Azi vom afla ce s-a intamplat intr-o zi de 2 aprilie de-a lungul timpului.

 

2 aprilie

 

742 – S-a născut Carol cel Mare, rege al francilor din 771 şi împărat roman, primul restaurator al Imperiului roman de Apus (d. 814); în timpul domniei sale a reformat administraţia, justiţia, armata, a sprijinit cultura şi biserica; la 25.XII.800 a fost încoronat, la Roma, ca împărat de către Papa Leon al III-lea, într-o încercare de refacere a Imperiului Roman. NOTĂ: Unele surse menţionează ca ani de naştere 747 sau 748

768 – S-a născut Carol cel Mare, regele francilor (m.28.01.814).

1118 – A murit Balduin I al Ierusalimului (n. c. 1058)

1241 – In Batalia de la Liegnitz, armatele mongole infrang pe germani si polonezi

1453 – S-a început asaltul Constantinopolului de către Otomani în frunte cu Sultanul Mehmed II-lea

Armata otomană şi-a aşezat tabăra nu departe de oraş, în lunea Paştelui, 2 aprilie 1453. Planul lui Mehmed II-lea a fost să atace fortificaţiile lui Theodosie, seria complexă de ziduri şi şanţuri care protejau Constantinopolul de un atac dinspre vest, singura parte a cetăţii care nu era înconjurată de apă.

În 1453, „imperiul” era format doar din oraşul în sine şi o porţiune a Peloponezului din jurul cetăţii Mystras, Imperiul din Trapezunt- un stat succesor complet independent, format ca urmare a celei de-a patra Cruciade ce a supravieţuit pe coasta Mării Negre.

Armata bizantină număra aproximativ 7.000 de oameni, din care 2.000 erau mercenari străini. Cetatea avea de asemenea circa 22,5 km (14 mile) de ziduri, probabil cele mai puternice ziduri fortificate aflate în existenţă pe atunci. Otomanii, la rîndul lor, aveau o armată uriaşă. S-a estimat că număra aproximativ 100.000 de oameni, inclusiv 20.000 de ieniceri; estimări mai recente citează 80.000 soldaţi şi 5 – 10.000 de ieniceri. Mehmed a construit şi o flotă pentru a asedia oraşul de pe mare, compusă în majoritate din mercenari greci.

Otomanii au angajat un inginer transilvănean pe nume Orban, care era specialist în construirea de tunuri, arme care la acea vreme reprezentau o noutate în tehnica de luptă. Orban a construit un tun enorm, botezat „tunul Basilic” sau „Great Bombard” (nume dat de voluntarii englezi care au supravieţuit), măsurînd peste 8 metri lungime şi circa 75 cm diametru, care era capabil să lanseze un proiectil de 544 kg la o distanţă de aproape doi kilometri. Deşi bizantinii aveau şi ei tunuri, acestea erau mult mai mici iar reculul lor avea tendinţa să slăbească zidurile proprii. Tunul lui Orban avea totuşi cîteva probleme: nu avea precizie, încărcarea dura trei ore şi ghiulelele erau puţine; s-a prăbuşit sub reculul propriu după numai şase săptămîni. Un alt expert angajat de otomani a fost Ciriaco Pizzecolli, cunoscut sub numele de Ciriaco din Ancona, aventurier şi colecţionar de antichităţi.

Timp de mai multe săptămîni tunul Basilic a tras asupra zidurilor, dar nu a reuşit să provoace suficiente distrugeri, iar datorită ratei de încărcare extrem de scăzute, bizantinii au reuşit să repare majoritatea distrugerilor în intervalele dintre lovituri. În acest timp flota lui Mehmed II-lea nu a putut penetra Cornul de Aur datorită barierelor plutitoare plasate de bizantini la intrarea în strîmtoare. Pentru a evita aceste bariere, Mehmed a dat ordin armatei sale să construiască un drum din trunchiuri de copac unse care traversa Galata la nord de Cornul de Aur, şi şi-a transportat navele peste acesta. Această acţiune a avut ca rezultat oprirea aprovizionării de la corăbiile genoveze trimise în ajutor şi a demoralizat apărătorii bizantini. În plus, apărătorii au fost nevoiţi să-şi disperseze o parte din forţe la zidurile maritime de lîngă Cornul de Aur, slăbind astfel apărarea altor secţiuni.

Turcii au asaltat frontal zidurile de mai multe ori, dar au fost respinşi cu mari pierderi. După aceea au încercat să pătrundă în oraş săpînd tunele pe sub ziduri. Majoritatea geniştilor care au lucrat la tunele erau sîrbi trimişi din Novo Brdo de Despotul Serbiei. Comandantul lor era Zaganos Paşa. Bizantinii aveau angajat un inginer pe nume Johannes Grant (de origine germană sau scoţiană), care a dat ordin să fie săpate contra-tunele, permiţînd astfel trupelor bizantine să intre în acestea şi să ucidă geniştii otomani. Alte tunele turceşti au fost inundate cu apă. În cele din urmă bizantinii au capturat şi torturat un important inginer turc, care a relevat locurile tuturor tunelelor, după care acestea au fost distruse.

Mehmed II-lea a făcut o ofertă de a renunţa la asediu contra unui tribut astronomic, pe care a ştiut că oraşul nu-l va putea plăti. Odată ce oferta a fost refuzată, Mehmed a plănuit să copleşească numeric zidurile, ştiind că apărătorii bizantini vor fi epuizaţi înainte ca el să-şi termine trupele.

În 22 mai 1453, luna, simbol al Constantinopolului, s-a întunecat în eclipsă, confirmînd o profeţie despre sfîrşitul oraşului. Patru zile mai tîrziu, întreg oraşul a fost acoperit de o ceaţă deasă, o condiţie nemaiauzită în acele părţi în luna mai. După ce s-a ridicat ceaţa, în seara aceea „flăcări au învăluit domul bisericii Hagia Sophia, iar lumini puteau fi văzute şi de pe ziduri, strălucind în depărtare, în spatele taberei turceşti (înspre vest)„. Unii au interpretat asta ca fiind Duhul Sfînt părăsind catedrala.

În dimineaţa zilei de 29 mai a început atacul final. Primul val de atacatori a fost format din trupele auxiliare (asabi), care erau slab pregătiţi şi echipaţi, şi au avut doar rolul de a ucide cît mai mulţi apărători posibil. Al doilea val, format în majoritate din anatolieni, s-a concentrat asupra unei secţiuni de ziduri din nord-vestul oraşului, care era parţial prăbuşită în urma loviturilor de tun. Această secţiune de ziduri fusese ridicată mai recent, în secolul XI, şi era mult mai slăbită; cruciaţii din 1204 au spart zidurile în acelaşi loc. Otomanii au reuşit în cele din urmă să pătrundă, dar au fost respinşi după scurt timp de apărătorii bizantini. Bizantinii au făcut faţă celui de-al treilea val de atacatori, trupele de elită ale sultanului – ienicerii, dar generalul genovez Giovanni Giustiniani, unul din comandanţii armatei bizantine, a fost rănit grav în timpul atacului şi evacuarea sa de pe metereze a provocat panică în rîndurile apărătorilor.

Unii istorici sugerează că poarta din acea secţiune a rămas neblocată, iar otomanii au descoperit repede această eroare (nu s-a pus problema mituirii de către turci; poarta a fost pur şi simplu uitată, probabil datorită ruinelor cauzate în urma atacurilor de tun, care au blocat sau acoperit parţial poarta). Otomanii au dat năvală în cetate. Împăratul Constantin al XI-lea însuşi a condus ultima apărare a oraşului, murind în luptă pe străzile oraşului său, alături de soldaţii săi.

În cei aproximativ 1 000 de ani de existenţă a Imperiului Bizantin, Constantinopolul a fost asediat de mai multe ori dar a fost cucerit anterior doar de două ori: prima dată în timpul Cruciadei a patra din 1204, iar a doua oară cînd a fost recuperat de bizantini, cîteva decenii mai tîrziu, în 1261. Pentru a treia şi ultima oară, Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman în frunte cu Mehmed al II-lea în 1453.

1502 – A murit Prințul Arthur Tudor, fiul regelui Henric al VII-lea al Angliei (n. 1486)

1513 – Juan Ponce de León a abordat un teritoriu nou, caruia a dat numele de Florida, dupa numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/ Florii.

1527 – S-a nascut Abraham Ortelius, cartograf și geograf flamand (d. 1598)

1545 – S-a nascut Elisabeth de Valois, a treia soție a lui Filip al II-lea al Spaniei (d. 1568)

1565 – S-a născut Cornelis de Houtman, explorator olandez (m. 1599)

1602 – S-a născut Maria de Jesus, călugăriţă mistică spaniolă, autoare a lucrării “Oraşul mistic al lui Dumnezeu”, despre care spunea că i-a fost revelată.

1614 – S-a nascut Jahanara Begum Sahib, fiica șahului Jahan și a lui Mumtaz Mahal (d. 1681)

1618 – S-a născut Francesco Maria Grimaldi, matematician, fizician şi astronom italian (m. 1663)

1641 – A murit Georg, Duce de Brunswick-Lüneburg (n. 1582)

1647 – S-a nascut Maria Sibylla Merian, botanistă germană (d. 1717)

1653 – S-a nascut Prințul George al Danemarcei, prinț consort al Annei, regină a Marii Britanii (d. 1708)

1657 – A murit Ferdinand al III-lea, împărat romano-german (n. 1608)

1711 – Are loc tratatul de alianţă dintre Moldova şi Rusia, încheiat la Luck între Dimitrie Cantemir şi ţarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianţă militară antiotomană, dar prin el se recunoştea şi domnia ereditară în familia Cantemireştilor şi autoritatea absolută a domnului.

1725 – S-a născut Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt, scriitor şi aventurier italian (m. 1798), explorator şi autor, celebru prin peripeţiile sale galante evocate în memoriile intitulate „Povestea vieţii mele”. Este celebru în istorie pentru aventurile sale complicate cu femeile, motiv pentru care numele de „Casanova” este sinonim cu „afemeiat”.

1742 – A murit James Douglas, medic şi anatomist scoţian (n. 1675)

1747 – A murit Johann Jacob Dillenius, botanist german (n. 1684)

1754 – A murit istoricul englez Thomas Carte (n. 1686)

1770 – In prima lor calatorie in Italia, Leopold si Wolfgang Amadeus Mozart canta in Villa Poggio din Florenta in fata Ducelui Leopold

1775 – In Imperiul Habsburgic, la Veina, are loc premiera oratoriului Il ritorno di Tobia, de Joseph Haydn

1785 – In Marea Britanie, la Londra, are loc premeira operei bufe La finta principessa, de Luigi Cherubini

1786 – Christoph Willibald Gluck isi semneaza in Viena testamentul si lasa toata averea sotiei sale Maria Anna von Gluck (nascuta Bergin)

1788 – Publicarea a trei cvintete de Wolfgang Amadeus Mozart este promovata in „Wiener Zeitung”

1791 – A murit Honoré Gabriel de Riquetti, conte de Mirabeau, publicist şi politician francez; orator de mare talent; participant la Revoluţia franceză (1789-1794), om de stat care se remarcă în timpul Revoluţiei Franceze. Preşedinte al Clubului Iacobinilor şi al Adunării Naţionale (n.09.03.1749).

1792 – A fost emisă prima lege monetară în SUA, ce stabileşte ca monedă unică dolarul.

1798 – Încetează din viaţă GIACOMO GROLANOV CASANOVA (n. 1725), scriitor italian.

1800 – Lla Burgtheater din Viena, a avut loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven. Lucrarea, op. 21, a fost dedicată Baronului Gottfried van Swieten, un protector al compozitorului şi publicată la Leipzig în 1801. Nu se ştie cu exactitate când a finalizat Beethoven această simfonie, dar schiţele ultimei părţi datează din 1795

1803 – La Teatrul Naţional din Weimar, a avut loc premiera piesei de teatru, tragedia „Die natürliche Tochter” („Fiica naturală”) scrisă între anii 1801 – 1803, de Johann Wolfgang von Goethe

1805 – Se naşte HANS CHRISTIAN ANDERSEN, scriitor danez, autor de poveşti pentru copii („Fetiţa cu chibrituri”, „Zâna mării”, „Crăiasa zăpezii”, „Hainele noi ale împăratului”, „Mica sirenă”); poveştile sale sunt adevărate capodopere ale literaturii pentru copii (m.04.08.1875).

1810 – In Franta, la Paris, Imparatul Napoleon I, se casatoreste cu Arhiducesa Marie-Louise de Austria

1814 – In Franta, la Paris, Senatul francez, il indeparteaza de la tron pe Imparatul Napoleon I Bonaparte, si il declara Rege pe Ludovic al XVIII-lea. Incepe perioada cunoscuta ca si Prima restauratie

1826 – Ţarul Nicolae I sancţionează stemele provinciei Basarabia şi ţinuturilor acesteia.

1826 – S-a nascut Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen (d. 1914)

1827 – Joseph Dixon incepe fabricarea creioanelor cu plumb

1830 – S–a născut omul politic Leon Gambetta, unul dintre fondatorii celei de a treia Republici Franceze (1875) (m.31.12.1882).

1830 – In Italia, la Bolgna, are loc premiera Cantatei pentru voci solo, cor si orchestra L’Armonica cetra del nume, de Gioachino Rossini, compusa in onoarea Marchizului Sampieri

1832 – In Tara Romaneasca, la Bucuresti, se infiinteaza Eforia Spitalelor Civile

1833 – Intr-un program organizat de Hector Berlioz, Frédéric Chopin si Franz Liszt interpreteaza Sonata lui Liszt pentru patru maini op.22. Nicolò Paganini refuza participarea

1834 – Se naşte FREDERIC AUGUSTE BARTHOLDI (m. 1904), sculptor francez, autorul „Statuii Libertăţii” – inaugurată în anul 1886, la New York; a realizat statuia „Libertăţii”, oferită în dar de statul francez SUA cu ocazia aniversării, în 1876, a 100 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite ale Americii. NOTĂ: Mai multe surse dau ca dată a naşterii 2 august 1834.

1835 – Tarul Nicolae I aprobă hotărîrea Consiliului de Miniştri privind instituirea unei cancelarii provizorii pe lîngă Consiliul regional al Basarabiei ţariste pentru examinarea actelor persoanelor ce aparţin păturii privelegiate din Basarabia.

1838 – S-a născut omul politic francez Leon Michel Gambetta (m.31.12.1882).

1838 – In Germania, la Leipzig, are loc premiera lucrarii Serenade und Allegro giojoso op. 43, pentru pian si orchestra, de Felix Mendelssohn. Compozitorul se afla la pian. Lucrarea a fost scrisa in 2 zile, lasand ultimele 15 masuri nefinalizate.

1839, stil vechi (14 aprilie 1839, stil nou) – Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

1840 – Se naşte EMILE ZOLA (m. 1902), scriitor francez, romanier, teoretician şi promotor al naturalismului (ciclul “Rougon Macquart”); este autorul manifestului “J’accuse”, important în celebra afacere Dreyfus (m. 29 septembrie 1902).

1843 – In Franta, la Paris, in Salle Herz, are loc premiera lucrarii Le Moine bourru ou les Deux Poltrons, de Jacques Offenbach

1845 – In Franta, doi fotografi francezi, fotografiaza, pentru prima oara, soarele

1851 – Se naşte MATILDA CUGLER-PONI (m. 1931), poetă junimistă, prima femeie care a frecventat un cenaclu literar.

1851 – Rama al IV-lea este incoronat rege al Thailandei.

1858 – S-a născut Barbu Ştefănescu Delavrancea, dramaturg şi prozator (“Apus de soare”, “Viforul”, “Luceafărul”, “Hagi-Tudose”) (m.29.04.1918).

1860 – In Italia, la Torino, are loc primul reuniune a primului Parlament Italian

1864 – A murit Prințesa Hildegard a Bavariei, ducesă de Teschen (n. 1825)

1864 – în România sunt votate legea comunală care prevedea organizarea comunelor urbane şi rurale, precum şi legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene. Ambele legi sunt de inspiraţie franceză.

1866 – Se desfăşoară plebiscitul prin care populaţia României a fost consultată în privinţa aducerii pe tronul ţării a unui prinţ străin – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen.

Se împlinesc 150 de ani (1866) de când, în perioada 2/14 – 8/20 aprilie, s-a desfăşurat plebiscitul prin care populaţia României a fost consultată asupra aducerii ca domn al ţării a unui prinţ străin, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (proclamat domnitor al României la 10.V.1866. După declararea Independenţei, în 1877, la 10.V.1881 Carol I este încoronat, devenind primul rege al României). Alegerea unui prinţ străin pe tronul ţării îşi găseşte explicaţia în dorinţa românilor de a se pune capăt disensiunilor şi luptelor politice interne, pe de o parte, iar pe de alta, de creare, pe plan extern, a condiţiilor pentru un sprijin diplomatic eficient în vederea obţinerii independenţei

1867 – Mihai Eminescu publică, în “Familia”, poemul “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

1872 – Încetează din viaţă SAMUEL MORSE (n. 1791), inventator american. A realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie şi alfabetul care îi poartă numele.

1872 – George B. Brayton patenteaza motorul alimentat cu benzina

1875 – S-a născut Walter Chrysler, om de afaceri american, fondatorul companiei de automobile americane “Chrysler” (d.1940)

1877 – Se naşte TIBERIU BREDICEANU, compozitor, folclorist, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre fondatorii Operei Române, Teatrului Naţional şi Conservatorului din Cluj-Napoca. A fost director al Operei din Bucureşti între anii 1941-1944 (m. 19 dec 1968).

1877 – în România are loc remanierea guvernamentală. Generalul Alexandru Cernat este numit ministru de război în locul lui George Slăniceanu, iar Mihail Kogălniceanu, ministrul Afacerilor Străine în locul lui Nicolae Ionescu.

1879 – Prinţul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, este primit în audienţă solemnă de regele Christian IX al Danemarcei, căruia îi notifică independenţa României.

1880 – S-a nascut Prințul Georg de Bavaria (d. 1943)

1884 – Academia Română însărcinează pe B.P. Haşdeu cu realizarea dicţionarului “Etymologicum Magnum Romaniae”, al “limbii istorice şi poporane”. Elaborat până la cuvântul „bărbat”, acest dicţionar era conceput ca o enciclopedie de cunoştinţe lingvistice, filologice, folclorice, istorice, geografice şi literare

1884 – In Marea Britanie, la Londra, se inchide inchisoarea saracilor

1888 – S-a nascut Vladimir Nabrut, poet rus (d. 1938)

1889 – Charles Hall patenteaza o metoda necostisitoare de producere a aluminiului, fapt ce a facut ca metalul sa fie realizat la scara industriala

1891 – S-a născut pictorul şi sculptorul Max Ernst, unul din promotorii suprarealismului (d. 1 aprilie 1976) A pictat în manieră dadaistă, “Laocoon”, şi a creat o operă reprezentativă pentru suprarealism, “Neprihănitul Iosif”.

1891 – A murit Adelheid Dietrich, pictoriță germană (n. 1827)

1902 – In SUA, la Los Angeles, se deschide primul cinematograf

1903 – S-a născut istoricul literar Olimpiu Boitoş (“Activitatea lui Slavici la Tribuna din Sibiu”) (m.02.04.1954), publicist.

1905 – Pe continentul African, este inaugurata linia ferata Cairo-Capetown

1905 – S-a născut Kurt Herbert Adler, dirijor american de origine austriacă (m. 1988)

1906 – A murit György Ádám, scriitor și filozof maghiar din Transilvania (n. 1882)

1909 – A murit Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza; după Unirea din 1859, devenind prima doamnă a României, a contribuit la opera reformatoare a domnitorului, ea inspirând Legea instrucţiunii publice; a fost şi o energică susţinătoare a reformei agrare; şi-a dedicat întreaga viaţă şi avere acţiunilor caritabile: a patronat azilul de fete orfane de la Cotroceni (care i-a purtat numele, „Azilul Elena Doamna”), şi a lucrat benevol ca infirmieră la spitalul „Caritatea” din Iaşi (n. 1825)

1910 – Karl Harris finalizeaza procesul de sintetizare artificiala a cauciucului

1912 – S-a născut medicul Ion Emil Bruckner, (m.08.04.1980); în cercetările sale s-a ocupat de fenomenele de imunitate, de identificarea şi clasificarea formelor anatomo-clinice ale hepatitei cronice, de bolile reumatismale, ca şi de colagen; a introdus metode noi de cercetare de laborator în domeniul nefrologiei; membru titular al Academiei Române din 1974.

1912 – S-a născut Herbert Mills, cântăreţ american (Mills Brothers).

1912 – Probele pe mare ale „Titanicului”

În data de 2 aprilie 1912, vaporul britanic de pasageri „Titanic” şi-a început probele pe mare, la doar două zile după ce s-a terminat lucrul la el şi cu doar opt zile înainte de prima lui călătorie de la Southampton (Anglia) la New York (SUA), scrie Wikipedia.

„Titanic”, ce era la acel timp cea mai mare navă din lume, s-a scufundat chiar în timpul primei sale călătorii, în Oceanul Atlantic de Nord, în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912. Cauza scufundării a fost ciocnirea vaporului de un aisberg. Scufundarea navei a dus la moartea a peste 1.500 de persoane (atât pasageri, cât şi membri ai echipajului, din totalul de 2.224), acest dezastru maritim fiind considerat unul dintre cele mai mari din istoria modernă.

Catastrofa a stat la baza unui film american din anul 1997 („Titanic”), care a fost regizat de James Cameron şi care a câştigat 11 premii Oscar. Pelicula i-a avut în prim-plan pe actorii Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet.

1914 – Se naşte Sir ALEC GUINNESS, scriitor, laureat cu Premiul Academiei Britanice; actor de teatru şi film britanic; unul dintre cei mai mari artişti ai secolului al XX-lea (filme: “Să fii o dată milionar”, “Cheile spre Paradis”, “Podurile peste Kwai”, “Omul nostru în Havana”, “Hitler. Ultimele zece zile”) (m.05.08.2000).

1914 – A murit Paul Heyse, autor, poet şi translator german. Laureat al premiului Nobel.

1915 – Se naşte GICĂ PETRESCU, cântăreţ, compozitor de muzică uşoară, interpret de romanţe şi cântece de petrecere (d. 18 iunie 2006). Cunoscut, printre altele, pentru piesele „Ia mai toarnă-un păhărel”, „Căsuţa noastră”, „Du-mă acasă măi tramvai” şi „Zaraza”.

1916 – In timpul Primului Razboi Mondial, trupele germane preiau Bois de Caillette

1917 – S-a născut Lou Monte, cântăreţ şi chitarist american.

1917 – Presidentele SUA, Woodrow Wilson, prezinta in fata Congresului declaratia de razboi impotriva Germaniei

1923 – S-a născut Lucian Dumitrescu, poet şi prozator (“Dincolo de arme”, “Pîndar de stele”, “Amurg”).

1923 – S-a născut cântăreaţa de operă Iolanda Mărculescu, stabilită în SUA din 1969 (m. 1992)

1925 – Încetează din viaţă PETRU PONI (n. 1841), chimist; mineralog, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de chimie, autor al celor dintîi manuale de fizică şi chimie în limba română, membru şi preşedinte al Academiei Române (1898-1901, 1916-1920) (n.04.01.1841).

1927 – S-a născut fotbalistul maghiar de renume mondial Ferenc Puskás (m. 2006)

1928 – Se naşte SERGE GAINSBOURG, compozitor, cântăreţ francez (numele la naştere Lucien Ginsburg), poet, cantautor, actor şi regizor de film francez (m. 1991). S-a  manifestat şi ca actor de cinema, scriitor.

1928 – A murit Theodore William Richards, chimist american; lucrări în domeniul metodelor de determinare precisă a greutăţii atomice a elementelor chimice; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1914 (n. 1868).

1929 – La Timişoara, România, are loc Congresul Sindicatelor Unite.

1931 – S-a născut operatorul de film Tiberiu Olasz. Din 1971, lucrează în Germania.

1931 – S-a născut Alexandru T. Balaban, inginer chimist, profesor; cercetări în domeniul chimiei organice şi radiochimiei; membru titular al Academiei Române din 1990, vicepreşedinte al acestui for (1995-1998); începând cu anul 2000 a predat la diverse universităţi din Statele Unite şi din alte ţări

1931 – S-a născut istoricul şi profesorul american Keith Hitchins; specialist în istoria modernă a României şi a Europei de Sud-Est; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991

1932 – Charles Lindbergh plateste o rascumparere in valoare de peste 50.000 $ pentru fiul sau rapit

1934 – Se naşte CONSTANTIN DIMOFTE (m.1999 la Galaţi), artist plastic, pedagog, membru al UAP Filiala Galaţi.

1934 – S-a născut baritonul Vasile Martinoiu

1935 – Inginerul britanic Sir Robert Watson a patentat radarul.

1937 – S-a născut graficianul şi gravorul Ştefan Iacobescu (m. 2001)

1937 – S-a născut dirijorul spaniol Antoni Ros-Marbà

1939 – Se naşte ADRIAN DOHOTARU, poet, dramaturg, eseist şi ziarist; fost secretar de stat în MAE (m. 1995, la München). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 2 februarie 1939.

1939 – La Bucureşti, România, apare săptămînalul România literară sub direcţia lui Cezar Petrescu. România literară va apărea pînă la 12 mai 1940.

1939 – S-a nascut Marvin Gaye, (Marvin Pentz Gay, Jr.), cântăreţ american (de soul, R&B, funk şi pop), compozitor şi producător (m. 1984).

1941 – S-a născut Leon Russell, vocalist, multi-instrumentist şi compozitor american.

1942 – Se naşte GABRIELA ADAMEŞTEANU, prozatoare, publicistă, laureată cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut cu alte premii, redactor-şef al revistei ”22” (“Dimineaţă pierdută”, ”Vară-primăvară”), este în prezent redactor-şef al suplimentului „Bucureştiul cultural”.

1942 – S-a născut Phil Castrodale, vocalist american (Reflections).

1943 – S-a născut Larry Coryell, chitarist şi compozitor jazz-rock american (Eleventh House).

1944 – Datează Declaraţia guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste în legătură cu intrarea trupelor sovietice pe teritoriul României.

Acum 72 de ani (1944) Guvernul sovietic, prin vocea ministrului de externe, Viaceslav Molotov, declara că “intrarea trupelor sovietice pe teritoriul României este dictată exclusiv de necesităţi de război”, “fără scopul de a dobândi vreo parte din teritoriul României sau de a schimba orânduirea socială din România”. Declaraţia era o manevră tactică, menită să satisfacă guvernele de la Londra şi Washington şi cercurile politice din România. În realitate, îndată după 23 august 1944 autorităţile militare sovietice au sprijinit activ şi continuu Partidul Comunist din România pentru preluarea puterii şi efectuarea tranziţiei spre regimul comunist

1945 – S-a născut actriţa americană de film şi teatru Linda Hunt (pe numele său real Lydia Susanna Hunter), singura actriţă căreia i s-a acordat un Oscar la categoria „cea mai bună actriţă”, pentru interpretarea unui rol de sex opus, Billy Kwan, în filmul „The Year of Living Dangerously” (1983)

1945 – A murit Vilmos Apor, episcop catolic, drept între popoare, opozant al fascismului și comunismului (n. 1892)

1945 – In timpul celui de al Doilea Razboi Monsial, primele trupe americane ajung pe coasta de est a Okinawa

1946 – S-a născut Glen Dale, chitarist britanic (Fortunes).

1947 – S-a născut Emmylou Harris, cântăreaţă, chitaristă şi compozitoare americană.

1949 – Sînt naţionalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice şi de analiză medicală.

În urmă cu 67 de ani (1949), prin Decretul 134, au fost naţionalizate farmaciile urbane, depozitele de medicamente, laboratoarele chimico-farmaceutice şi de analiză medicală precum şi depozitele de medicamente. Unităţile sanitare naţionalizate au trecut în proprietatea Statului ca bunuri comune ale întregului popor, libere de orice sarcini, fiind administrate de Ministerul Sănătăţii

1949 – A murit Ioan Boeriu, general imperial, președinte al consiliului de onoare al armatei austro-ungare (n. 1859)

1951 – Se naşte, la Zărneşti, com. Jorăşti, jud. Galaţi, VIOREL DINESCU, poet, eseist, publicist, laureat cu Premiul Academiei Române, cu Premiul Societăţii Scriitorilor „C.Negri”, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, cu alte premii.

1951 – Încetează din viaţă ALPHONSE de CHATEAUBRIAND (n. 1877), scriitor francez.

1952 – S-a născut Leon Wilkeson, basist american (Lynyrd Skynyrd, Rossington-Collins Band).

1953 – Încetează din viaţă JEAN EPSTEIN, regizor şi unul dintre importanţii teoreticieni francezi ai artei filmului (reprezentant principal al avangardei franceze a anilor ’20), eseist şi filosof (n. 1897, la Varşovia/Polonia)

1953 – S-a născut David Robinson, baterist american (Jonathan Richman & Modern Lovers, The Cars).

1954 – A murit poetul Ioan-Alexandru Bran-Lemeny (“Lacrimi şi clocot”, “Ancore”) (n.16.09.1886), gazetar.

1954 – A murit istoricul literar Olimpiu Boitoş (“Activitatea lui Slavici la Tribuna din Sibiu”) (n.02.04.1903), publicist.

1954 – In SUA, se anunta pentru prima data intentia de a se construi un parc temeatic Disneyland

1954 – S-a născut Radu Săplăcan, critic, eseist, filosof şi poet; a lucrat la Radio Cluj din anul 1975 (m. 2002)

1956 – S-a născut Gregory Abbott, cântăreţ şi compozitor american.

1956 – Alfred P. Sloan ademisionat de la GM.

2 Aprilie 1956 Alfred P. Sloan a demisionat după 19 de ani ca preşedinte al General Motors, Albert Bradley fiind ales ca succesor al său.Sloan este recunoscut ca fiind creatorul GM Corporation, asa cum exista ea astazi.
La acea vreme, compania a fost un prost planificata in viziunea lui William Durant.Sloan, cu aprobarea Durant, a stabilit centralizarea GM.Primul sau mare pas a fost sa construiasca un nou sediu la marginea orasului Detroit.
Cand Durant a fost cumparata de GM in 1920 de catre familia DuPont, Pierre DuPont, la indemnul lui Sloan, a luat un post in conducerea companiei.Recesiunea din anii 20 a avut deteriorat GM, şi Sloan a crezut că numele DuPont inconducerea companiei ar contribui la restabilirea încrederii investitorilor săi.
DuPont nu a fost interesat în stare de funcţionare a companiei, şi aşa era Sloan la General Motors a început.Alfred Sloan a reorganizat compania si GM a inregistrat progrese.
Sloan s-a concentrat asupra consolidării şi a profitului. El va conduce eficient GM, cu o mana nevazuta de peste trei decenii.

1958 – In SUA, Consiliul National Consultativ Aeronautic este redenumit NASA

1963 – In SUA, in Birmingham, Alabama, Reverendul Martin Luther King incepe prima campanie non-violenta

1963 – S-a născut Keren Jane Woodward, vocalistă amerocană (Bangles).

1964 – A fost lansată staţia automată sovietică “Sonda-1”.

1965 – România şi Regatul Haşemit al Iordaniei stabilesc relaţii diplomatice la nivel de ambasadă. Începând din anul 1974, în capitalele celor două ţări funcţionează misiuni diplomatice, la nivel de ambasadă, cu ambasadori rezidenţi

1966 – S-a nascut Teddy Sheringham, fotbalist şi antrenor englez. Cunoscut pentru golul şi pasa de gol pe care le-a dat în finala Ligii Campionilor dintre Manchester United (Regatul Unit) şi Bayern Munchen (Germania), care au adus, practic, trofeul în tabăra englezilor în ultimele minute de joc.

1968 – Se naşte MANUELA HĂRĂBOR, actriţă de teatru şi film. (“Pădureanca”).

1968 – Beatles fondeaza Python Music Ltd.

1969 – Încetează din viaţă ION HARTULARY-DARCLEE, compozitor, laureat cu Premiul “Ciprian Porumbescu”, cu alte premii, fiul sopranei Hariclea Darclée (n. 1886, la Paris).

1970 – A murit poetul de limbă germană Paul Celan, unul dintre reprezentanţii cei mai tenaci ai modernismului (“Nisipul urnelor”, “Graţiile limbii”, “Trandafirul nimănui”) (n.23.11.1920).

1970 – Qatar devine independent fata de Marea Britanie

1973 – A murit Achim Stoia, compozitor şi dirijor (n.08.07.1910).

1973 – A murit Jascha Horenstein, dirijor american de origine rusă (n. 1898)

1974 – A decedat Georges Pompidou, preşedinte în funcţie al Franţei din 1969 (n. 5 iulie 1911) , gaullist, prim-ministru (1962-1968), preşedinte al Franţei (1969-1974).

1975 – Prin Acordul privind relaţiile comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la această dată, României i se acorda clauza naţiunii celei mai favorizate. La 25 şi 28 iulie 1975 Congresul SUA (Senatul, respectiv Camera Reprezentanţilor) va ratifica Rezoluţia prin care se acorda României clauza. Printr-o declaraţie a Guvernului SUA, din 26 februarie 1988, se anunţa că începând din 3 iulie acelaşi an înceta aplicarea clauzei. La 3 noiembrie 1993 preşedintele SUA, Bill Clinton, semna textul Rezoluţiei comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor privind (re)acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate României. Permanentizarea clauzei a fost decisă pe data de 17.VII.1996

1976 – S-a nascut Raluca Turcan, politician român

1978 – In SUA, la postul de televiziune CBS, are loc premiera serialului Dallas

1979 – Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, ia sfârşit prezenţa Marii Britanii în Insula Malta, punându-se, astfel, capăt unei prezenţe militare străine în insulă de 164 de ani (în urma Congresului de la Viena din 1814-1815, Malta devenise colonie engleză şi şi-a proclamat independenţa la 21.IX.1964).

1979 – In URSS, in urma otravirii cu antrax, 62 de persoane decedeaza

1982 – Armata argentiniană invadează insulele britanice Falkland din sudul Oceanului Atlantic, cunoscute sub numele de Malvine în Argentina, declanşînd “războiul Malvinelor”, dintre Argentina şi Marea Britanie, care a durat pînă la 14.06.1982.

1987 – IBM promoveaza PS/2 and OS/2

1989 – Încetează din viaţă TUDOR VORNICU (n. 1926), ziarist, realizator de programe TV.

1989 – Mihail Gorbaciov incepe o vizita in Cuba

1991 – A inceput eruptia vulcanului Pinatubo pe insula filipineza Luzon.

1992 – In SUA, la New York, capul mafiei din New York, John Gotti, este gasit vinovat pentru moartea lui Paul Castallanos

1995 – A murit Hannes Alfvén (numele său complet Hannes Olof Gösta Alfvén), fizician şi inginer suedez; a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1970 pentru dezvoltarea teoriei magnetohidrodinamicii (n. 1908).

1997 – A murit producătorul japonez de film Tomoyuki Tanaka, creatorul serialului „Godzilla” (n. 1910)

1997 – A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federaţia Rusă şi Republica Belarus de către preşedinţii celor două ţări, Boris Elţîn şi Aleksandr Lukaşenko.

1998 – Radu Vasile este desemnat prim-ministru de către preşedintele României, Emil Constantinescu.

2001 – Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o medalie de argint dedicată aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Aversul medaliei prezintă bustul Minervei – emblema Academiei, iar reversul reprezintă sculptura „Cuminţenia pământului”, a lui C. Brâncuşi.

2001 – A murit compozitorul de muzică uşoară, pianistul şi dirijorul Aurel Giroveanu (n. 1916)

2002 – Armata israeliană începe asediul Bisericii Nativităţii din Betheleem, în care se refugiaseră 200 de palestinieni înarmaţi

2003 – A murit cântăreţul american de muzică soul Edwin Starr, autor al hit-ului anilor ’70 „War” („Război”) (n. 1942)

2004 – A avut loc (în prezenţa preşedintelui Ion Iliescu şi a premierului Adrian Năstase) ceremonia solemnă a arborării drapelului naţional şi a drapelului NATO în faţa sediului Palatului Parlamentului din Bucureşti, ceremonie ce s-a desfăşurat simultan cu înălţarea drapelului României la sediul NATO de la Bruxelles (ora 10:45, ora locală – ora 9:45, la Bruxelles). La 29.III.2004 România a devenit membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (alături de alte şase state foste comuniste – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia), în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Washington, în prezenţa preşedintelui SUA, George W. Bush, a secretarului de stat american, Colin Powell, a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a premierilor celor şapte state. Acest lucru s-a petrecut după ce decizia summit-ului de la Praga (din 21-22.XI.2002, de invitare oficială de a adera la NATO a celor şapte state) a fost ratificată de Parlamentele tuturor statelor aliate. Astfel, numărul ţărilor membre ale Alianţei (fondate în 1949) se ridica la 26. În prezent organizaţia numără 28 de membri

2004 – A murit inginerul german de origine greacă John H. Argyris, considerat întemeietor al metodei elementelor finite, aplicată iniţial în domeniul elasticităţii şi al structurilor, extinsă astăzi în variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992 (n. 1916, în insula Volos/Grecia). NOTĂ: Alte surse, cum ar fi blog-ul amresearch.blogspot.com/2006, dau ca an al naşterii 1913

2005 – Încetează din viaţă Papa IOAN PAUL al II-lea [nume de mirean Karol Josef Woityla] (n. 1920). A fost ales Papă (Suveran Pontif) la 16 octombrie 1978 şi încoronat la 22 octombrie, acelaşi an, îndeplinind din anul 2005 şi funcţiile de episcop al Romei şi şef al statului Vatican. La 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al Il-lea a fost beatificat şi poartă titlul de „Preafericit”.

In anul 2005 a murit Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea (cardinalul polonez Karol Józef Wojtyła); beatificat la 1 mai 2011(când a primit titlul de “Fericit”) şi sanctificat pe 27 aprilie 2014, celebrarea lui făcându-se în fiecare an pe 22 octombrie, data când a urcat în Scaunul Pontifical (22 octombrie 1978); cardinalul Karol Józef Wojtyła, arhiepiscop de Cracovia, a fost ales papă la 16.X.1978; alegerea sa a fost considerată un eveniment de excepţie, fiind vorba de primul papă neitalian începând din anul 1522, când a fost desemnat olandezul Hadrian al VI-lea. A fost papă al Bisericii Catolice, episcop al Romei şi suveran al Vaticanului timp de 26 de ani şi 168 de zile, pontificatul său fiind considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 şi 37 ani) şi a lui Pius al IX-lea (31 ani); membru de onoare străin al Academiei Române din 2001 (n. 1920)

2007 – In Romania, la Bucuresti, Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu, restructureaza guvernul. PD-ul este exclus de la guvernare

2007 – Insulele Solomon sunt zguduite de un cutremur de magnitudine 8,1, urmat de un tsunami devastator

2008 – Se desfăşoară, la Bucureşti (2-4 aprilie), cel de-al XX-lea Summit NATO. Au participat 24 de şefi de stat, 26 de premieri, 86 de demnitari cu rang de ministru.

Al 20-lea Summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a avut loc la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie 2008, conform Wikipedia. Acesta a fost organizat la Palatul Parlamentului, clădire ce mai este cunoscută drept „Casa Poporului”.

Pentru organizarea acestui summit, ţara noastră a concurat cu Portugalia, primind sprijinul Statelor Unite ale Americii. Acest stat trebuia să găzduiască iniţial reuniunea la nivel înalt din 2006, însă în cele din urmă a cedat în favoarea Letoniei.

Romania este membru NATO începând din martie 2004. În total, NATO are 28 de state membre, printre care amintim Franţa, Italia, Olanda, Regatul Unit, SUA, Germania, Spania şi Danemarca.

În urmă cu 8 ani (2008), în perioada 2-4 aprilie, a avut loc, la București, Summit-ul NATO, reprezentând cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, dar şi Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. La eveniment au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim-ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda). Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consiliul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia), s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei în Afganistan, fiind marcată totodată şi revenirea Maltei în cadrul Parteneriatului pentru Pace

2008 – Ziua internaţională de conştientizare a autismului

Începând din anul 2008, data de 2 aprilie este recunoscută drept Ziua internaţională de conştientizare a autismului, aşa cum scrie Wikipedia.

Mai exact, Ziua internaţională de conştientizare a autismului a fost stabilită în cursul anului 2007 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu scopul de a încuraja statele membre ONU  să ia măsuri de sensibilizare cu privire la copiii cu autism din întreaga lume.

În prezent există 193 de state membre ONU, printre care, începând din decembrie 1955, se numără şi România.

2009 – A murit matematicianul Lazăr Dragoş; lucrări în domeniile mecanicii fluidelor, magnetoelasticităţii, aerodinamicii; membru titular al Academiei Române din 1992 (n. 1930)

2012 – A murit Sziklavári Szilárd, solist al Operei Maghiare din Cluj (n. 1980)

2013 – A murit Jesús Franco (născut Jesús Franco Manera), prolific regizor de film, scenarist şi actor spaniol (n. 1930)

2015 – A murit dirijorul şi profesorul George Vintilă (n. 1924)

2015 – A murit regizorul, scenaristul, producătorul, directorul de imagine şi actorul portughez Manoel de Oliveira (nume real: Manoel Candido Pinto de Oliveira) (n. 1908)

2016 – Sf. Tit (sarbatoare ortodoxa)

2016 – Sf. Francisc de Paola (sarbatoare romano catolica)

2016 – Cuv. Tit Taumaturgul (sarbatoare greco catolica)

Sarbatori:

  • Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Pomenirea morților)
  • Greco-catolice Sf. cuv. Tit Taumaturgul. Pomenirea morților
  • Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic
  • „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” (World Autism Awareness Day – WAAD); declarată din data de 18 decembrie 2007 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 62/139; rezoluţia World Autism Awareness Day încurajează toate statele membre ale Naţiunilor Unite să ia măsuri pentru creşterea conştientizării autismului în rândul societăţii şi pentru diagnosticarea precoce a acestei afecţiuni, în scopul intervenţiei terapeutice timpurii – Aici puteti gasi cateva informatii referitor la acest subiect. http://ursuletinazdravani.com/2016/04/02/azi-aleg-albastrul/
  • „Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret”; este aniversată, din 1967, pentru a marca ziua de naştere a lui Hans Christian Andersen (1805 -1875), scriitor danez pentru copii
  • „Ziua Internaţională a Bătăii cu Perne”; iniţiată de Urban Playground Movement, ziua are drept scop recuperarea spaţiului public, eliberarea de stres şi presiune şi găsirea unor noi tipuri de divertisment. Prima ediţie a avut loc în 2008, iar de atunci a cuprins peste 150 de oraşe din întreaga lume, fiind sărbătorită în prima sâmbătă din aprilie
  • Argentina : Día del Veterano de Guerra y de los Caídos en la Guerra de las Malvinas / Ziua veteranilor de război și a celor morți în Războiul Malvinelor sau Día de Malvinas / Ziua Malvinelor , onorează memoria veteranilor și victimelor Războiului Malvinelor, pierdut contra Marii Britanii în 1982.

Va doresc o zi excelenta alaturi de cei dragi.

Anunțuri