemorarea victimelor accidentelor de munca

2016 – Ilarion cel nou (sarbatoare ortodoxa)

2016 – Sf. Sixt al III-lea (sarbatoare romano catolica)

2016 – In Vatican, Papa Francisc I, il beatifica pe Monseniorul Vladimir Ghika, primul roman beatificat de catre Biserica Romano-Catolica

Sarbatori:

  • Ortodoxe Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, și Ștefan, făcătorul de minuni
  • Greco-catolice Sf. cuv. Ștefan Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou
  • Romano-catolice Fer. Renata, m.
  • Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă
  • Ziua Internațională pentru Sănătate și Securitate la locul de muncă
  • Ziua profesorului în (Cehia și Slovacia)

Va doresc o dupa amiaza placuta alaturi de cei dragi.

Anunțuri